JEDNA OD NAJVEĆIH NATO VEŽBI U POSLEDNJIH NEKOLIKO DECENIJA: "Steadfast Defender 2024"
Foto: EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo

alijansa

JEDNA OD NAJVEĆIH NATO VEŽBI U POSLEDNJIH NEKOLIKO DECENIJA: "Steadfast Defender 2024"

Objavljeno: 16:48h

Oko 90.000 vojnika učestvovaće u najvećoj vežbi NATO-a poslednjih decenija, poznatoj kao "Steadfast Defender 2024", koja će početi sledeće nedelje i trajati do maja, rekao je u četvrtak vrhovni komandant Alijanse Kris Kavoli.

- Alijansa će pokazati svoju sposobnost da ojača evroatlantski prostor transatlantskim pokretom snaga iz Severne Amerike - rekao je američki general novinarima u Briselu posle dvodnevnog sastanka ministara odbrane.

Vojska koja će učestvovati u vežbama doći će iz NATO saveznika i Švedske, rekao je Kavoli, a preneo Rojters.

Kako piše nemački "Bild", NATO želi da pokaže zube – i planira veliki manevar da odvrati Rusiju, koji će biti najveći od kraja Hladnog rata.

Vežbe će se odigrati baš u dvorištu ruskog predsednika, u severnoj Norveškoj. Ovo pokazuje koliko je NATO ozbiljan po pitanju odvraćanja. Ostale lokacije odabrane za obuku su Litvanija i Mađarska.

Bundesver će obezbediti 12.000 vojnika, kao i 3.000 vozila i 30 aviona. Britanci, na primer, obezbeđuju nosač aviona i nekoliko borbenih aviona F-35.

Prema informacijama Nemačke novinske agencije DPA, scenario vežbe je ruski napad na teritoriju saveznika, ili proglašenje takozvanog Člana 5 NATO-a. Član 5 znači da ako jedna članica NATO bude napadnuta, sve ostale članice obavezale su se da će joj pomoći u odbrani.

Bonus video:

01:41

PUTIN JE DEKICA ČIJA NAS SMRT NE BI IZNENADILA Analitičar predviđa kako bi ovo uticalo na tok RATA U UKRAJINI i sudbinu Rusije

(Espreso/ Blic/ Nataša Ivanovski/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.