UN DONELE SUD O SMRTI DEVOJKE KOJA JE POSTALA SIMBOL OTPORA ŠIROM SVETA! Epitaf na njenom grobu će vas NAJEŽITI
Mahsa Amini, Foto: John MACDOUGALL / AFP / Profimedia

PREVELIKA TUGA

UN DONELE SUD O SMRTI DEVOJKE KOJA JE POSTALA SIMBOL OTPORA ŠIROM SVETA! Epitaf na njenom grobu će vas NAJEŽITI

22-godišnja Iranka kurdskog porekla postala je opšte poznato ime u Iranu, žarišna tačka poziva za promenama

Objavljeno:

Nezavisna međunarodna misija Ujedinjenih nacija za utvrđivanje činjenica o Iranu objavila je danas da je smrt Mahse Amini u pritvoru iranske policije za moral bila nezakonita i izazvana nasiljem.

Protesti u septembru 2022. godine u Iranu su praćeni "nečuvenim kršenjima ljudskih prava", što uključuje egzekucije bez suđenja, proizvoljna hapšenja, torturu, silovanje i seksualno nasilje, navela je predsednica misije Sara Hosain.

"To je sprovedeno u kontekstu rasprostranjenih i sistematskih napada protiv žena i devojčica, kao i drugih osoba koje su izražavale podršku za ljudska prava", rekla je Hosain i dodala da su neki od tih zločina dosegli nivo zločina protiv čovečnosti.

"Teško je razumeti da je u 21. veku pristup žena osnovnim uslugama i prilikama, poput škola, univerziteta, bolnica i sudova, ili prilika za zaposlenje u državi i drugim sektorima, podvrgnut arbitrarnom zahtevu da nose hidžab", ukazala je Hosain.

Da podsetimo, 22-godišnja Iranka kurdskog porekla postala je opšte poznato ime u Iranu, žarišna tačka poziva za promenama. Širom sveta postala je heroj za aktiviste za ženska prava i simbol za zapadne protivnike Islamskoj Republici.

Amini je bila u posetu Teheranu sa svojim bratom i rođacima. Uhapšena je kada su izlazili iz stanice metroa. Moralna policija optužila ju je da je "neprimereno" odevena i odvela u policijsku stanicu.

Tamo se srušila nakon svađe s policajkom, po kratkom snimku video-kamere koju su objavile vlasti. Provela je tri dana u bolnici u komi i umrla 16. septembra, za šta su vlasti okrivile njene zdravstvene probleme.

Mahsa Amini u bolnici
Mahsa Amini u bolnici foto: Printscreen/Twitter/@LeahRemini

Za mnoge ta mlada žena iz zapadnog iranskog grada Sakeza personifikuje borbu protiv obaveze nošenja hidžaba. Njeno ime postalo je žarišna tačka za protestni pokret koji je tresao zemlju mesecima. Epitaf na njenom grobu kaže: "Nisi umrla, Mahsa, tvoje ime je postalo simbol."

Gotovo preko noći njen portret postao je sveprisutan u iranskim gradovima, istaknut na zidovima i na transparentima demonstranata. Pojavio se na naslovnicama nekih časopisa objavljenim u Iranu uključujući časopis Andisheh Pouya od marta.

"Nepoznata pre svoje smrti, Mahsa je postala simbol opresije i njeno nedužno lice jača tu sliku", rekao je politolog Ahmad Zeidabadi.

Bonus video:

03:15

SA 15 GODINA NAPUSTIO IRAN I SANJAO O ZAPADU, A ONDA JE STIGAO U SRBIJU! Sami je danas sjajan student i želi da se zaposli ovde

(Espreso/ Agencije/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.