Kina je spremna da radi sa svima na stvaranju čistog i lepog sveta
Foto: Kineska medijska grupa

POGLEDAJTE

Kina je spremna da radi sa svima na stvaranju čistog i lepog sveta


Ding je rekao da je Si pre osam godina radio sa liderima drugih zemalja na postizanju Pariskog sporazuma sa najvećom političkom odlučnošću

Objavljeno:

Kina je spremna da radi sa svim stranama na izgradnji čistog i lepog sveta, kao vodeća odgovorna zemlja u razvoju, rekao je u petak kineski potpredsednik Ding Sjuesijang.

Ding, koji je specijalni predstavnik kineskog predsednika Si Đinpinga i član Stalnog komiteta Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, rekao je to prilikom obraćanja na Svetskom samitu o klimatskim akcijama u Dubaiju.

Ding je rekao da je Si pre osam godina radio sa liderima drugih zemalja na postizanju Pariskog sporazuma sa najvećom političkom odlučnošću i mudrošću, i krenuo na novo putovanje globalne saradnje u rešavanju klimatskih promena.

Kina je uvek držala svoje obećanje i davala važan doprinos globalnom upravljanju klimom, rekao je Ding, dodajući da je Kina energično promovisala međunarodnu saradnju u oblasti zelenog razvoja, energetske revolucije i klimatskih promena, kao i da je podržala zemlje u razvoju u jačanju njihovih kapaciteta da se nose sa klimatskim promenama. Ding je naglasio da čovečanstvo deli zajedničku sudbinu u suočavanju sa izazovima klimatskih promena i da sve strane treba da jačaju svoju odlučnost i kapacitet da se zajedno nose sa njima.

On je izneo predlog u tri tačke.

Prvo, praktikovati multilateralizam, pridržavati se ciljeva i principa postavljenih u Okvirnoj konvenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama i Pariskom sporazumu, unaprediti solidarnost i saradnju i ostvariti obostranu korist i rezultate. Drugo, ubrzati zelenu transformaciju, povećati udeo obnovljive energije, promovisati čistu, niskougljeničnu i efikasnu upotrebu tradicionalne energije i ubrzati formiranje zelenih i niskougljeničnih proizvodnih metoda i načina života.

Treće, ojačati sprovođenje akcija i u potpunosti poštovati postojeće obaveze. Konkretno, razvijene zemlje treba efektivno da povećaju finansijsku, tehnološku i podršku za izgradnju kapaciteta u zemljama u razvoju kako bi viziju pretvorile u stvarnost.

Ding je tokom sastanka sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom rekao da je u toku 28. zasedanje Konferencije strana Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (COP28), na kojoj će po prvi put do sada iti izvršen globalni pregled Pariskog sporazuma, što je od velikog značaja za budući tok globalnog upravljanja klimom.

Kina je voljna da sarađuje sa međunarodnom zajednicom, uključujući Ujedinjene nacije, kako bi odlučno zaštitila osnovne principe, ciljeve i institucionalni okvir uspostavljen sistemom Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama i kako bi promovisala uspostavljanje pravičnog, razumnog i kooperativnog globalnog sistema i globalnog sistema upravljanja klimom u kom svi dobijaju, rekao je Ding.

(Espreso/kineska medisja grupa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.