OVAKAV VOZ POSTOJI SAMO U MAĐARSKOJ! Stvoren je za izlete predivnim šumskim krajem, a od svih se izdvaja po JEDNOM
Mađarski voz, Foto: Peter Forsberg / Alamy / Alamy / Profimedia

ŽELEZNIČKI SAOBRAĆAJ

OVAKAV VOZ POSTOJI SAMO U MAĐARSKOJ! Stvoren je za izlete predivnim šumskim krajem, a od svih se izdvaja po JEDNOM

Kada je prvi put puštena u rad, mađarska železnica je imala tri putničke linije i postala je skoro momentalni hit

Objavljeno:

Dok vozove voze odrasli, sve prometne i komercijalne usluge odgovornost su dece u dobi od 10 do 14 godina...

Mali voz koji tutnji prelepom mađarskom okolinom je avantura na koju vredi utrošiti vreme, ali ne samo zbog prelepih pejzaža i šuma kroz koje prolazi. Naizgled obična Giermekvasut (Dečja železnica) železnica se razlikuje od drugih po tome što će vam deca naplatiti karte. Mađarska je još 1947. zamislila prugu na kojoj bi deca radila i tako stekla odgovornost i radne navike. Takav projekat obuke mladih je osmišljen tako da steknu samopouzdanje i nove veštine i da budu ponosni na svoja dostignuća.

Kada je prvi put puštena u rad, mađarska železnica je imala tri putničke linije i postala je skoro momentalni hit. Vremenom je Gjermekvasut od oblika prevoza prerastao u turističku atrakciju, a vagoni i linije su obnovljeni.

Najduži na svetu

Trenutno je Đermekvasut sa svojih 11,7 km najduža dečija pruga na svetu, koja je upisana u Ginisovu knjigu rekorda. Pruga je u neprekidnom saobraćaju od kada je 31. jula 1948. godine pušteno prvih 3,2 km pruge. Dok vozove voze odrasli, za sve saobraćajne i komercijalne usluge zadužena su deca uzrasta od 10 do 14 godina, koja rade. pod nadzorom odraslih i u skladu sa propisima Državnih železnica Mađarske.

Mađarski voz
foto: Peter Forsberg / Europe / Alamy / Alamy / Profimedia

Hit u decembru

Dečja železnica je najpopularnija početkom decembra, kada nudi tematske vožnje za Sv. Nikola, odnosno - Szent Mikulaš. Ovom prilikom deca se maskiraju u pomoćnike Svetog Nikole i pesmom i igrom animiraju putnike. Sveti Nikola za to vreme obilazi svaki vagon da bi svakom detetu dao po kesu slatkiša. Dečja železnica je jedna od omiljenih izletničkih tura u Mađarskoj, a proteže se kroz brda od Sečenjiheđa do Huvosvolđa, prepuna vidikovaca, mesta za odmor u prirodi, kao i za obrazovanje.

Izložba i suveniri

Na peronu stanice Huvosvolgi svako ko želi može da poseti interaktivnu izložbu i sazna više o istoriji uskotračne pruge od početka do danas. Posetiocima su na raspolaganju i dečiji železnički muzej i suvenirnica.

Bonus video:

00:07

Voz u železničkoj stanici u Rumi iskočio iz šina

(Espreso/Punkufer Dnevnik/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.