BEZ NJEGOVIH IDEJA NE BISMO MOGLI DA ZAMISLIMO ŽIVOT, A OVE DETALJE O NJEMU RETKO KO ZNA: Ko je bio Stiv Džobs?
Stiv Džobs, Foto: Profimedia

GENIJE, ROKER, BUNTOVNIK

BEZ NJEGOVIH IDEJA NE BISMO MOGLI DA ZAMISLIMO ŽIVOT, A OVE DETALJE O NJEMU RETKO KO ZNA: Ko je bio Stiv Džobs?

Stiv Džobs je rođen u San Francisku od majke Amerikanke i oca Sirijca, tada studenata

Objavljeno:

Na današnji dan 1955. godine rođen je Stiven Pol Džobs, poznatiji kao Stiv Džobs.

Bio je jedan od osnivača i glavni rukovodilac Epla. Takođe je bio jedno vreme rukovodilac Piksara sve dok nije bio prodat Dizniju. Takođe je jedan od najvećih deoničara Diznija i član Diznijeve uprave. Smatran je jednom od vodećih ličnosti u industriji računara i zabave.

Džobsova poslovna biografija je dosta doprinela mitu o usamljenim, preduzetnicima osobenjacima Silicijumske doline, naglašavajući njegovo shvatanje značaja estetike i dizajna u javnosti. Njegov rad na proizvodima koji su bili funkcionalni i privlačni stvorio mu je kultni status.

Stiv Džobs
Stiv Džobsfoto: AP

Zajedno sa suosnivačem Epla Stivom Voznijakom doprineo je širenju popularnosti ličnih računara u kasnim sedamdesetim godinama 20. veka. Početkom osamdesetih, Džobs je prvi uočio komercijalni potencijal grafičkog korisničkog okruženja i miša.

Nakon što je izgubio kontrolu u upravi Epla 1985. godine, Džobs je osnovao firmu Nekst (engl. NeXT), koja se bavila računarskim platformama specijalizovanim za visoko obrazovanje i poslovnu primenu. Kada je 1997. godine Epl kupio Nekst, Džobs se vratio u preduzeće koje je osnovao da bi obavljao funkciju generalnog direktora sve do povlačenja i smrti 2011. godine.

Stiv Džobs
Stiv Džobsfoto: AP

Rođenu sestru upoznao tek kada je odrastao

Stiv Džobs je rođen u San Francisku od majke Amerikanke i oca Sirijca, tada studenata. Nedelju dana po rođenju dat je na usvajanje. Usvojio ga je bračni par Džobs, i dao mu ime Stiv Pol Džobs. Njegovi biološki roditelji su se kasnije venčali i dobili kćerku Monu Simpson, spisateljicu, koju je Džobs upoznao tek kad je odrastao. Brak njegovih bioloških roditelja se kasnije raspao. Džobs nije prihvatio naziv „usvojitelji“ za bračni par Džobs i smatra ih svojim jedinim roditeljima.

Privatni život

Džobs se oženio sa Loren Pauel 18. marta 1991. godine sa kojom je imao troje dece. Takođe je imao i ćerku Lisu Brenon–Džobs sa Kris–En Brenon. Lisa je novinar koji piše za „Harvard Krimzon“. U nezvaničnoj biografiji „Drugi dolazak Stiva Džobsa˝ autor Alan Dojčman navodi da se Džobs zabavljao sa Džoan Baez.

Dojčman citira Elizabet Holms, Džobsovu drugaricu sa Rid koledža, koja tvrdi da je „verovala da je Stiv postao ljubavnik Džoan Baez u velikoj meri zbog toga što je Baezova bila ljubavnica Boba Dilana“.

Stiv Džobs
Stiv Džobsfoto: Profimedia

U još jednoj neautorizovanoj biografiji „Ikona: Stiv Džobs“ Džefrija Janga i Vilijama Simona se tvrdi da se Džobs čak i oženio Džoanom Baez, ali su pošto je ona tada imala 41 godinu, malo je verovatno da je par mogao da ima decu. Baezova je pomenula Džobsa u svojim memoarima And a voice to sing with iz 1987.

Stiv Džobs je bio i veliki obožavalac Bitlsa, a takođe je voleo da sluša i muziku Johana Sebastijana Baha kao klasičnu muziku uopšte.

Džobs nije bio vegetarijanac, i pored spekulacija. Iako nije jeo meso sisara i živine, jeo je ribu sa vremena na vreme. Ovo je poznato kao pesketarijanstvo.

Dana 31. jula 2004. godine Džobs je operisan od retke vrste tumora pankreasa. Preminuo je 5. oktobra 2011. godine.

Bonus video:

02:11

NJEGOVA BIOGRAFIJA JE ZA SVAKO POŠTOVANJE i jedan je od uticajnijih svetskih političara! KRITIKOVAO PRIŠTINU, A HVALIO SRBIJU

(Espreso / Vikipedija / Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.