OVAKO IZGLEDA POVRATAK SVEMIRSKE LETELICE NA ZEMLJU: Zanemećete od PRIZORA, ovo nikako NE SMETE propustiti (VIDEO)
Povratak svemirske letelice na Zemlju, Foto: Printscreen/X/@NASA_Orion

NASA OBJAVILA VIDEO

OVAKO IZGLEDA POVRATAK SVEMIRSKE LETELICE NA ZEMLJU: Zanemećete od PRIZORA, ovo nikako NE SMETE propustiti (VIDEO)

Snimak iz unutrašnjosti Oriona dok prolazi kroz plazmu i vatru brzinom od 24.500 milja na sat

Objavljeno:

Godinu nakon što je njena misija Artemis 1 poletela i vratila se sa Meseca, NASA je podelila nove video snimke o tome kakav je osećaj sedeti u letelici Orion dok se vraća na Zemlju. NASA-in program Artemis koristiće letelicu Orion za prevoz astronauta sa Zemlje u orbitu blizu Meseca i zatim ih vratiti na planetu nakon što se misija završi.

Svemirska kapsula putuje neverovatnom brzinom od 25.000 milja na sat i može da izdrži temperature od čak 2.760 stepeni Celzijusa tokom povratka. Ovo iskustvo su snimile kamere na letelici. Čuju se glasni udarci, koji odekuju unutar svemirske letelice Orion dok ubrzava kroz Zemljinu atmosferu.

Sa manje od godinu do planiranog poletanja Artemide 2, NASA-ina posada za misiju jr već počela da se priprema za svoje istorijsko putovanje. Program Artemis planiran je u postupnim fazama, pri čemu svaka misija ima posebne ciljeve koje NASA mora postići. Na primer, dok je Artemis 1 imao zadatak da Orion bez posade leti oko Meseca pre nego što se vrati na Zemlju, Artemis 2 je imao cilj da povede i posadu na letu oko Meseca u drugoj orbiti i zatim se vrati na Zemlju, piše PC Chip.

NASA je snimila ono što se događa unutar Oriona, tokom njegovog povratka na Zemlju, a svemirska agencija podelila je kratki isečak snimka na X-u.

Orion je dizajniran da izdrži ekstremne brzine i sile koje svemirska letelica mora izdržati pri povratku sa Meseca. One su obično puno veće od onoga što doživljavaju posade na "Cargo Dragons" letelici kojom SpaceX leti na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), s tim da Orion takođe koristi inovativni manevar ‘preskakanja’ za vožnju atmosferom i smanjenje svoje brzine.

Pucnji i udarci

Ovaj manevar preskakanja prati uranjanje letelice u Zemljinu atmosferu, da bi ponovno povećala visinu. To omogućuje svemirskom brodu da poboljša svoju preciznost sletanja, poboljša performanse toplotnog štita i smanji opterećenje G-sile koje astronauti moraju izdržati dok ulaze u Zemlju.

NASA-in duži video snimak 25-minutnog povratka Orionovog putovanja pokazuje kako se svemirska letelica polako orijetniše za pravilno sletanje. Dok se približava tlu, kapsula je zahvaćena plazmom, a čuje se i zvuk strujanja vazduha. Ti su zvukovi popraćeni udarcima tokom cele misije povratka, a za razliku od tipične vožnje avionom, Orion takođe naglo okreće svoju putanju više puta tokom spuštanja.

Čuju se i pucnji pre otvaranja sporednih padobrana, a takođe se ponavljaju kada se glavni padobrani otvore. Nakon što se padobrani otvore, vozilo postaje relativno ‘smirenije’ i njiše se kroz vazduh pre nego što pljusne u okean.

Bonus video:

06:13

Da li će razvoj satelitske tehnologije biti presudan u geopolitici sveta?

(Espreso/ Dnevni Avaz/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.