PRONAŠLA JE OTVOR U SVOM DVORIŠTU, PA POČELA DA KOPA: Nije ni SANJALA da će njen dom postati deo... (VIDEO)
Dvorište, ilustracija, Foto: RINA

neverovatno

PRONAŠLA JE OTVOR U SVOM DVORIŠTU, PA POČELA DA KOPA: Nije ni SANJALA da će njen dom postati deo... (VIDEO)

Jedna Britanka u svom dvorištu je našla sklonište napravljeno za vreme Drugog svetskog rata

Objavljeno:

Britanka Lisa Kramps uselila se pre nekoliko godina u svoj novi dom u engleskom gradiću Mičeldinu i u dvorištu je pronašla neoznačeni otvor. Iako je mogla samo da ga zatrpa, Lisu je zanimalo šta se tamo krije pa je počela da kopa i otkrila sklonište iz Drugog svetskog rata, piše Metro, a prenosi Večernji list.

Lokalni istoričari smatraju da su sklonište verovatno napravili radnici obližnje fabrike, a napravili su i tablice za označavanje aviona, postavili reflektore i protivzračnu tehnologiju. Bili su radnici kompanije British Acoustic Films koja se preselila iz Londona 1941. godina kako bi izbjegla kompaniju Blitz, a nova lokacija nalazila se točno pokraj Lisinog vrta.

Čini se da je sklonište napravljeno za više ljudi, jer se očito ne radi o skloništu previđenom samo za jednu porodicu. Prema drugoj teoriji, bunker su koristili britanski vojnici.

''Počeli smo da kopamo, bilo bi čudesno pokazati lokalnoj deci ovaj delić istorije. Zaista želim da ovo bude deo zajednice i da pomogne deci u učenju o Drugom svetskom ratu'', ispričala je Lisa i dodala da je vrlo uzbuđena što je to pronašla u svom vrtu.

"Volim istoriju Drugog svetskog rata i moja misija je doznati zašto je tačno ovaj bunker ovde'', rekla je Lisa.

Njena nova kuća pre je pripadala starijem paru koji je tu živeo od 50-ih godina, no bunker je stariji. Njihov sin je kao dečak ušao u bunker s prijateljem i tamo pronašao bajonet i druge ostatke iz Drugog svetskog rata: police sa šoljicama, posuđem i komadićima tkanine koja je možda bila korišćena za popravak odeće.

Bonus video:

04:32

RENOVIRANJE KUĆE TOME ZDRAVKOVIĆA ZAUSTAVLJENO ZBOG OVOGA! Pokušano otvaranje muzeja, ali jedno je napravilo VELIKI PROBLEM

(Espreso/ Večernji list/ Metro/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.