ĐORĐA BACILA OKO NA...Pogledi celog sveta uprti u PREMIJERKU, danas može doći do PREKRETNICE, evo šta je SMISLILA
Đorđa Meloni, Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

PROMENE

ĐORĐA BACILA OKO NA...Pogledi celog sveta uprti u PREMIJERKU, danas može doći do PREKRETNICE, evo šta je SMISLILA

Današnji samit biće održan u palati Madama, gde se nalazi italijanski Senat

Objavljeno:

Italijanska premijerka Đorđa Meloni objavila je svoj veliki plan za Afriku, prenosi Gardijan. Cilj je da se Italija pozicionira kao lider u evropskoj saradnji sa Afrikom, a Meloni se nada da će to obuzdati ilegalnu migraciju.

Plan se zove Matei, po Enriku Mateiu, osnivaču naftne kompanije Eni, a premijerka će ga predstaviti javnosti danas u Rimu. Događaju će prisustvovati i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Meloni je najavila svoj plan za Afriku ubrzo nakon pobede na izborima u oktobru 2022, a njen glavni cilj je da iskoristi priliku dok se Evropa udaljava od upotrebe ruskog gasa za pretvaranje Italije u energetsko čvorište.

Detalji plana još nisu objavljeni, ali prema nacrtu odobrenom u novembru, Italija uzima, kako je Meloni opisala, "nepredatorski" pristup afričkim zemljama u oblastima obrazovanja, zdravstva, izvoza i infrastrukture. Meloni se nada da će zauzvrat smanjiti migraciju iz Afrike, što je obećanje u kampanji koje tek treba da ispuni. Inicijativa je toliko važna da je za njeno sprovođenje zadužen kabinet premijera.

Đorđa Meloni
Đorđa Meloni foto: EPA-EFE/RICCARDO ANTIMIANI

Prestižna lokacija

Današnji samit biće održan u palati Madama, gde se nalazi italijanski Senat. Opozicija je optužila premijerku da je "zauzela" zgradu Senata.

- Ne vidim u čemu je problem. To je pitanje prestiža i ni na koji način neće ometati rad predstavnika. Ovo je veoma važan događaj i činjenica da se održava u zgradi Senata, drevnoj palati punoj istorije i umetnosti, će ostaviti divan utisak na Italiju - rekao je Lucio Malan, koji je zadužen za koordinaciju glasanja u parlamentu.

Malan je rekao da je Afrika oduvek bila od strateškog značaja za Italiju.

- Tunis je bliži Siciliji nego što je Sicilija Rimu - rekao je on i dodao da će plan ojačati prisustvo Italije na kontinentu gde su Rusija i Turska već veliki igrači.

Samitu će prisustvovati lideri 23 afričke zemlje i organizacije, uključujući Musu Fakija, predsednika Кomisije Afričke unije.

Bonus video:

02:33

ITALIJA BI MOGLA DA PODRŽI SRBIJU U PREGOVORIMA ZA KiM! Petrović: Stav zapada nije jedinstven, Mađarska protiv sankcija

(Espreso/ Index/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.