OVO JE ERDOGANOV ZET ZA KOG SE ŠUŠKA DA ĆE GA NASLEDITI: Odigrao je KLJUČNU ULOGU, a tek da vidite ČIME SE BAVI...
Redžep Tajip Erdogan sa porodicom, Foto: Tolga Adanali / Zuma Press / Profimedia

GOSPODAR DRONOVA

OVO JE ERDOGANOV ZET ZA KOG SE ŠUŠKA DA ĆE GA NASLEDITI: Odigrao je KLJUČNU ULOGU, a tek da vidite ČIME SE BAVI...

Redžepu Tajipu Erdoganu, naime, za četiri godine ističe treći mandat i prema zakonu se više ne sme kandidovati za predsedničku funkciju. Iako postoje spekulacije o mogućoj promeni Ustava, koja bi mu omogućila još jedan mandat, sam Erdogan je rekao da je spreman "predati štafetu" sledećoj generaciji

Objavljeno:

Njegovi su dronovi odigrali ključnu ulogu u zaustavljanju ruske invazije na Ukrajinu na početku sveobuhvatne invazije, a sada postoje ozbiljna nagađanja da bi upravo on mogao da nasledi turskog predsednika u post-Erdoganovoj eri.

Inženjer Selčuk Bajraktar glavni je tehnološki direktor vojne kompanije Bajkar Makina, Erdoganov zet i potencijalni novi čelnik Turske.

Ovog vikenda 63 miliona Turaka birali su gradonačelnike u 81 turskom gradu i opštini. Ali, izbori se nisu posmatrali samo na lokalnoj visini, zato što su to poslednji Erdoganovi izbori, koji bi mogli da odluče o političkoj sudbini turskog predsednika. Redžepu Tajipu Erdoganu, naime, za četiri godine ističe treći mandat i prema zakonu se više ne sme kandidovati za predsedničku funkciju. Iako postoje spekulacije o mogućoj promeni Ustava, koja bi mu omogućila još jedan mandat, sam Erdogan je rekao da je spreman "predati štafetu" sledećoj generaciji.

Turski vođa bi se još mogao predomisliti, ali pomni posmatrači turske politike kažu da je trka za njegovog naslednika već počela. Bajraktar se plasirao u glavnog kandidata.

Selčuk Bajraktar
Selčuk Bajraktarfoto: Handout / AFP / Profimedia

"On je Erdoganov zet sa svim ispravnim znanjem i veštinama. Mislim da je sve usmereno prema Bajraktaru,” rekao je za WSJ Burak Kadercan, stručnjak za tursku politiku i profesor pri Američkom mornaričkom ratnom koledžu.

Rođen u Istanbulu u porodici inženjera, Bajraktar se oduvek kretao u visokim političkim krugovima. Njegov otac, Ozdemir Bajraktar, poznavao je Erdogana iz vremena dok su zajedno odrastali na obali Crnog mora. Njih su dvojica ostali u kontaktu i dok je Ozdemir 1990-ih osnivao svoju kompaniju za autodelove. Selčuk je proveo veliki deo svoje mladosti u porodičnoj fabrici, igrajući se s modelima aviona. Nakon studija u Istanbulu, otišao je u SAD, gde je na Univerzitetu u Pensilvaniji magistrirao s radom kojim je demonstrirao koordinaciju vazduh-zemlja bespilotnih letelica u formacijskom letu. Taj je rad privukao pozornost prestižnog MIT-a, koji mu je ponudio stipendiju. Tamo je istraživanjem autonomnog upravljanja bespilotnim helikopterskim sistemom stekao svoj drugi magistar.

Pri povratku u Tursku, počeo je izrađivati prototipove dronova u porodičnoj fabrici. U to je vreme Turska radila na izgradnji vlastite, neovisne odbrambene industrije, koja bi mogla izdržati poremećaje u lancima zaliha zapadnih proizvođača oružja. Bajraktarov otac je vidio da bi projekti njegovog sina mogli imati neku vrednosti i pomogao mu je da ih testira sa turskom vojskom.

