NETANJAHU NAJAVIO INTENZIVIRANJE BORBI U NAREDNIM DANIMA: Izneo 3 preduslova za MIR koja se Hamasu NEĆE DOPASTI
Benjamin Netanjahu u Gazi, Foto: Avi Ohayon (GPO) /Handout / AFP / Profimedia

RAT U IZRAELU

NETANJAHU NAJAVIO INTENZIVIRANJE BORBI U NAREDNIM DANIMA: Izneo 3 preduslova za MIR koja se Hamasu NEĆE DOPASTI

Uprkos međunarodnim pozivima na primirje, ne nazire se kraj borbama posle više od dva meseca rata protiv palestinskog islamističkog pokreta koji je 7. oktobra započeo napad bez presedana

Objavljeno:

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu najavio je intenziviranje borbi protiv Hamasa u Pojasu Gaze, uz ocenu da će mir biti postignut samo ako Gaza bude "demilitarizovana" i "deradikalizovana".

Uprkos međunarodnim pozivima na primirje, ne nazire se kraj borbama posle više od dva meseca rata protiv palestinskog islamističkog pokreta koji je 7. oktobra započeo napad bez presedana.

- Ne stajemo... intenziviramo borbe u narednim danima. Biće ovo dug rat - rekao je izraelski premijer sinoć, nakon posete Pojasu Gaze.

Benjamin Netanjahu
foto: Avi Ohayon (GPO) /Handout / AFP / Profimedia

U tekstu za Volstrit džurnal Netanjahu je naveo tri "preduslova" za postizanje mira.

- Hamas mora da bude uništen, Pojas Gaze mora da bude demilitarizovan i palestinsko društvo mora biti deradikalizovano - naveo je premijer Izraela.

Netanjahu je takođe rekao da je spreman da podrži dobrovoljnu migraciju Palestinaca iz Pojasa Gaze.

- Naš problem nije u tome da li da odobrimo izlazak, već da li će postojati zemlje koje će biti spremne da "apsorbuju" to - rekao je Netanjahu pred članovima svoje stranke Likud, prenosi Harec.

Benjamin Netanjahu
foto: Avi Ohayon (GPO) /Handout / AFP / Profimedia

Hamas je osudio "apsurdni projekat" Izraela.

- Palestinci odbijaju da budu deportovani i raseljeni. Ne može biti izgnanstva i nema drugog izbora osim da ostanemo na svojoj zemlji - navodi se u saopštenju Hamasa.

Prema podacima Hamasa, u izraelskim vojnim operacijama u Pojasu Gaze poginulo je 20.674 ljudi od početka rata 7. oktobra.

Benjamin Netanjahu
foto: Avi Ohayon (GPO) /Handout / AFP / Profimedia

Izrael je posle napada Hamasa, u kojem je ubijeno 1.140 ljudi, većinom civila, saopštio da ima dva cilja, da uništi Hamas i oslobodi 129 talaca koje drže ekstremisti u Pojasu Gaze.

Bonus video:

03:00

POSTUPA LI HAMAS PO PLANU JEDNOG ČOVEKA KOJI JE GODINAMA BIO U IZRAELSKOM ZATVORIMA?! Miletić: Glavni problem su nestali taoci

(Espreso/Beta/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.