POGUBLJENA DEVOJČICA NEVESTA U IRANU: Pre 10 godina je ubila muža za kog je bila prisiljena da se uda
Samira Sabzian Fard, Foto: Printscreen/Facebook/NCRI Women's Committee

užas

POGUBLJENA DEVOJČICA NEVESTA U IRANU: Pre 10 godina je ubila muža za kog je bila prisiljena da se uda

Samira Sabzian Fard je 18. žena ubijena u Iranu ove godine i 800. osoba koja je obešena

Objavljeno: 17:01h

U Iranu je pogubljena Samira Sabzian Fard, koja je pre 10 godina ubila muža za koga je bila prisiljena da se uda kao 15-godišnja devojčica.

Fard (30) je obešena je u zatvoru Karčak, u provinciji Teheran, nakon što je pogubljenje, probitno zakazano za prošlu nedelju, na kratko odloženo posle apela nevladinih organizacija za ljudska prava, prensi Ansa.

Prema krivičnom zakonu Islamske Republike, oni koji su proglašeni krivima za ubistvo s predumišljajem, kao u slučaju Sabzian Fard, osuđeni su na smrtnu kaznu po principu "oko za oko", bez obzira na okolnosti pod kojima se ubistvo dogodilo.

Samo porodica žrtve može da bira da li će prihvatiti smrtnu kaznu ili je odbiti tražeći novčanu odštetu, ali su roditelji ubijenog tražili da se smrtna kazna izvrši.

Sabzian Fard, nekada devojčica-nevesta, uhapšena je 2014. godine pod optužbom da je ubila svog muža, zajedno s još dve osobe za koje se veruje da su bili saučesnici, uključujući njenu 14-godišnju sestru koja je kasnije puštena nakon plaćanja kaucije.

U trenutku ubistva, Sabzian Fard i njen stariji suprug su imali dvoje dece, koja su nakon njenog hapšenja data na starateljstvo muževljevim roditeljima i Samira ih je videla prvi put posle 10 godina zatvora, pred izvršenje kazne.

Dok je bila u zatvoru, ona je dobrovoljno odlučila da ne viđa svoju decu, koja sada imaju 10 i 17 godina, u nadi da će joj porodica ubijenog muža oprostiti.

Iranski zakoni dozvoljavaju prisilne i dečje brakove, ne štite žene od nasilja u porodici, ali ih kazne ili pogube kada pokušaju da se pobune, navodi Ansa.

Samira Sabzian Fard je 18. žena ubijena u Iranu ove godine i 800. osoba koja je obešena.

Bonus video:

02:55

USPEO DA POBEGNE OD UŽASA RATA U IZRAELU I STIGAO DO ITALIJE: Milan Fogel uživo iz Milana: Najveća opasnost je IRAN! (video)

(Espreso/Agencije/Preneo: M.D.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.