ISIS PREUZEO ODGOVORNOST ZA NAPAD U IRANU! Poginulo više od 80 ljudi
Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

STRAŠNO

ISIS PREUZEO ODGOVORNOST ZA NAPAD U IRANU! Poginulo više od 80 ljudi

Najmanje 84 osobe su poginule, a 284 povređene u eksplozijama koje su se dogodile u sredu, 3. januara

Objavljeno:

ISIS (Islamska država) preuzela je odgovornost za smrtonosne dvostruke eksplozije u blizini grobnice ubijenog vojnog komandanta Kasema Sulejmanija u južnom Iranu.

Najmanje 84 osobe su poginule, a 284 povređene u eksplozijama koje su se dogodile u sredu, 3. januara, u najsmrtonosnijem napadu u Iranu od revolucije 1979. godine, javila je državna novinska agencija IRNA. ISIS je u četvrtak, 4. januara, izdao saopštenje u kojem tvrdi da su dvojica bombaša samoubice detonirala svoje prsluke sa eksplozivom dok su se šiiti okupili na četvrtu godišnjicu Sulejmanijevog ubistva u blizini njegove grobnice u njegovom rodnom gradu Kermanu.

Iran
foto: STRINGER / AFP / Profimedia

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei obećao je "oštar odgovor" na bombardovanje. "Okrutni zločinci moraju da znaju da će se od sada sa njima ozbiljno obračunavati i da će nesumnjivo biti oštrog odgovora", rekao je Hamnei u sredu uveče. Iranska vlada nazvala je eksplozije terorističkim napadom, ali rukovodstvo u Teheranu je reagovalo oprezno i izbegavalo da pripiše krivicu, piše Hina, prenosi index.hr.

Ključni komandant elitnih snaga Kuds, deo Korpusa garde islamske revolucije, Sulejmani je vodio operacije u inostranstvu i bio je ključan u dugotrajnoj kampanji Irana da protera američke snage sa Bliskog istoka. U Vašingtonu je Stejt department odbacio spekulacije da su SAD umešane u napad i naglasio da nema razloga da se veruje da iza toga stoji i Izrael.

Bonus video: BEZBEDNJAK ŽIVOTIĆ: SEKTE REGRUTUJU ISTO KAO ISIS I AL KAIDA

01:11

BEZBEDNJAK ŽIVOTIĆ: SEKTE REGRUTUJU ISTO KAO ISIS I AL KAIDA

(Espreso/index.hr/Prenela: D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.