NA ISTOKU SIBIRA NIKAD HLADNIJE, U JEDNOM MESTU IZMERENO -50: Temperature da se ZALEDIŠ, a u Moskvi KOLAPS (VIDEO)
Foto: Andrej Ivanov / AFP / Profimedia

JAKUTIJA

NA ISTOKU SIBIRA NIKAD HLADNIJE, U JEDNOM MESTU IZMERENO -50: Temperature da se ZALEDIŠ, a u Moskvi KOLAPS (VIDEO)

Predviđa se da će temperature u Moskvi kasnije ove nedelje pasti na oko minus 18 stepeni

Objavljeno:

Temperature ispod minus 50 stepeni Celzijusa izmerene su danas u tri regiona Jakutije na istoku Sibira, saopštila je hidrometeorološka služba.

U Verhojansku je izmereno minus 53, a u Ojmjakonu minus 52 stepena Clezijusa.

Gotovo cela Jakutija nalazi se u zoni permafrosta. U glavnom gradu regije Jakutsku, koji se nalazi nekih 5.000 km istočno od Moskve, temperatura je bila oko minus 44 do minus 48 stepeni.

Jakutija je teritorijalno najveći konstitutivni subjekt Ruske Federacije sa statusom republike i zauzima prostor celog istočnog Sibira.

Glavni grad Jakutsk zimi je najhladniji od svih većih gradova na svetu, a Ojmjakon je poznat kao najhladnije naseljeno mesto na Zemlji.

Piste u Moskvi prekrivene snegom

Temperature od minus 50 stepeni postale su ređe poslednjih godina zbog klimatskih promena, a permafrost pokazuje sve veće znakove otapanja.

U Moskvi su neke velike snežne padavine prouzrokovale kašnjenja na nekim aerodromima u ponedeljak, a piste su prekrivene debelim snegom.

Najmanje 54 leta su odložena, a još pet je otkazano na tri najveća aerodroma. Predviđa se da će temperature u Moskvi kasnije ove nedelje pasti na oko minus 18 stepeni.

Bonus video:

02:03

PRVI SNEG PAO, A MI NEMAMO 5 DANA STRUJE! Meštani opštine Ivanjica ogorčeni nakon snežne katastrofe: BRUKA, ALI MORAŠ DA TRPIŠ

(Espreso/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.