PROBLEMI SA LETELICOM KOJA NOSI POZDRAVE VAZEMALJCIMA NA SRPSKOM JEZIKU! Oglasila se NASA, evo šta se DEŠAVA...
Svemir, Ilustracija, Foto: Profimedia

DRAMA

PROBLEMI SA LETELICOM KOJA NOSI POZDRAVE VAZEMALJCIMA NA SRPSKOM JEZIKU! Oglasila se NASA, evo šta se DEŠAVA...

Vojadžer 1, koji nosi i pozdrav na srpskom jeziku („Želimo vam sve najlepše sa naše planete“), prestao je da šalje informacije koje prikuplja na Zemlju

Objavljeno:

Sonda Vojadžer 1, koja je u međuzvezdanom prostoru, prekinula je slanje naučnih i sistemskih podataka na Zemlju. Ova letelica stara 46 godina i dalje može da prima komande, ali su problemi nastali sa njihovim slanjem, objavila je američka agencija NASA.

Kada sve funkcioniše kako treba, sistem za slanje podataka leta (FDS) skuplja sve informacije sa specifičnih instrumenata i u paketu ih šalje na Zemlju pomoću telemetrijske modulacione jedinice (TMU). Sada su ti podaci, inače u binarnom kodu, „zaglavljeni“ i samo se ponavljaju.

- Nakon što su odbačene sve druge mogućnosti, tim Vojadžera je utvrdio da je uzrok problema FDS. Tim je tokom vikenda pokušao da restartuje sistem i vrati ga na podešavanja pre problema, ali letelica i dalje ne šalje korisne podatke – navodi se u saopštenju NASA.

I letos je bilo problema sa letelicama, kada je izgubljen kontakt sa njima, ali su svi problemi rešeni nakon nekoliko nedelja.

Vojadžer 1 je jedna od dve letelice iz programa Vojadžer koja je poslata da proučava najudaljenije planete Sunčevog sistema, a zatim i međuzvezdani prostor. Zanimljivo je da je prvo lansiran Vojadžer 2 i to 20. avgusta 1977, a tek 16 dana kasnije je poleteo i Vojadžer 1. Obe su završile misiju u Sunčevom sistemu i izašle su u međuzvezdani prostor – Vojadžer 1 2012, a Vojadžer 2 2018. Prva je do sada prešla oko 24 milijarde kilometara i postala je najdalji objekat u svemiru napravljen ljudskom rukom, a druga 20 milijardi.

Obe letelice kroz svemir nose takozvanu zlatnu ploču sa porukama za vanzemaljce, ako postoje i ako na njih naiđu. Na ploči su snimci sa Zemlje, od zvukova životinja i muzike iz različitih epoha do poruka za vanzemaljce na 59 jezika. Jedan od tih jezika je i srpski, a poruka koju je izgovorio Milan Smiljanić glasi: „Želimo vam sve najlepše sa naše planete“. Poruka se može čuti na gornjem videu (3:14).

Bonus video:

00:33

Romantičan svemir iz objektiva svemirskog broda

(Espreso/ NASA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.