DA LI ZNATE KO JE DETE SA SLIKE? Zaslužan je za smrt preko 10 miliona ljudi, jedan je od najomraženijih u istoriji
Da li znate ko je ova beba?, Foto: Josef Franz Klinger, Wikipedia

ZANIMLJIVOSTI

DA LI ZNATE KO JE DETE SA SLIKE? Zaslužan je za smrt preko 10 miliona ljudi, jedan je od najomraženijih u istoriji

Da li znate ko je beba sa slike?

Objavljeno: 10:27h

Ova mala beba prodornih plavih očiju postala je jedna od najpoznatijih istorijskih ličnosti 20. veka. Međutim, njega pamtimo po tome što je bio veliki diktator i osnivač nacističkog pokreta u Nemačkoj, ali i po jednom od najvećih genocida na svetu.

Adolf Hitler kao beba
Adolf Hitler kao bebafoto: Josef Franz Klinger, Wikipedia

Adolf Hitler bio je nemački političar, diktator i vođa Nacističke partije koji je 1933. postao nemački kancelar,a nedugo potom je sebe proglasio firerom (vođa) Nemačke i uspostavio totalitarni režim u Nemačkoj, koji je trajao sve do 1945. godine, kada se ubio.

Tokom Holokausta je ubijeno 11 miliona ljudi, a većina njih je ubijena u nekom od 1.200 koncentracijskih kampova širom Evrope, međutim, Adolf Hitler navodno ni jednom nije kročio u jedan od logora.

Adolf Hitler
Adolf Hitlerfoto: Profimedia

Rođen je kao četvrto od šestoro dece u austrijskom gradu Braunau. Kako mu je otac bio carinik, bili su prinuđeni često da se sele, a Hitler je oca nazivao i tiraninom u svojoj knjiži "Moja Borba", koja je nastala za vreme zatočeništva.

Sam "Bog" ga je spasao

Postoje priče kako je sveštenik spasao malog Adolfa iz reke u koju je upao i zamalo se utopio, te kako sebi nikad nije mogao da oprosti što je spasao dete koje je postalo najomraženija istorijska ličnost. Iako ovo nije potvrđeno, istorijski podaci su takvi da pokazuju da je ovo moguće.

Njegov otac odlučuje da sina upiše u gimnaziju i natera da ide njegovim stopama u činoviništvo. Adolfu se ovo nije dopalo, jer je želeo da postane umetnik. Čak je i pokušao dva puta da upiše Akademiju likovnih umetnosti u Beču, ali je oba puta odbijen, jer su ga navodno nazvali "nesposobnim za slikarstvo“ i da njegov talenat može najbolje doći do izražaja u arhitekturi.

Hitler je postao poznat kao jedan od najvećih diktatora na svetu i jednog od glavnih aktera najvećeg genocida nad jevrejskim narodom, neđutim, Adolf Hitler je 1939. godine bio jedan od nominovanih za Nobelovu nagradu za mir. Međutim, te godine je dodela nagrada otkazana, te niko nije poneo ovu laskavu nagradu.

Hitler - izumitelj lutke na naduvavanje?

Hitler je zaslužan za nastanak lutki na naduvanje. Lutka je osmišljena kako bi se među nemačkim vojnicima sprečila epidemija sifilisa, koji su na frontu često posećivali prostitutke.

U ovom periodu navodno je postao i vegeterijanac, te zabranio okrutnost prema životinjama. Međutim, iako je vodio relativno zdrav život, nije pušio ni cigare, Hitler je navodno imao jednu zavisnost - droge. Navodi se kako je u kasnijim godinama života bio navučen na razne opijate, od lekova do kokaina.

Takođe, Hitler je navodno bio i najveći fan FK Šalkea, Magazin Tajm je 2008. godine objavio članak 50 najgorih fanova fudbala, u kome se Hitler spominje kao navijač ovog kluba.

Adolf Šiklgruber?

Iako vam verovatno zvuči čudno, ovako je mogao da se zove da njegov otac nije promenio prezime. Alojz Hitler rodio se iz vanbračnog odnosa, a do promene prezimena je došlo jer je sumnjao da mu je biološki otac Džonatan Hidler (nije poznato zašto je došlo do blage promene u prezimenu).

Oženio se pred sam kraj života

On i njegova žena Eva Braun okončali su život samoubistvom, međutim, poslednja stvar koju su uradili je bila ta da su se venčali. Do tad su bili u vanbračnom odnosu, koji je trajao preko 15 godina.

Navodno nije želeo nikad da se venča jer je sebe smatrao oženjenim za državu, a kad je shvatio da je to gotovo, odlučio je da u zagrobni život ode sa svojom "omiljenom ljubavnicom."

Bonus video:

01:20

IZJAVA LAVROVA DA JE HITLER BIO JEVREJIN DOVELA DO ŠIRENJA TERORIZMA? Trifunović o napadu na izraelski restoran u Atini

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.