PROVELI SMO DAN SA MASAJIMA I SAZNALI SVE O NJIMA: Otkrivamo kako prepoznati LAŽNJAKE, OBRATITE PAŽNJU! (FOTO)
Masai pleme, Foto: Privatna arhiva

Afrička tradicija

PROVELI SMO DAN SA MASAJIMA I SAZNALI SVE O NJIMA: Otkrivamo kako prepoznati LAŽNJAKE, OBRATITE PAŽNJU! (FOTO)

Masai su afrička etnička grupa polunomadskih ljudi naseljenih u Keniji i severnoj Tanzaniji.

Objavljeno:

S obzirom na njihovu rasprostranjenost u blizini nacionalnih parkova i turistički pogodnih mesta, postali su simbol afričkog naroda, a zbog njihove specifične tradicije, običaja i odevanja, Masaiji su postali jedna od najistaknutijih afričkih etničkih grupa.

Međutim, da li je sve baš tako kao što se čini?

Tradicija Masaija

Masai pleme je poznato po pastoralnoj tradiciji, bave s stočarstvom, a uglavnom uzgajaju krave, koze i ovce. S obzirom da žive na suvom području, često se sele u potrazi za pašnjacima, plodnim zemljištem i vodom, te se zbog toga smatraju nomadskim narodom. Međutim, danas je situacija malo drugačija, pa veliki broj Masai plemena ima stalno naselje, a mnogi su se prilagodili i modernom načinu života. Veliki su broci protiv ropstva i nikad nisu odobravali trgovinu ljudima.

Ishrana im se sastoji od mesa i mleka, za dobar imunitet piju mešavinu krvi i mleka, a studije pokazuju kako zbog ovog načina ishrane imaju dug životni vek, ali i nisku stopu obolelih od kardiovaskularnih bolesti.

Po tradiciji ne piju alkohol, a ovoga se mnogo Masaija i dalje pridržava.

Poznati su po svojim tradicionalnim nošnjama u crvenoj boji i dosta nakita. Stariji muškarci obično nose crveni ogrtač, dok se žene uglavnom odlučuju za prugaste dezene.

Tradicionalna odora Masaija
Tradicionalna odora Masaijafoto: Privatna arhiva

Što se religije tiče, monoteisti su i veruju u jednog Boga - Engai. Veruje se da Engai ima dve manifestacije - Crni Engai, koji se povezuje sa svakodnevnim životom i Crveni Engai, koga vezuju za nebesa i duhovni svet.

Pored Boga, veruju i u moći prirodne i prirodnih sila. Zbog toga postoji mnogo obreda i rituala sa ciljem očuvanja veze sa prirodom. Koriste razne amajlije kako bi se zaštitili od crnih magija i zlih duhova, a upravo ova verovanja imaju ključnu ulogu u održavanju identiiteta ovog plemena.

Kako izgledaju tradicionalne kuće?

Kuće u kojima Masaiji žive u Majatama, okruglim trošnim kućama, obično izgrađenih od prirodnih materijala poput trske, blata, trave, granja i kravljeg izmeta. Krov se gradi od trske i trave, kako bi pružio zaštitu od sunca i kiše, a ove fragilne konstrukcije su mobilne, te ukoliko dođe do selidbe veoma lako se mogu prebaciti na drugo mesto. Za samu izgradnju se angažuje čitava zajednica, pa je ona i važan deo za povezivanje unutar nje..

Unutrašnjost kuće
Unutrašnjost kućefoto: Privatna arhiva

Kako je u kućama nepodnošljivo vruće, imaju samo jedan mali prozor za vazduh, Masaiji najveći deo dana provode na otvorenom, a kuću koriste samo za spremanje hrane i spavanje.

Skakanje kao dokaz snage

Masai mladići poznati su po svojoj veštini skakanja. Mladići bi skakali kako bi pokazali svoju snagu, a ovaj ples je poznat kao adumu. Ovaj obred čest je deo ceremonija odrastanja, ali i svadbi. Mladići iz plemena formiraju krug i izvode seriju visokih skokova, a oni su često praćeni udarcima bubnjeva i pevanjem ostatka plemena.