Godine 2014. Bajraktar je predstavio prototip za bespilotnu letelicu koja može nositi oružje - svoj revolucionarni proizvod TB2. Iako nije bio tako sofisticiran kao dronovi napravljeni u SAD-u, TB2 je ispunio svoju ulogu delotvorne, jeftine bespilotne letelice, koja se može proizvesti s komercijalnim, gotovim delovima, što smanjuje troškove i čini održavanje pristupačnim za mnoge zemlje. Godine 2022. Bajraktar TB2 postala je letelica koja se najviše izvozi u svetu, a mnogi je smatraju kalašnjikovom među bespilotnim letelicama. Bajraktarovi dronovi odigrali su važnu ulogu na početku sveobuhvatne Putinove invazije na Ukrajinu, kad su ih ukrajinske trupe koristile za napade na konvoje ruskih oklopnih vozila. Najveća prednost ovih letelica je u tome što nanose značajnu štetu ruskoj vojsci uz vrlo mali rizik za Ukrajince. Ovi dronovi su vrlo lagani, imaju raspon krila od 12 metara i mogu nositi do četiri projektila.

Redžep Tajip Erdogan sa porodicom
Redžep Tajip Erdogan sa porodicom foto: Tolga Adanali / Zuma Press / Profimedia

U vreme predsjedničkih izbora u Turskoj prošle godine, dronovi Bajraktar postali su temeljni dio Erdoganovog brenda, koji ih je predstavljao kao simbol nacionalnog ponosa. U središtu Erdoganovih kampanja nalazi se rastuća odbrambena industrija Turske kojom, kako kaže, želi vratiti zemlji status globalne sile.

Sam Bajraktar propagira tehnonacionalizam koji nadilazi sekularno-religijsku podelu i radi toga uživa sve veću popularnost među turskim stanovništvom. Njegov imidž inženjera i poduzetnika predstavlja suptilan, ali značajan odmak od Erdoganove vladavine, koja je oslabila turske institucije i centralizovala moć oko predsednika. Ankete pokazuju da je turski Ilon Mask, kako Bajraktaru često tepaju njegovi obožavatelji, trenutno jedna od najpopularnijih javnih osoba u zemlji.

Selčuk Bajraktar, a posebno njegov brat Haluk, koji je postao izvršni direktor Bajkara nakon što im je otac umro 2021., među Erdoganovim su najužim krugom savetnika i preuzeli su istaknutu ulogu predstavljanja zemlje u inostranstvu.Haluk Bajraktar često posećuje Ukrajinu, a snimljen je i prošle godine kako dočekuje predsednika Volodimira Zelenskog u turskoj zračnoj luci. Niko od Erdoganove dece nema rezime postignuća usporediv sa Bajraktarovim. Erdoganov drugi zet, Berat Albajrak, nije se proslavio kao ministar finansija i bio je prisiljen da da ostavku 2020. godine.

Selčuk Bajraktar sa suprugom
Selčuk Bajraktar sa suprugom foto: MEHMET ALI OZCAN / AFP / Profimedia

Bajraktar je rekao da nema političkih ambicija, ali takođe ne bi odbio ako Erdogan od njega zatraži da se kandiduje na budućim izborima. "Možda bih rekao da, ali to će zavisiti od okolnosti", rekao je u intervjuu za The Wall Street Journal prošle jeseni.

Slično je rekao i u intervjuu za turske novine. "Moja ambicija nikada nije bila ući u politiku ili postati predsednik, već biti pionir turske vazduhoplovne industrije. Ali ako borba za nacionalnu tehnologiju to bude zahtevala, naravno da se neću prestrašiti", izjavio je početkom septembra za Gazete Pencere. U još jednoj izjavi od 28. septembra, ponovio je svoju odlučnost da, ako bude potrebno, uđe u politiku, rekavši: "Ako ljudi sa stranim agendama pokušaju podići prepreke na putu turske težnje za nezavisnoću u vojnoj tehnologiji, spreman sam na sve vrste borbe."

Bonus video:

02:00

IGRA LI ERDOGAN DVOSTRUKU IGRU?! Šahrimanjan Obradović: Delovalo je da podržava Rusiju, a onda poslao Putinu JASNU poruku!

(Espreso/ Jutarnji List/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.