Južna Koreja dobila predsednika: Liberal Mun Džae-in osvojio najviše glasova!
Foto: Reuters

žele promene

Južna Koreja dobila predsednika: Liberal Mun Džae-in osvojio najviše glasova!

Mun, bivši pripadnik južnokorejskih specijalnih snaga koji je postao advokat za odbranu ljudskih prava, neuspešno se borio protiv Park Geun-hje na izborima 2012. godine
Objavljeno:

Na osnovu izlaznih anketa, pobednik predsedničkih izbora u Јužnoj Koreji je liberal Mun Džae-in, bivši advokat specijalizovan za odbranu ljudskih prava.

Mun, kandidat Demokratske partije levog centra i veliki favorit prema ispitivanjima javnog mnjenja, osvojio je 41,4 odsto glasova prema izlaznim anketama koje su sprovele tri televizijske kuće. Konzervativac Hong Džun-pjo je daleko iza, sa 23,3 odsto glasova, a sledi kandidat centra An Čeol-su sa 21,8 odsto glasova.

Prevremeni predsednički izbori sazvani su posle korupcionaškog skandala koji je doveo do opoziva bivše predsednice Park Geun-hje. Ona je optužena da je dozvolila bliskoj prijateljici da iznuđuje novac od kompanija, što je negirala.

Mun se predstavlja kao čovek koji može da pomeri zemlju van skandala iz ere predsednice Park. On se zalaže za bliskiji dijalog sa Severnom Korejom, što će biti promena sadašnje južnokorejske politike.

foto: Reuters

Mun, bivši pripadnik južnokorejskih specijalnih snaga koji je postao advokat za odbranu ljudskih prava, neuspešno se borio protiv Park Geun-hje na izborima 2012. godine.

Ranije danas agencije su prenele da su birališta otvorena u šest sat ujutru po lokalnom vremenu i da se očekuje rekordan odziv pošto su glasači gnevni zbog skandala sa mitom i zloupotrebom položaja u vreme Parkove.

foto: AP

U Јužnoj Koreji nema drugog kruga predsedničkih izbora - ko u prvom dobije najviše glasova, postaje šef države.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.