PUTIN VEČERAS SLAVI ISTORIJSKU POBEDU: Takav REKORD niko nije očekivao, Zapad će se ZATRESTI kada čuje BROJKE
Vladimir Putin, Foto: Alexander Zemlianichenko / AFP / Profimedia

rusija

PUTIN VEČERAS SLAVI ISTORIJSKU POBEDU: Takav REKORD niko nije očekivao, Zapad će se ZATRESTI kada čuje BROJKE

Putin je osvojio 87.29 posto glasova, od 99.76 posto prebrojanih

Objavljeno:

Rusko izborno poverenstvo pozdravilo je danas "rekordnu" pobedu Vladimira Putina na predsedničkkim izborima, ocenivši da je to dokaz nacionalnog jedinstva u svetlu njegovog napada na Ukrajinu, unatoč represiji nad opozicijom.

"To je rekordan pokazatelj (...) Gotovo 76 miliona" glasova, rekla je šefica izbornog poverenstva Ela Pamfilova. Putin je dobio 87.29 posto glasova, od 99.76 posto prebrojanih.

Putin, koji je na vlasti gotovo četvrt veka, ostvario je 10 postotnih bodova bolji rezultat nego 2018. Službeni rezultati bit će objavljeni u četvrtak. Putin na izborima nije imao stvarnog protivnika.

Vladimir Putin
Vladimir Putinfoto: GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Slaveći pobedu od nedelje uveče, rekao je da je Rusija njegovom pobedom "konsolidirana" i da se neće dati "zastražiti" protivnicima.

Večeras koncert na Crvenom trgu

Ruski državni mediji i dužnosnici slave "jedinstvo" Rusa, njihovu "kolosalnu" potporu Putinu i "neverovatnu" konsolidaciju oko njega.

Uveče bi se na Crvenom trgu trebao održati koncert u povodu Putinove pobede. Ona se podudara s 10. godišnjicom ankesije Krima 2014. godine, početka agresije na Ukrajinu koja je kulminirala invazijom 24. februara 2022.

Putin je u nedjelju izrazio zadovoljstvo "internom političkom konsolidacijom" i ponovno istaknuo lajtmotiv Rusije koja pruža otpor zapadnom neprijatelju.

"Nije važno ko nas želi zgaziti (...) To danas nije uspelo i neće niti ubuduće", rekao je 71-godišnji Putin.

Vladimir Putin
Vladimir Putinfoto: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Celi vikend obežili su međutim bombardovanja i upadi boraca iz Ukrajine kako bi pokazali Rusiji da nije sigurna na svojoj teritoriji.

Putin, koji bi se mogao kandidovati i 2030. i tako ostati na vlasti do 2036., pozdravio je u svojem obraćanju građanima vojnike koji se bore u Ukrajini, koji po njegovim rečima štite "istorijske teritorije Rusije", potvrdivši još jednom da ima imperijalističke ambicije, pošto je anketirao već pet ukrajinskih regija.

Ocenio je da ruske snage imaju "u celosti inicijativu" na fronti. Njihov napredak je za sada ograničen, no on računa na dalje slabljenje zapadne potpore Kijevu.

U Rusiji mu se više nitko ne može suprotstaviti.

Bonus video:

06:55

PUTIN ZAGRMEO NA PRVOM OBRAĆANJU NAKON POBEDE: Ko god je hteo da nas uplaši MORA DA RAZUME JEDNO! Imamo grandiozne projekte!

(Espreso/ Hina/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.