PODVODNI FENOMEN KOJI ĆE VAS ZAPREPASTITI! Kad se "PRST SMRTI" pojavi LEDI SVE PRED SOBOM, a ovako nastaje (VIDEO)
Prst smrti, Foto: Printscreen/Facebook/Canyouactually

NEVEROVATNO

PODVODNI FENOMEN KOJI ĆE VAS ZAPREPASTITI! Kad se "PRST SMRTI" pojavi LEDI SVE PRED SOBOM, a ovako nastaje (VIDEO)

Podvodni fenomen poznat kao “prst smrti” zaleđuje sve što mu se nađe na putu

Objavljeno:

Zvuči kao nešto što je izašlo iz naučno-fantastičnog filma – ledeni prst koji se sporo spušta od ledene ploče na morsko dno, zamrzavajući sve što dotakne i ostavljajući za sobom trag zaleđenih leševa, piše “Gardijan”.

U stvari, u pitanju je neobičan i fascinantan podvodni fenomen.

Ledeni stalaktiti, ili “slane ledenice” nastaju kad veoma hladna slana voda iz morskog leda oformi ledenicu koja se spušta na dno. Kako se navodi, proces zamrzavanja istiskuje so, stvarajući intenzivno hladnu, slanu voda koja se ne smrzava zbog koncentracije soli. Ovo je teže od normalne morske vode pa ima tendenciju da potone.

Pri tome ledenica zamrzava sve što joj se nađe na putu, zbog čega je i “zaradila” nadimak “prst smrti”, jer može potencijalno da ubije podmorski život na koji naiđe.

Dovoljno je hladna da zamrzne drugu morsku vodu pri kontaktu, a dok se spušta formira cevasti oblik sa unutrašnjim zidom koji se stalno topi i spoljnim koji se zamrzava, prerastajući naniže u ledeni stalaktit. On može da ima prečnik od 25 centimetara i da raste nekoliko metara dnevno. Kad dođe do morskog dna, širi se u ledeni pokrivač poznat kao “usidreni led”, koji je pričvršćen za dno.

Ledeni stalaktit može da raste dovoljno brzo da pretekne morske zvezde, ježeve i druge životinje koje se sporo kreću, hvatajući ih i zamrzavajući na licu mesta.

“Slane ledenice” se obično nalaze u hladnim vodama kod Arktika i Antarktika a njihova jedinstvena formacija snimljena je u dokumentarcima o prirodi. Ovo je kompleksan proces koji je prvi put primećen šezdesetih godina, ali nije snimljen sve do 2011. Postoje detalji u vezi njega koje nauka još ne razume potpuno, navodi “Gardijan”.

Bonus video:

04:19

CRVENO MORE JE OKIDAČ PRELIVANJA SUKOBA NA CEO SVET! Samardžija ukazao na NAJVEĆU OPASNOST PO SAD:

(Espreso/Blic/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.