"NAPRAVIĆEMO I SPOMENIK NIKOLI TESLI": Zoran Milanović za Espreso o plaketama kao delu "SRPSKOG FESTIVALA" u Kanadi
Memorijalni park srpskih naučnika, Foto: Serbian Fest Calgary

srbi širom sveta

"NAPRAVIĆEMO I SPOMENIK NIKOLI TESLI": Zoran Milanović za Espreso o plaketama kao delu "SRPSKOG FESTIVALA" u Kanadi

Memorijalni park srpskih naučnika je izložba plaketa posvećena najvećim srpskim naučnicima. Nalazi se u Kanadi

Objavljeno: 16:00h

Srpska zajednica u dijaspori je velika, ali često vrlo ujedinjena kroz jezik, običaje i kulturu, ključnih stvari koje definišu identitet jednog naroda ili nacije.

Istorijski gledano ljudi sa naših prostora selili su se često zbog trusnog geopolitičkog tla Balkana. Iako ne isključivo, stanovnici Balkana mahom su se selili ka Zapadu.

Definisanjem američkog kontinenta kao "novog sveta" u kasnijim vekovima ljudima sa naših prostora Sjedinjenje Američke Države i Kanada postaju odredište migracije.

Srpska pravoslavna crkva u Kalgariju, crkva svetog Simeona
Srpska pravoslavna crkva u Kalgariju, crkva svetog Simeonafoto: Serbian Fest Calgary

Upravo jedna srpska zajednica na severnom delu "novog" kontinenta održava svoj identitet kroz očuvanje jezika, kulture i običaja, kao i kroz podsećanje na ličnosti koje su obežile srpsku istoriju.

U pitanju je Serbian Fest Calgary.

Srpski festival u Kalgariju

U Kalgariju, kanadskom gradu na jugu provincije Alberta, srpska zajednica kroz festival održava svoj identitet.

Festival se održava na godišnjem nivou od 2011. godine, a prošle godine postavljena je izložba plaketa posvećena najvećim srpskim naučnicima - SPARK, Serbian Scientists Park - Memorijalni park srpskih naučnika.

Memorijalni park srpskih naučnika
Memorijalni park srpskih naučnikafoto: Serbian Fest Calgary

Kao glavni cilj Festivala sagovornik Espresa, Zoran Milanović, predsednik društva Calgary Tesla i koordinator SPARK-a, naveo je "okupljanje izuzetno složne srpske zajednice i predstavljanje srpskog foklora, kulture, istorije, nauke i sporta u Kalgariju i Kanadi".

Kao diplomirani fizičar Milanović je uz udruženje osmislio i organizovao postavljanje Memorijalnog parka srpskih naučnika prema značaju njihovog rada, kao i zbog njihove povezanosti sa srpskim identitetom a što je i te kako važno za zajednicu.

Tako su se u dvorištu crkve Svetog Simeona našle ploče posvećene Nikoli Tesli, Milutinu Milankoviću, Mihajlu Pupinu i Milevi Marić Ajnštajn.

Plakete srpskim naučnicima
Plakete srpskim naučnicimafoto: Serbian Fest Calgary

Projekat SPARK osmišljen je 2018. godine kao jedan od zadataka Srpskog Festivala u Kalgariju.

Kao diomirani fizičar predložio sam četiri najveca srpska naučnika - Teslu, Milanokovića, Marić i Pupina kao deo memorijalnog parka.

Teslu sam izabrao zbog njegovih radova - ac motor, generator, kao i zbog činjenice da mu je otac srpski sveštenik, Pupina zbog međugradskog telefona, NASA-e i osnivanja Kola srpskih sestara. Potom Milankovića zbog objašnjenja ledenog doba i definisanja Pravoslavnog kalendara, a Marić zbog specijalne teorije relativiteta.

Nakon velike podrške srpske zajednice i uprave srpske crkve Sveti Simeon i donacija preko $30,000, kao i velikog dobrovoljnog rada članova srpske zajednice u Kalgariju projekat je ugledao svetlost dana, istakao je Milanović.

Pored pojedinačnih donacija, sagovornik je želeo da istakne i organizacije i društva iz Kalgarija koja su sponzorisala Memorijalni park - Upravni Odbor Srpske Crkve Sveti Simeon Mirotočivi, Društvo Krajišnika, Počasni Konzul Srbije u Kalgariju, Nikola Tesla Društvo Kalgari, SKUD Frula, SD Srbija, Kolo srpskih Sestara Mala Gospojina, Ravnogorski Pokret, Nikola Tesla društvo Edmonton...

Da je Memorijalni park odgovorio na ciljeve Festivala, ali i na suštinsku ideju srpske zajednice, Zoran Milanović je mogao da prepozna kroz oduševljenje ljudi.

SPARK je bio ponos svih Srba u Kalgariju i divan način da svojoj deci i prijateljima Kanađanima pokažemo da su Srbi i njihovi naučnici važan deo svetske nauke i njene istorije, naveo je Milanović.

No, možete primetiti da je Milanović govorio u prošlom vremenu koristeći perfekat glagola biti.

To nije slučajnost jer su, nalažost, plakete u čast srpskih naučnika i njihovog rada značajnog kako za zajednicu tako i za svetsku istoriju ukradene tokom vikenda iz parka.

U nedelju rano ujutro 3. decembra iz koristi ili mržnje grupa krminalaca je eletričnim pilama odsekla sve bronzane ploče naučnika i donatorske pločice.

Prijavljeno policiji i medijima u Kalgariju. Jos ništa nije nađeno od ukradenih spomenika, sa žaljenjem rekao je sagovornik Espresa.

Park posle krađe
Park posle krađefoto: Serbian Fest Calgary

Dok policija traga za lopovima, srpska zajednica, prema rečima Milanovića, ne očajava. Štaviše, sagovornik je ovom prilikom, ne samo istakao snažan duh sprske zajednice, već i novi projekat.

1 / 6 Foto: Serbian Fest Calgary

Unatoč preprekama, neumoran duh srpske zajednice nastavlja da održava srpski identitet u Kanadi, te tako predstavlja inspiraciju drugim grupama sa naših prostora koje žive na Zapadu.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

01:12

KOJI SU NAJVEĆI PROBLEMI SRBA U DIJASPORI? Milićević analizira: Iako nas u jednoj državi ima 300 hiljada, OVO NAM NAJVIŠE SMETA!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.