ZATVARA SE JOŠ JEDAN TRGOVAČKI LANAC NAKON 38 GODINA RADA: Novi bankrot u Nemačkoj
Kasa, Foto: RTS/Printscreen

stečaj

ZATVARA SE JOŠ JEDAN TRGOVAČKI LANAC NAKON 38 GODINA RADA: Novi bankrot u Nemačkoj

Zbog zatvaranja prodavnica "Gravis" bez posla ostaje oko 400 zaposlenih

Objavljeno:

Nemački trgovački lanac elektronskih uređaja "Gravis" nakon 38 godina rada zatvara vrata svojih prodavnica!

Bez posla prema navodima medija iz Nemačke ostaje oko 400 zaposlenih.

- Nakon gotovo četiri decenije poslovanja kompanija za prodaju računara Gravis iz Berlina je pred gašenjem. Trgovac elektronikom zatvoriće sve svoje trgovine u Nemačkoj - potvrdio je portparol kompanije.

Nije poznato kad će 37 poslovnica i onlajn prodavnica biti tačno zatvoreni, međutim, sigurno je da će to biti do kraja godine. Portparol Gravisa navodi da će sve trgovine u Nemačkoj biti zatvorene do 31. decembra.

Prodavnica
Prodavnicafoto: Profimedia

Gravis poslednjih godina nije mogao da prati brzi razvoj onlajn trgovine i promenjive potrebe potrošača. Kompaniju je pre nekoliko godina preuzela Frinetova filijala Mobilkom-Debitel, ali ni to nije pomoglo.

Odluka o zatvaranju je rezultat pada prodaje u poslovnicama odnosno sve niže marže i to posebno u trgovini sa Eplovim proizvodima.

Gravis je nedavno uložio velika sredstva u marketing i preuređenje identiteta svoje marke da pokuša da povrati uspeh. Novi logotip i modernizovana onlajn prisutnost trebalo je da privuku kupce i podstaknu bezgotovinsku prodaju, međutim, uprkos tim naporima i raspravama o mogućim partnerstvima za spas poslovnog modela, uspeh se na kraju nije materijalizovao.

Gravis nije prva kompanija koja nije uspela da izdrži sve veći pritisak onlajn maloprodaje. Pandemija i ubrzani trend kupovine putem interneta samo su pogoršali probleme sa kojima su se već borili tradiconalni trgovci.

Čak ni saradnja s Eplom nije mogla da spasi Gravis od zatvaranja.

Najveći evropski proizvođač nameštaja za spavaće sobe Rauh Mobelverke, podsetimo, najavio je da će njihova fabrika u Mastershauzenu biće zatvorena najkasnije do kraja januara 2025. godine dok će više od 150 zaposlenih iz sedišta ostati bez posla.

Bonus video:

01:16

DA LI BANKROT TRI AMERIČKE BANKE MOŽE DA SE ODRAZI NA NAS?! Stručnjaci upozoravaju: Švajcarska je već osetila stromglave posledice

(Espreso/Kurir.rs/Feniks magazin/Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.