OVO ROMSKO NASELJE JE PRAVI DIZNILEND! Sve sam dvorac do dvorca, žive u raskoši, LUKSUZ na sve strane (FOTO)(VIDEO)
Romsko naselje, Foto: Printscreen/Instagram/krame_red

baš ga uživaju!

OVO ROMSKO NASELJE JE PRAVI DIZNILEND! Sve sam dvorac do dvorca, žive u raskoši, LUKSUZ na sve strane (FOTO)(VIDEO)

Snimak iz najbogatijeg romskog sela na koji svi zaneme: Rade s otpadnim metalom, a grade dvorce kakvi ne postoje nigde na sve

Objavljeno:

Buzesku u Rumuniji važi za najbogatije romsko selo na svetu.

Kako piše Geokutak, koji je podelio snimak vožnje kroz ovo neobično naselje, Buzesku je „verovatno jedino mesto na svetu u kome je glavna ulica ispunjena bukvalno dvorcima“.

„Sve je počelo još u doba komunizma, kada su Romi iz ovog sela zarađivali ‘masne pare’ na slabo regulisanom tržištu sekundarnih sirovina. Tada se javila i želja da svaka porodica prikaže koliko je uspešna tako što će sagraditi što grandiozniju kuću. Ipak, računi znaju da budu skupi, a otkako im je zemlja ušla u EU i njihov posao je dosta slabiji, pa Romi koji su sagradili ove dvorce uglavnom žive samo u malom delu kuće, kako ne bi plaćali grejanje i klimu za ovolike kućerine“, navodi.

Kao i u selu kod Požarevca poznatom po vilama gastarbajtera, na ulici nema ljudi, pa je atmosfera blago rečeno čudna, sudeći po komentarima na snimak i „pomalo jeziva“.

Buzesku se nalazi na sedamdesetak kilometara od Bukurešta i u Rumuniji nema baš neku pozitivnu reputaciju, ali svet ga gleda s oduševljenjem – o ovom selu je pisao National Geographic, a mnogim fotografima je ta kitnjasta arhitektura bila inspirativna za slikanje, kao i stanovnici naselja…

Na popisu iz 2002. godine, 77% stanovnika su bili etnički Rumuni i 22,9% Romi. Međutim, novije procene navode da taj broj iznosi oko 35% Roma, piše Vikipedija. Naselje se prostire duž jedne ulice ispunjene velelepnim romskim vilama, dok većina Rumuna živi van grada u okolnom ruralnom području.

Najunosniji posao stanovnika Buzeskua je otpadni metal, ali ulice popločavaju skupocenim pločicama, voze mercedese, a svoje vile obezbeđuju zlatnim kapijama i mermernim lavovima. Neke kuće krase i ogromne fotografije vlasnika.

„Svaka zgrada predstavlja porodicu koja u njoj živi kroz upotrebu određenih boja u kombinaciji sa linijama ili elementima orijentalne arhitekture. Veličina zgrade predstavlja bogatstvo i društveni položaj njenog vlasnika“, navodi se u istraživanju turističke vrednosti romske kulture u Rumuniji (Valorization by Tourism of Gypsy Culture in Romania), gde Buzesku svakako ima posebno mesto.

Bonus video:

01:39

NEOLITSKA KURŠUMLIJA: Arheolozi otkrili naselje staro 8.000 godina!

(Espreso/Nova/Ana Kalaba/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.