NAJPOZNATIJI SVETSKI PREVARANT JE DO 21. GODINE BIO TRAŽEN U ČAK 26 ZEMALJA! Toliko je bio VEŠT da ga je FBI...
FBI, Foto: Profimedia

NEVEROVATNA PRIČA

NAJPOZNATIJI SVETSKI PREVARANT JE DO 21. GODINE BIO TRAŽEN U ČAK 26 ZEMALJA! Toliko je bio VEŠT da ga je FBI...

Imao je jedva 21 godinu, a do tada je „radio” kao pilot, šef pedijatrije, predavač sociologije

Objavljeno:

Frank Abagnejl jedan od najpoznatijih svetski prevaranata do svoje 21. godine bio je tražen u čak 26 zemalja, a ukrao je 4,5 miliona dolara koristeći lažne čekove.

Imao je jedva 21 godinu, a do tada je „radio” kao pilot, šef pedijatrije, predavač sociologije. Da bi to uradio, nisu mu bile potrebne škole, ni fakulteti, već je stvorio svoj identiteta, naravno lažni. To ga je dovelo u situaciju da je stalno bežao od policije, pa je do svoje 21. godine preleteo oko 1,5 miliona kilometara i uz pomoć lažnih čekova ukrao 4,5 miliona dolara!?

12 zemalja tražilo je njegovo izručenje

Istovremeno, za njim je raspisana poternica u 26 zemalja, a kada je uhapšen u Francuskoj, 12 zemalja zatražilo je njegovo izručenje. Za to vreme je dva puta uspeo da pobegne od vlasti, a o njegovom životu je kasnije napisana knjiga i snimljen je film „Uhvati me ako možeš”, u kome su glumili Leonardo di Kaprio i Tom Henks.

Frank Abagnejl je jedan od najpoznatijih svetskih prevaranta koji je, paradoksalno, nakon što je odslužio polovinu kazne, pristao da radi za FBI. Njegov posao je da pomaže organima za sprovođenje zakona u otkrivanju falsifikata. Kasnije je osnovao kompaniju koja se bavila obezbeđenjem, a kuriozitet je i to što jedno njegovo dete radi za FBI.

Cela ova neverovatna priča počela je 1948. godine, kada je Abagnejl rođen u porodici sa petoro dece. Do svoje 16. godine bio je normalan tinejdžer. Kada su mu se roditelji razveli, Abagnejl je jedini ostao da živi sa ocem. Otac mu je dao kreditnu karticu kako bi mogao da je koristi za kupovinu benzina, a on je zadužio 3.400 dolara na njoj.

Falsifikovao bankovne račune

Kada je shvatio da može dobro da živi od novca drugih ljudi, Abagnejl je odlučio da falsifikuje bankovne račune. Promenio je brojeve položenih listića u banci, pa je novac išao na njegov račun svaki put kada bi neko drugi uplatio novac na bankovni račun. Napisao stotine čekova bez pokrića, pa je ušao u minus nakon što je potrošio hiljade i hiljade dolara.

Kada se umorio od falsifikovanja čekova, Abagnejl je želeo da putuje besplatno. Setio se da se predstavlja kao pilot Pan Am, a onima koji bi ga nešto pitali, rekao bi da nije na dužnosti, već da putuje u neku zemlju gde čeka da se ukrca na sopstveni let. Tako je mogao da putuje i boravi u hotelima o trošku Pan Ama, i od 16. do 21. godine uspeo je da obiđe 26 zemalja i ostvari oko 250 letova. Da sve bude verodostojnije, falsifikovao je i pilotsku dozvolu, ali sam nikada nije pilotirao. Da mu se to ponudi, odbio bi, govoreći da nikad ne leti kad pije.

Ipak je bio otkriven i zamenio profesiju

Ali u jednom trenutku njegova prevara je razotkrivena, pa je odlučio da „promeni” karijeru, ovoga puta predstavljajući se kao lekar. Mislio je da će tako lakše doći do stana, a u tome je bio toliko uspešan da je godinu dana radio kao šef pedijatrije u bolnici u Džordžiji, a da niko nije shvatio da nema medicinsku obuku!? Svoje neznanje je prikrio šaleći se sa zaposlenima, kojima su se dopadali njegovi maniri, zbog čega su mu potpuno verovali.

Bio je advokat, sociolog, lekar

Ali posle nekog vremena, Abagnejl je shvatio ne samo da bi mogao da bude razotkriven već i da ugrožava živote drugih, pa je otišao u Luizijanu, gde se pretvarao da je advokat. U tome je bio veoma uspešan i čak se zaposlio u državnom tužilaštvu. Nakon što je glumio pravnika, glumio je i profesora sociologije, pa je čitav semestar predavao sociologiju na jednom američkom univerzitetu.

Abagnejl je tako išao iz uloge u ulogu, dok mu sve to nije dosadilo, i vratio se ulogu pilota. To se po njega pokazalo kobno jer su se već pročule njegove brojne prevare, a tražen je širom Amerike i u 26 zemalja sveta. Uhapšen je u Francuskoj dok je pokušavao da se ukrca u avion Er Fransa, a nakon što je odležao šest meseci zatvora u Francuskoj, Francuzi su ga izručili Švedskoj.

Bežao iz zatvora

Švedska je trebalo da ga izruči Italiji, ali je umesto toga izručen SAD, gde je osuđen na 12 godina zatvora. Tokom izdržavanja prvih pet godina kazne, uspeo je da pobegne dva puta – jednom iz zatvora, drugi put sa aerodroma JFK u transportu. Koliko je bio vešt prevarant svedoči i činjenica da je pre bekstva iz zatvora uspeo da prevari zatvorske čuvare tvrdnjom da nije zatvorenik, već inspektor na tajnom zadatku, što mu je omogućilo da nastavi boravak u zatvoru. mnoog lagodnije.

FBI ga ja tražio kao pomoćnika

Kada je odslužio pet od 12 godina kazne, FBI je imao primamljivu ponudu za njega. Pitali su ga da im pomogne u lovu na prevarante, u zamenu za smanjenu kaznu. Na kraju je zarađivao za život tako što je učio banke kako da uoče prevarante.

Bonus video:

01:12

EVO KAKO SRPSKI GENIJE PROVODI SVOJ DAN: Govori 10 jezika, radi za FBI, zna preko 850 govora napamet, A NE SPAVA PO 9 DANA?!

(Espreso/ Blic/ Večernji List/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.