SLABA TAKTIKA IH DOVELA DO PROPASTA: Poznati svetski GIGANT zbog poslovanja sa NUKLEARNIM elektranama doživeo KRAH
Fabrika, Foto: Tatiana Badaeva / Alamy / Alamy / Profimedia

propast

SLABA TAKTIKA IH DOVELA DO PROPASTA: Poznati svetski GIGANT zbog poslovanja sa NUKLEARNIM elektranama doživeo KRAH

Poznata japanska kompanija "Toshiba" uklonjena je sa liste na Tokijskoj berzi

Objavljeno:

Poznata kompanija iz Japana, "Toshiba", osnovana je 11. jula 1875. godine, a sada je uklonjena sa liste na Tokijskoj berzi, piše "BBC". Pre osam godina, 2015, isplivale su malverzacije u više sektora, najviše u rukovodstvu firme.

Profit firme bio je procenjen na 1,59 milijardi dolara, u 2020. godini su otkrivene i dodatne nepravilnosti. Navodilo se da se upravlja korporativno i da su odluke koje su donesene akcionarske.

Pokrenuta je istraga i 2021. godine otkriveno je da je "Toshiba" radila sa japanskim Ministarstvom trgovine koje je videlo ovu firmu kao stratešku prednost. Navodno da bi suzbila interese stranih investitora.

Radnici
Radnicifoto: EPA/RAYNER PENA

Krajem 2016. godine, kompanija je rekla da će preuzeti odgovornost za nekoliko milijardi dolara u vezi sa izgradnjom nuklearne elektrane koju je američka jedinica "Westinghouse Electric" kupila godinu dana ranije. Samo tri meseca kasnije, "Westinghouse" je podneo zahvet za bankrot, ostavljajući "Tošibu" da se suoči sa kolapsom svog poslovanja i sa više od 6 milijardi dolara obaveza.

Firma je rasprodala svoja poslovanja, čak i mobilne telefone, belu tehniku i medicinske sisteme. Kompanija je potom osnovala komitet koji je trebalo da ispita da li firma može da se privatizuje, ali je na kraju saopšteno da će je preuzeti grupa japanskih investitora.

Bonus video:

03:45

CENE HRANE SE NEĆE VRAĆATI NA STARO Analiza stručnjaka nakon vesti da INFLACIJA USKORO PADA: Ovo je čudna stvar kod EKONOMIJE

(Espreso/ MONDO/A.B/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.