DAVID PREKO 20 GODINA ŽIVI NA PUSTOM OSTRVU, A NJEGOVE REČI MORATE DA ČUJETE: Nekada bio MULTIMILIONER, a onda...
David Glašin, Foto: Brian Cassey / Shutterstock Editorial / Profimedia

ŽIVOT PIŠE ROMANE

DAVID PREKO 20 GODINA ŽIVI NA PUSTOM OSTRVU, A NJEGOVE REČI MORATE DA ČUJETE: Nekada bio MULTIMILIONER, a onda...

Nosi belu bradu sa morem i hrani ostrige bos i bez košulje

Objavljeno:

David Glašin živi na pustom ostrvu, a jedino društvo mu je pas mešanac po imenu Poli. Pre nego što se preselio na Restorejšn ajlend, malo ostrvo na severoistoku Australije, bio je "težak" skoro 30 miliona dolara, piše Stil.

Kaže da je imao dve jahte, da je posedovao više imanja na obali i da se družio sa titanima australijske trgovine. Danas dugo živi sam, retko se vraća na kopno. Nosi belu bradu sa morem i hrani ostrige bos i bez košulje.

Pitanje koje muči mnoge ljude: Šta je nateralo nekadašnjeg multimilionera da zameni luksuz i udobnost za život na pustom ostrvu?

Nakon sticanja diplome iz oblasti trgovine i menadžmenta, Dejvid je odlučio da gradi karijeru u duvanskoj industriji. Međutim, vremenom je osetio da želi nešto više od korporativnog sveta. Sanjao je o tome da ostvari svoje poslovne ideje i napravi nešto svoje.

Jednog dana, njegov prijatelj mu se obratio sa zanimljivom ponudom - pokazao mu je mapu na kojoj je navodno bila označena lokacija rudnika zlata u Papui Novoj Gvineji. Obećavajući bogatstvo koje bi se moglo ostvariti na tom mestu, Dejvid je uspeo da prikupi impresivan kapital od 2 miliona dolara i osnovao firmu za istraživanje rudarstva. Kasnije, ta firma je čak izlistala svoje akcije na australijskoj berzi, donoseći Dejvidu dodatni ugled i finansijski uspeh.

Tokom spekulativnog ekonomskoj preokreta 1980-ih, vrednost akcija u njegovoj kompaniji je znatno porasla - cena po akciji skočila je sa 25 centi na čak 1,40 dolara. Dejvid Glešin je na papiru postao milioner.

Prema tradicionalnim standardima, njegov život je bio poput bajke. Bio je srećno oženjen, imao je dve divne ćerke, posedovao je više luksuznih nekretnina na plaži u Sidneju, imao svoje jahte i redovno je odlazio na skijanje u prestižna američka odmarališta.

Međutim, kako to obično biva, prelepi trenuci nisu trajali zauvek.

Biznismen i stručnjak za nekretnine je veliki deo svog bogatstva izgubio u velikom slomu berze 1987. godine. Više puta je pokušavao da povrati svoje bogatstvo, ali je posle 10 godina digao ruke od civilizacije.

David Glašin
David Glašinfoto: Brian Cassey / Shutterstock Editorial / Profimedia

Finansijska katastrofa nije samo uzdrmala njegovo bogatstvo, već je duboko uticala na njegov lični život. Njegov brak se raspao, a porodični odnosi su se poremetili, razveo se. Glesin je potonuo u alkoholizam, postao je razdražljiv i distanciran od svojih bližnjih.

Ovaj period njegovog života obeležava se kao "intenzivna previranja". Nekoliko godina je provodio spavajući na kaučima prijatelja dok je pokušavao da se finansijski oporavi posredovanjem u rudarskom sektoru.

"Želim da umrem ovde. Ovo je moj raj na zemlji. Kad sam došao na ostrvo bio sam otrovan željom za novcem. Novac truje ljude. Zbog njega mi se raspao brak", objasnio je Dejvid u dokumentarcu o njegovih 10 godina života na ostrvu.

On kaže da mu ponekad nedostaje razgovor sa ljudima, kao i da bi voleo da nađe partnerku koja bi ga posetila nekoliko puta godišnje.

Dejvid voli prirodu koja ga okružuje, ali ističe i njene opasnosti. Kaže da može da se dogodi da, ako se nađete u nevolji na ostrvu, nema ko da vam pomogne, pa smrt tada izgleda nizbežna.

"Volim divlje životinje, ali mogu da budu opasne", ističe on.

Dejvid je rođen u Sidneju. Bio je vlasnik kompanije za iskopavanje zlata u Papui Novoj Gvineji. Kada ga je žena napustila, spakovao je kofere i napustio gradski život.

Zahvaljujući generatoru i solarnim panelima, može da koristiti internet, a jednom godišnje napušta ostrvo da bi sebi obezbedio namirnice za život.

"Ovde ima zmija, paukova i krokodila, ali je sigurnije nego u mnogim delovima sveta gde se događaju teroristički napadi", rekao je Dejvid Glašin.

Njegovu rutinu diktira vreme

Tokom vlažne sezone (od novembra do aprila), česti pljuskovi ugrožavaju njegov život. Preživeo je najmanje tri ciklona, od kojih je poslednji (Trevor, 2019.) ostavio ostrvo u ruševinama.

Život ovim stilom života potpuno je promenio njegov proces donošenja odluka.

"Kao korporativni tip, svaku malu odluku planirate mesecima unapred", kaže on. "Na ostrvu nemate vremena da reagujete. Morate brzo delovati."

Nekada vezan za raspored, Glešin sada gleda na sat samo kada treba da zna vreme plime i oseke.

Bonus video:

05:14

TITO SE POTRUDIO DA SE NJEGOVA SRBOUBILAČKA BIOGRAFIJA NE ZNA! Istoričar Cvetković: Ovaj momenat je po Brozovoj želji IZBRISAN

(Espreso/ Stil/ Milka Đukić/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.