POSLEDNJI DAN PREDSEDNIČKIH IZBORA U RUSIJI: Glasanje se završava u Kalinjingradu, izlaznost do sada 60%
Izbori u Rusiji, Foto: Taisija Voroncova / Sputnik / Profimedia

izbor za predsednika

POSLEDNJI DAN PREDSEDNIČKIH IZBORA U RUSIJI: Glasanje se završava u Kalinjingradu, izlaznost do sada 60%

Ankete i istraživanja javnog mnjenja koje objavljuju ruski državni mediji pokazuju da Putin uživa podršku oko 80 odsto građana

Objavljeno:

U Rusiji se održava poslednji dan glasanja na predsedničkim izborima na kojima se aktuelni predsednik Vladimir Putin kandidovao za peti mandat.

Trodnevno glasanje je počelo u petak 15. marta, a tokom prva dva dana glasalo je više od 60 odsto upisanih birača kojih u Rusiji ima 110 miliona.

Na izborima 2018. godine, kada se glasalo samo jedan dan, izlaznost do 10.00 po moskovskom je bila 16,55 odsto, do 12.00 po moskovskom 34,72 odsto, do 17.00 po moskovskom 51,9 odsto, a nakon obrade 99,83 odsto protokola sekcijskih komisija, premašio je 67 odsto, prenela je RIA Novosti.

Izbori u Rusiji
Izbori u Rusijifoto: AP/Pavel Golovkin

Reč je o prvim predsedničkim izborima na kojima glasaju i stanovnici četiri ukrajinska regiona - Donjecke, Luganske, Zaporoške i Hersonske oblasti, koje je Rusija pripojila u septembru 2022. godine.

Ankete i istraživanja javnog mnjenja koje objavljuju ruski državni mediji pokazuju da Putin uživa podršku oko 80 odsto građana, što je više nego pre početka rata u Ukrajini.

Njegova kandidatura za peti mandat omogućena je nakon što je Državna duma 2021. godine usvojila amandmane na Ustav prema kojima se, između ostalog, ograničavanje broja mandata tokom kojih jedno lice može vršiti dužnost predsednika Rusije odnosi na aktuelnog lidera zemlje, bez uzimanja u obzir njegovih prethodnih predsedničkih mandata.

Vladimir Putin
Vladimir Putinfoto: GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Pored Putina, na izborima učestvuju predsednik Liberalno-demokratske partije Rusije Leonid Slucki, kandidat Komunističke partije Nikolaj Haritonov i kandidat stranke "Novi ljudi" Vladislav Davankov.

Zbog više vremenskih zona u Rusiji, birališta su najpre otvorena na krajnjem istoku zemlje, na Kamčatki i u Čukotskom autonomnom okrugu, a potom u Magadanskoj oblasti, na Sahalinu i Kurilskim ostrvima. Poslednja glasačka mesta koja se otvaraju su u oblasti Kalinjingrad, na Baltičkom moru.

Bonus video:

02:29

RUSIJA JE SPREMNA ZA SUKOB SA NATO PAKTOM I UBEĐENA JE U POBEDU! Đukanović iz Moskve: Srbima se dive posebno iz DVA RAZLOGA

(Espreso / Agencije / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.