PREMINUO HENRI KISINDŽER!
Henri Kisindžer, Foto: Profimedia

TUGA!

PREMINUO HENRI KISINDŽER!

Slavljen je kao ultrarealista koji je menjao američku diplomatiju iz korena ako su tako zahtevali interesi zemlje, ali je i kritikovan zbog napuštanja američkih vrednosti, posebno na polju ljudskih prava

Objavljeno:

Henri Kisindžer, diplomata i najmoćniji ministar spoljnih poslova u posleratnoj istoriji SAD, umro je u svojoj kući u Kentu u Kontektikatu. Imao je 100 godina.

Vest o smrti objavila je njegova konsultantska firma, prenosi „Njujork tajms“.

Malo koji diplomata je u istoj meri bio i osporavan i obožavan kao Henri Kisindžer, piše „Tajms“. Slavljen je kao ultrarealista koji je menjao američku diplomatiju iz korena ako su tako zahtevali interesi zemlje, ali je i kritikovan zbog napuštanja američkih vrednosti, posebno na polju ljudskih prava.

Na istorijsku scenu stupio je u kritičnom trenutku američke istorije i diplomatije, kao druga osoba po uticaju u administraciji predsedika Ričarda Niksona. Postao je deo njegovog tima u januaru 1969. godine kao savetnik za nacionalnu bezbednost, a tu funkciju je zadržao i nakon što je postavljen za državnog sekretara (ministra spoljnih poslova) 1973. godine. Kada je Nikson podneo ostavku, ostao je na mestu državnog sekretara i pod predsednikom Džeraldom Fordom.

Najveći uspeh u karijeri smatra se otopljavanje odnosa sa Kinom. Bio je jedini američki diplomata koji se sreo sa svim liderima, od Mao Cetunga do Si Đinpinga. Sa Đinpingom se poslednji put sreo u julu ove godine, u 100. godini života, a kineski zvaničnici su mu priredili kraljevsi doček, iako su odnosi sa SAD u poslednje vreme prilično zahladnili, piše „Njujork tajms“.

Bonus video:

00:41

PREMINUO DAVID ALBAHARI: Poznati pisac izgubio životnu bitku u 75. godini posle duge bolesti

(Espreso/ Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.