PRVI PUT U ISTORIJI: NASA primila i poslala poruku laserskim zracima sa razdaljine od 16 miliona kilometara
Nasa, Foto: Printscreen/NASA

misija "psiha"

PRVI PUT U ISTORIJI: NASA primila i poslala poruku laserskim zracima sa razdaljine od 16 miliona kilometara

Po prvi put NASA primila i poslala poruku laserskim zracima sa razdaljine od 16 miliona kilometara

Objavljeno:

Inovativni eksperiment na NASA misiji pod nazivom "Psiha“, upravo je napravio prekretnicu, uspešno izvodeći demonstraciju najdalje laserske komunikacije — koja bi u budućnosti mogla da pomogne čovečanstvu u daljem istraživanju dubokog svemira.

Lansirana sredinom oktobra, "Psiha" je na putu ka metalnom asteroidu između Jupitera i Marsa. Letelica će provesti šest godina putujući 3,6 milijarde kilometara, dok na sebi nosi i opremu za demonstraciju tehnologija optičkih komunikacija (DCOC), koja sprovodi sopstvenu misiju tokom prve dve godine putovanja.

Na oval način treba da pošalje i primi podatke ka i sa Zemlje, putem infracrvenog lasera, koji može da šalje podatke 10 do 100 puta većim brzinama nego uobičajenim radio-talasnim sistemima.

Ukoliko se pokaže uspešnim u testiranjima narednih godina, eksperiment bi mogao da postane osnova za tehnologiju koja će biti korišćena u komuniciranju sa ljudima na Marsu.

Tokom eksperimenta, laserom su prvi put poslati podaci sa mnogo veće udaljenosti od one između Zemlje i Meseca. Sa skoro 16 miliona kilometara podaci su stigli do „Kaltekove“ opservatorije u Kaliforniji.

Pređena razdaljina između je 40 puta veća nego ona između Zemlje i Meseca.

Bonus video:

00:33

Romantičan svemir iz objektiva svemirskog broda

(Espreso/CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.