SVEKRVA NIJE HTELA DA SE EMINA UDA ZA ERDOGANA IZ JEDNOG RAZLOGA: Iza smerne dame kriju se ŠOKANTNI detalji
Emina Erdogan, Foto: Mustafa Kamaci / AFP / Profimedia

BIOGRAFIJA

SVEKRVA NIJE HTELA DA SE EMINA UDA ZA ERDOGANA IZ JEDNOG RAZLOGA: Iza smerne dame kriju se ŠOKANTNI detalji

Iako je na prvi pogled predstavljeno da živi povučeno, bez glamura i luksuza, ona je zapravo, kako pišu strani mediji, osoba koja troši mnogo novca

Objavljeno:

Emina Erdogan, žena predsednika Turske Redžepa Erdogana, koji suvereno vlada tom zemljom dugi niz godina, u stopu prati svog supruga. Trudi se da se pokaže u najboljem svetlu, ali uprkos svim naporima, neretko u javnost isplivaju šokantni detalji iz njenog privatnog života.

Poznato je da je Emine svo svoje vreme posvetila mužu i deci i Turskoj. Bori se protiv dečjih brakova, pomaže mentalnim i fizičkim invalidima, kao i žrtvama prirodnih katastrofa. Mada, mogu se čuti komentari da ne glumi ubedljivo ulogu požrtvovane žene.

Naime, uprkos tvrdnjama da živi skromnim životom, u skladu sa strogim muslimanskim vrednostima, situacija je malo drugačija, ako je suditi prema brojnim fotografijama koje godinama kruže u javnosti.

Iako je na prvi pogled predstavljeno da živi povučeno, bez glamura i luksuza, ona je zapravo, kako pišu strani mediji, osoba koja troši mnogo novca. Njene šoping-avanture već su poznate, te je jedan briselski tržni centar bio zatvoren dok je ona bila tamo, kupila je tzv. birkinku za, navodno, vrtoglavih 50.000 dolara, pa je očito da obožava skupu odeću. Ona živi vrlo luksuzno, pa ne okleva da sebi neretko priušti razne antikvitete po basnoslovno skupim cenama. Štaviše, isplivao je podatak da je samo za vrata u palati u kojoj žive potrošeno neverovatnih 30 miliona evra.

Arapskog je porekla, odrasla je kao najmlađe dete i jedina ćerka u porodici sa petoro dece. Pohađala je Mithat Pasa Aksam umetničku školu, koju je napustila pre mature. Imala je 15 godina kada joj je stariji brat Husein zabranio da napušta kuću jer "to nije priličilo devojčicama njenog uzrasta".

Ceo život se borila za sebe i svoje mesto u svetu. Pre udaje bila je članica „Asocijacije idealističkih žena“, a na jednom skupu upoznala je budućeg muža. Venčali su se 1978. godine. Njena svekrva se protivila tom braku, tražeći od sina da oženi devojku potpuno pokrivenog lica, ali Emina nikad nije pristala na to. I pored toga što je otvorena, ona ipak poštuje tradiciju. Uvek je obučena onako kako nalažu pravila njene zemlje. Iako nosi hidžab, lice nikad ne pokriva.

Velika kontroverza se povela oko njene izjave kako su haremi osmanskih sultana bili škole za članove dinastije i obrazovne institucije koje su žene pripremale za život.

Turske vlasti neumorno pokušavaju da poprave njen ugled pa je u novinama prikazuju kao štedljivu i pedantnu domaćicu. Ona tako čuva kore od jabuka i limuna kako bi od njih napravila sirće, a ne bacaju se ni koštice maslina i urmi. Isti članak izostavio je spomenuti da štedljiva Emine u svojoj palati od 600 miliona evra i 1000 soba najradije pije poseban čaj od 1800 evra po kilogramu. Pijucka ga iz zlatnih šoljica koje koštaju skoro 300 evra.

Emina Erdogan
Emina Erdoganfoto: Printscreen/Youtube/ RTV Novi Pazar

Ćerke vaspitavala strogo, a ne zna se koja je skandaloznija

Emina i Erdogan imaju četvoro dece – dva sina Ahmeda Buraka i Bilala i dve ćerke Esru i Sumeju.

Esra je Erdoganova starija ćerka (41) i supruga je bivšeg ministra finansija Turske Berata Albajraka, za kojeg se udala 2004. godine. Dplomirala je sociologiju i istoriju na Univerzitetu u Indijani 2003. godine. Magistrirala je na kalifornijskom univerzitetu na Berkliju, gde je kasnije odbranila i doktorat.

Jedan od njenih prijatelja sa kojim je studirala opisao ju je kao osobu "jake ličnosti, strogih uverenja o životu, veri, politici ali i porodici".

Esra je 2013. godine bila optužena za pranje novca, a u čitavu priču bio je umešan i njen mlađi brat. Reč je o veliko korupcionaškom skandalu koji je izbio nakon provere poslovanje TURGEV-a, nevladine organizacije iz Istanbula u čijem odboru je bio Bila.

Sa druge strane, Sumeja (39) je udata za Selčuka Bajraktara, a u braku su dobili jednu ćerku.

Nije uspela da upiše fakultet 2002. u Turskoj, te je nastavila školovanje u SAD-u. Uz stipendiju jednog biznismena diplomirala je sociologiju i politiku na Univerzitetu Indijana u Blumingtonu. Po završetku školovanja 2005. godine, završila je master studije ekonomije u Londonskoj školi ekonomije.

Kasnije je počela da radi kao konsultant u Partiji pravde i razvoja na čijem čelu je njen otac, gde je bila zadužena za praćenje spoljnih odnosa i njihovih refleksijau svetskoj štampi. Bila je savetnik svom ocu četiri godine, a tu ulogu je prestala da obavlja 2014. godine.

Erdogan
Erdoganfoto: EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS

Za nju se vezuju brojne kontroverze. Tvrdilo se da ugašen sajt koji je objavljivao njene fotografije dok je studirala u SAD-u. Takođe se pričao da je postigla dogovor sa jednom kompanijom da se uklone vesti objavljene o njenom privatnom životu u prošlosti. OdaTV je kasnije izvestila da ih je kontaktirala kompanija koja je tvrdila da je zadužena da brine o reputaciji Sumeje Erdogan na onlajn servisima i zamolila ih da izbrišu članak koji su o njoj objavili.

Na osnovu audio snmaka objavljenih u jednom trenutku, otkriveno je da je navodno zajedno sa svojim bratom Bilalom prenosila novac iz njihovih domova na različta mesta po očevim uputstvima.

Erdogan je inače jedan od najbogatijih svetskih političara, a bogatstvo je stekao ulaganjem u deonice i svojim nekretninama. Vlasnik je nekoliko restorana i fudbalskog kluba u Ankari, a ima i svoju - votku. Magazin 'People with money' stavio ga je svojevremno na prvo mesto liste najbogatijih političara.

Bonus video:

04:41

NATO ĆE SVE DOZVOLITI, SAMO DA ERDOGAN NE NAPUSTI SAVEZ! Zoronjić: Potreban im je novi turski strateški kanal ka Crnom moru

(Espreso / Stil/ I.B/ Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.