MELONI SE IZBLAMIRALA ZA SVE PARE: Umesto aplauza dobila REKACIJU KOJU ĆE ZAUVEK PAMTITI, ovo će je DOKOSURITI
Đorđa Meloni, Foto: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

svetski odnosi

MELONI SE IZBLAMIRALA ZA SVE PARE: Umesto aplauza dobila REKACIJU KOJU ĆE ZAUVEK PAMTITI, ovo će je DOKOSURITI

Meloni želi da ima jaku ekonomsku saradnju sa Afričkom Unijom

Objavljeno:

Italijanska premijerka Đorđa Meloni pozvala je danas na novo partnerstvo sa Afrikom, otkrivajući dugo očekivani plan za jačanje ekonomskih veza, stvaranje energetskog centra za Evropu i suzbijanje imigracije.

Govoreći na jednodnevnom samitu kojem je prisustvovalo više od dve desetine lidera afričkih država i zvaničnici Evropske unije, Melonijeva je iznela niz inicijativa, obećavajući početnih 5,5 milijardi evra uz državne garancije, prenosi Rojters.

- Verujemo da je moguće osmisliti i ispisati novo poglavlje u istoriji naših odnosa i saradnji jednakih, daleko od bilo kakvog predatorskog nametanja ili pokroviteljskog odnosa prema Africi - rekla je Melonijeva u svom uvodnom govoru.

Đorđa Meloni
Đorđa Melonifoto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Međutim, njen predlog je naišao na hladan odgovor nekih od prisutnih, sa predsednikom Komisije Afričke unije Musom Fakijem Mahamatom, koji je rekao da bi želeo da se najpre u Africi obave konsultacije.

- Želim da ovde insistiram na potrebi da se pređe sa reči na dela. Vi dobro razumete da više ne možemo biti zadovoljni samo obećanjima koja se često ne održe - rekao je Mahamata stojeći pored Melonijeve u italijanskom Senatu.

Cilj njenog plana je da se Italija pozicionira kao lider u evropskoj saradnji sa Afrikom, a Meloni se nada da će to obuzdati ilegalnu migraciju.

Bonus video:

02:33

ITALIJA BI MOGLA DA PODRŽI SRBIJU U PREGOVORIMA ZA KiM! Petrović: Stav zapada nije jedinstven, Mađarska protiv sankcija

(Espreso/ Agencije/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.