AMERIKANCI DANAS ŽELE DA SE PONOVO UPIŠU U ISTORIJU: Posle pola veka SPREMNI SU, sve možete PRATITI UŽIVO (FOTO)
Svemir, Foto: Printscreen/Facebook/Watch Virgin Galactic's #Galactic02 Spaceflight

postignuća

AMERIKANCI DANAS ŽELE DA SE PONOVO UPIŠU U ISTORIJU: Posle pola veka SPREMNI SU, sve možete PRATITI UŽIVO (FOTO)

„Odisej“, bespilotna lunarna sonda, pokušaće večeras da sleti na Mesec

Objavljeno:

Svemirska letelica „Odisej“ pokušaće večeras, nešto pre ponoći po našem vremenu, da sleti na Mesec. To je prvi pokušaj američkog lunarnog sletanja posle više od pola veka i kraja programa Apolo 1972. Ako bude uspešno, biće to ujedno i prvo sletanje privatne sonde na Zemljin satelit.

- „Odisej“, bespilotna lunarna sonda kompanije Intuitiv mašins, trebalo bi da pokuša sletanje u oblast južnog pola u 22.30 UTC (što je 23.30 po centralnoevropskom, prim. a.). Prenos pratite uživo dok na Mesec stižu naučni instrumenti za proučavanje regiona – objavila je američka agencija NASA na Iksu (Tviteru).

NASA, s kojom Intuitiv mašins ima ugovor o ovoj misiji, najavila je i prenos uživo sletanja u krater Malapert A u regionu južnog pola.

„Odisej“ je sinoć uspešno ušao u lunarnu orbitu i poslao je prve slike odatle, koje su postavljene na nalog na društvenoj mreži Iks.

- „Odisej“ je preleteo bližu stranu Meseca nakon ulaska u lunarnu orbitu 21. februara 2024. Sonda je izvrsnog zdravlja i u lunarnoj orbiti – objavila je kompanija Intuitiv mašins.

„Odisej“ je poleteo sa Zemlje 15. februara raketom „falkon 9“ iz Svemirskog centra Kenedi na Floridi. Ovo je drugi pokušaj neke američke privatne kompanije da osvoji Mesec ove godine. Prethodni, s letelicom Peregrin, doživeo je debakl već u orbiti, kada je došlo do kvara na rezervoaru s gorivom.

Do sada je samo pet zemalja uspelo da izvede takozvano meko sletanje na Mesec – SSSR, SAD, Kina, Indija i Japan. Međutim, zanimljivo je da dve zemlje koje su prve osvojile Zemljin satelit – Sovjetski Savez (Rusija) i Amerika - nisu to ponovile od sedamdesetih godina, dok su u 21. veku u tome uspele azijske sile Kina, Indija i Japan, koji je ovaj poduhvat izveo pre nešto više od mesec dana.

Bonus video:

00:33

Romantičan svemir iz objektiva svemirskog broda

(Espreso/ Telegraf Nauka/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.