CARSKA PORODICA KOJA JE MORALA DA STRADA! Da je NAJLEPŠA ćerka postala žena JUGOSLOVENSKOG KRALJA možda...
Romanovi, Foto: Wikipedia

istorija

CARSKA PORODICA KOJA JE MORALA DA STRADA! Da je NAJLEPŠA ćerka postala žena JUGOSLOVENSKOG KRALJA možda...

Život porodice Romanov okončan je tragično, ali u njihovim životima postoji jedna lepa i jedna suluda priča

Objavljeno:

Kada se govori o Romanovima, prvo što padne na pamet jeste brutalna smrt cele porodice koja se desila na koncu Oktobarske revolucije.

U jutro 17. jula 1918. godine svi članovi porodice Romanov streljani su od strane boljševika.

Nikolaj II je stupio na presto 1894. godine, nakon smrti svog oca Aleksandra III, a njegovu vladavinu kritičari posmatraju kao jako lošu. Nesposoban vladar, posebno u turbulentim godinama morao je da bude smenjen pred novim talasom.

Romanovi
Romanovifoto: Archive Pics / Alamy / Alamy / Profimedia

Smrt porodice Romanov

Prvo u zarobljeništvu, a potom izvedeni pred boljševike, Romanovi su poslednje dane života proveli daleko od raskoša.

Dok je Nikolaj Romanov, prema navodima stražara, uživao u prirodi daleko od odgovornosti cara, boljševici su znali da moraju da ubiju celu porodicu koja simboliše represivni sistem koji žele da promene. Stoga, za konačan zadatak poslat je Jakov Jurovski koji nije oklevao da izvrši neizbežno.

Kada su ušli u malu praznu prostoriju u koju su doveli carsku porodicu, Jurovski je prišao Romanovima i pročitao izjavu:

"Ispunjavajući volju revolucije, Generalna direkcija Oblasnog sovjeta, donela je dekret prema kom je bivši car Nikolaj Romanov - kriv za bezbroj krvavih zločina protiv svog naroda. Zato mora biti streljan."

Prostorija u kojoj su ubijeni Romanovi
Prostorija u kojoj su ubijeni Romanovifoto: Wikipedia

Potom su svi članovi porodice streljani.

Priča o najlepšoj princezi na ruskom dvoru

U skladu sa romantizacijom carske porodice, često se na pijedestal stavlja jedna žena, deo Romanovih, to jest priča o njenoj lepoti i nesrećnoj sudbini.

Princeza Tatjana je rođena 10. juna 1897. godine. Među sestrama, koje su sve bile prelepe, Tatjana se ipak smatrala najlepšom.

Pored svoje lepote, smatrali su dvorjani, Tatjana je posedovala duh vođe. Sestre, sa kojima je bila izuzetno bliska, zvale su je "Guvernanta" zbog njene sposobnosti da sve što dece Romanovih zamisle, ona i ostvari.

Tatjana Nikolajevna
Tatjana Nikolajevnafoto: Wikipedia/Javno vlasništvo

Ipak, Tatjana je prema pravilima carske porodice bila strogo odgajana.

Jedna zanimljivost, koja najviše oduševljava Srbe, jeste priča o tome kako je Tatjana ostala "nesuđena srpska snajka".

Naime, srpski kralj Petar I je želeo da lepa Tatjana bude supruga njegovom sinu prestolonasledniku Aleksandru. Prilikom posete Petrogradu, u januaru 1914. predsednik vlade Nikola Pašić je caru Nikolaju dostavio kraljevo pismo u kome se predlaže brak sa “jednom od velikih kneginja”.

Tatjana Nikolajevna
Tatjana Nikolajevnafoto: Wikipedia/Javno vlasništvo

Nikolaj Romanov ipak je odlučio da da slobodu ćerkama u odabiru životnog partnera, ali nije mogao da ne primeti da postoji određena privlačnost između članova dveju porodica.

Naravno, do braka nije došlo jer je porodica Romanov streljana 1917. godine.

Kontroverza zvana "Raspućin"

Grigorij Jefimović Raspućin bio je ruski mistik, vidovnjak, čudotvorac koji nije prezao da učini stvari koje će njegov položaj poboljšati.

Tako je najveća kontroverza oko Raspućina upravo vezana za porodicu Romanovih.

Grigori Raspućin
Grigori Raspućinfoto: Profimedia

Naime, dok je car bio na frontu tokom Prvog svetskog rata, Raspućinov uticaj na caricu Aleksandru je rastao. Ubrzo je postao lični savetnik carice i napunio politička mesta svojim kandidatima. Zbog Raspućinovog uticaja, a i zbog Prvog svetskog rata, ruska ekonomija je počela naglo da propada. Okrivljena je carica Aleksandra, a sa njom i Raspućin jer se znalo o njegovom uticaju na nju.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

17:04

PRINC FILIP I PRINCEZA DANICA EKSKLUZIVNO ZA KURIR TV: Kraljica Elizabeta bila stidljiva! Otkrili da li će pristustvovati sahrani

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.