Broj žena nije jasno definisan

Masaiji neguju poligamiju, a broj žena zavisi od socijalnog statusa, sposobnosti i bogatstva muškarca. Svaka žena mora da ima iste uslove i da živi u zasebnoj kući. Mogu imati deset i više žena, međutim danas je situacija malo drugačija. Kako su neki Masaiji prihvatili modernu kulturu, nije retkost videti monogamne odnose, gde muškarac ima samo jednu ženu. Sahranjena je u Kući cveća, po sopstvenoj želji.

Uticaj modernog vremena na tradiciju

Sve veća integracija Masaija u moderno društvo uticala je i na određene promene unutar zajednice. Pored tradicionalnog obrazovanja (usmena predanja starešine o lovu, kulturi, tradiciji, stočarstvu) sve je prisutnije formalno obrazovanje Vlada Kenije i Tanzanije uložila je novac u izgradnju osnovnih školskih ustanova u ruralnim sredinama koje Masai pleme naseljava, te nije retkost čuti Masaija kako tečno priča engleski jezik.

"Lažni" Masai

Za tradiciju Masaija važi iskrenost i poštovanje. Međutim, sve je češća pojava "lažnih" masaija. Često se mogu naći na plažama kako prodaju suvenire, ili nude vođenje ture i plesne performanse.

Ovi lažni Masaiji oblače tradicionalnu nošnju i koriste njihovu kulturu i običaje kako bi privukli turiste i zaradili novac. Jedan od primera za ovo je prodaja čuvenog lavljeg zuba. Ovaj lavlji zub sa bar kodom prodaje se po simboličnoj ceni, a prodavci tvrde kako su oni lično ubili lava, ali će spustiti cenu i do 5000 šilinga, ukoliko ste zainteresovani. Da je ova priča tačna, lavovi u Keniji bi izumrli veoma brzo.

Masai na plaži
Masai na plažifoto: Instagram/Marta.fabrish

Često su veoma napadni i ne puštaju vas dok ne kupite neku sitnicu od njih, izmišljajući (nekad veoma zanimljive priče) o poreklu njihovim "autentičnih" artefakata.

Priče poput "Za izradu ovog noža bilo mi je potrebno tri meseca, ali prodaću ga tebi za 10.000 šilinga" ili "Ovaj lavlji zub sam nasledio od starešine sela, međutim možeš ga dobiti za 5000 šilinga" i, meni omiljena priča, "Ova narukvica leči artritis, nizak pritisak i anemiju".

Pored suvenira, ovi lažni Masaiji nude i plesne nastupe, pa je važno obratiti pažnju na autentičnost Masaija. Ukoliko želite da proverite autentičnost Masaija, jednostavno im postavite pitanje o njihovoj tradiciji i kulturi. Pravi Masaiji imaju duboko poznavanje tradicije, i biće ponosni da podele svoje znanje i iskustva.

U izlasku ste sreli "autentičnog" Masaija? Ništa čudno, na turističkim mestima često možete videti pripadnike ovog plemena kako ispijaju piće sa devojkama. Često se radi o "lažnjacima" čiji cilj je očigledan - osvajanje slobodnih devojaka, a neki su i poprilično vešti u tome.

Tu takođe treba biti obazriv, jer mnogi traže interes. Nakon par minuta razgovora, tražiće vam da im kupite piće, ili da dođete kod njih da kupite neke suvenire. Ukoliko ih odbijete, neće mnogo očajavati, već će odmah krenuti do nove "žrtve":

Takođe, ukoliko posećujete neko od autentičnih Masai mesta, budite uviđavni, i poštujte njihove običaje i tradiciju. Ukoliko učestvujete u nekoj od ceremonija unutar Masai sela, pokažite želju za učenjem i pridržavajte se pravila koje nalažu.

Podržavanje pravih Masai plemena pomaže u očuvanju njihove kulture, ali i podržavanje lokalne ekonomije na održiv način.

Bonus video:

04:07

OVO JE NAJBOLJI NAČIN ZA REKLAMACIJU TURISTIČKE USLUGE! Nikolić: Mi na odmoru želimo razonodu, a ne da prolazimo kroz NOĆNU MORU

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.