OGLASIO SE PREDSEDNIK PALESTINE: Traži mirovnu konferenciju i nezavisnost, a evo i ŠTA TVRDI
Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

govor

OGLASIO SE PREDSEDNIK PALESTINE: Traži mirovnu konferenciju i nezavisnost, a evo i ŠTA TVRDI

Abas je održao govor povodom 59. godišnjice osnivanja pokreta Fatah, a evo šta je izjavio

Objavljeno:

Palestinski predsednik Mahmud Abas izjavio je danas da je palestinski narod izložen „sveobuhvatnom genocidnom ratu“i zatražio održavanje međunarodne mirovne konferencije koja bi, kako je naveo, utrla put za uspostavljanje nezavisne palestinske države.

Abas je održao govor povodom 59. godišnjice osnivanja pokreta Fatah.

- Naš palestinski narod, koji se opire, danas je izložen sveobuhvatnom genocidnom ratu u Pojasu Gaze, na Zapadnoj obali i u El Kudsu s ciljem da transformiše našu nacionalnu stvar u našu humanitarnu stvar, ponavljanje Nakbe 1948., rekao je Abas, prenela je palestinska agencija VAFA.

Abas je održao govor povodom 59. godišnjice osnivanja pokreta Fatah.
Abas je održao govor povodom 59. godišnjice osnivanja pokreta Fatah.foto: Vikipedija/ Mahmud Abas

Obraćajući se Izraelu, palestinski predsednik je rekao: „Kako se vaša agresija i teror povećavaju, naš narod će postati jači, odlučniji i otporniji u zaštiti svoje zemlje i legitimnih nacionalnih prava“, prenela je Anadolija.

Istakao je da će palestinski narod ostati na svojoj zemlji.

1 / 8 Foto: EPA-EFE ATEF SAFADI

-Nikada nećemo prihvatiti emigraciju iz naših zemalja ni po koju cenu, pod vođstvom Palestinske oslobodilačke organizacije, jedinog legitimnog predstavnika palestinskog naroda, izjavio je Abas.

Ističući da su Zapadna obala, Jerusalim i Pojas Gaze nedeljiva celina, Abas je zatražio da se hitno zaustave izraelski napadi na Gazu, koji, kako tvrdi, imaju za cilj izvršenje genocida nad palestinskim narodom. On je rekao i da je neophodno ubrzati ulazak humanitarne pomoći u Gazu.

-Nećemo dozvoliti raseljavanje iz Pojasa Gaze i Zapadne obale, koji su podvrgnuti ludom ratu okupacione vojske i doseljenika, rekao je palestinski predsednik.

Izrael, Palestina, Gaza, Rat u Palestini, rat
foto: EPA ALAA BADARNEH

Abas je naglasio da neće uspeti izraelski plan da eliminiše palestinski nacionalni projekat, kao i Jerusalim i njegova sveta mesta, i podele i ukrade palestinske zemlje.

-Jedino rešenje je okrenuti se političkom rešenju zasnovanom na odlukama o međunarodnom legitimitetu kroz priznavanje slobode, nezavisnosti i prava palestinskog naroda i organizaciju međunarodne mirovne konferencije koja će okončati izraelsku okupaciju čitave palestinske teritorije, čiji je glavni grad istočni El Kuds (Jerusalim), rekao je Abas.

Bonus video:

03:49

ZAŠTO IM BRITANIJA ŠALJE PODMORNICE SA NUKLEARNIM BOJEVOM GLAVOM? Stručnjaci za Kurir TV: Videćemo kako će Palestina ODGOVORITI

(Espreso/Kurir/Petar Pašić/Preneo: Ekipa Espresa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.