"SAT SUDNJEG DANA" ZA 2024. GODINU POSTAVLJEN NA 90 SEKUNDI DO PONOĆI: Nikada nije bio BLIŽE, a evo šta PREDSTAVLJA
Sat sudnjeg dana, Foto: Prinstcreen/Bulletin of the Atomic Science

PAŽNJA!

"SAT SUDNJEG DANA" ZA 2024. GODINU POSTAVLJEN NA 90 SEKUNDI DO PONOĆI: Nikada nije bio BLIŽE, a evo šta PREDSTAVLJA

"Sat sudnjeg dana" koji slikovito i simbolično oslikava globalne rizike od katastrofe kreirala je neprofitna organizacija i časopis "Bulliten of Atomic Scientists" koji se bave praćenjem pitanja globalne bezbednosti i rizika od ubrzanja tehnološkog napretka koji ima negativne posledice po čovečanstvo

Objavljeno:

"Sat sudnjeg dana" za 2024. godinu postavljen je na 90 sekundi do ponoći, kao i prošle godine, ali imamo 10 sekundi manje nego 2022. godine.

Grupa atomskih naučnika ponovo je danas otkrila panel "Sat sudnjeg dana" kako bi ukazali na rizik od globalne katastrofe.

Na tom satu ponoć predstavlja tačku u kojoj će se svet potencijalno suočiti sa globalnom katastrofom.

Sat Sudnjeg dana dakle ostaje najbliže ponoći nego ikada ranije, što odražava kontinuirano stanje opasnosti sa kojom se svet suočava. "Bulletin of the Atomic Scientists", upravitelji sata Sudnjeg dana, naglašavaju da bi Sat mogao da se vrati, ali da vlade i ljudi moraju da preduzmu hitne mere.

Prilikom procene gde stoji Sat sudnjeg dana, uticali su mnogi faktori, odnosno različite globalne pretnje uključujući: rat Rusije i Ukrajine i pogoršanje sporazuma o smanjenju nuklearnog naoružanja, ali i klimatska kriza i zvanično proglašenje 2023. godine za najtopliju godinu u istoriji.

Takođe tu su i povećana sofisticiranost tehnologija genetskog inženjeringa, ali i dramatičan napredakveštačke inteligencije koja bi mogla da uveća dezinformacije i "pokvari globalno informaciono okruženje otežavajući rešavanje većih egzistencijalnih izazova".

"Nemojte da pogrešite: resetovanje sata na 90 sekundi do ponoći nije pokazatelj da je svet stabilan. Sasvim suprotno. Hitno je da vlade i zajednice širom sveta reaguju. I Bilten ostaje pun nade — i inspirisan — gledajući mlađe generacije kako vode akciju", rekla je dr Rejčel Bronson, predsednica i izvršna direktorka "Bulliten-a".

Nuklearna eksplozija
Nuklearna eksplozija foto: Ivan Ryabokon / Panthermedia / Profimedia

Podsetimo, "Sat sudnjeg dana" koji slikovito i simbolično oslikava globalne rizike od katastrofe kreirala je neprofitna organizacija i časopis "Bulliten of Atomic Scientists" koji se bave praćenjem pitanja globalne bezbednosti i rizika od ubrzanja tehnološkog napretka koji ima negativne posledice po čovečanstvo. Ovu organizaciju u časopis pokrenuo je projekat "Menhetn" (Manhattan Project) koji se tokom Drugog svetskog rata bavio istraživanjem i razvojem nuklearnog oružja.

Mnogi od naučnika koji su radili u okviru ovog projekta imali su rezerve po pitanju moći oružja u čijem kreiranju su učestvovali. Posle prve uspešne kontrolisane nuklearne lančane reakcije na Univerzitetu u Čikagu 1942, tim naučnika koji su radili na "Menhetnu" se razišao dok su mnogi od njih otišli da rade u vladinim laboratorijama za razvoj nuklearnog oružja.

Bonus video:

04:45

PRETNJE SEVERNE KOREJE - UVOD U TREĆI SVETSKI RAT? Direktor Borbe i bivši dopisnik Politike iz Moskve: Svi su IZGUBILI

(Espreso/ Telegraf/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.