OVA FOTOGRAFIJA ESKOBARA KRIJE NEVEROVATNU PRIČU: Na prvi pogled sve deluje NORMALNO, ali, kad se zagledate (FOTO)
Pablo Eskobar sa sinom ispred Bele kuće, Foto: RED CREEK PRODUCTIONS/SEBASTIAN / AFP / Profimedia

priča o narko bosu

OVA FOTOGRAFIJA ESKOBARA KRIJE NEVEROVATNU PRIČU: Na prvi pogled sve deluje NORMALNO, ali, kad se zagledate (FOTO)

Pretpostavlja se da je Pablo Eskobar koristio lažni ili diplomatski pasoš da bi stigao u Ameriku

Objavljeno:

Iako je Pablo Eskobar svojevremeno važio za najtraženijeg narko bosa, to ga nije sprečilo da se slika i ispred Bele kuće.

Fotografisan je sa sinom kao turista, u beloj košulji i crnim pantalonama.

Kako je uopšte nastala ta fotografija?

Uspon Pabla Eskobara

Pablo Eskobar
Pablo Eskobarfoto: Wikipedia/ Pablo Escobar

Do 1981. godine, kada se veruje da je nastala slika ispred Bele kuće, narko-bos nije bio toliko ozloglašen kao što će kasnije postati.

Rođen 1949. u Kolumbiji, Eskobar je odrastao u predgrađu Medeljina. Kriminalnu karijeru je započeo kradući automobile i preprodajom ukradenih nadgrobnih spomenika, a onda je ušao u trgovinu kokainom. Bio je to porodični posao u koji su bili umešani rođak Gustavo Gavirija i brat Roberto, a Eskobar je ubrzo stekao veliku moć.

Sedamdesetih je nastao kartel Medeljin, a već do sredine osamdesetih je dominirao trgovinom drogom. Zarađivao je 420 miliona nedeljno, pa se na kraju procenjivalo da je Eskobar bio "težak" više od 30 milijardi dolara.

Istovremeno, Kolumbijac je bio usmeren i na porodicu. Oženio je Marihu Viktoriju Enao 1976. sa kojom je dobio dvoje dece, Huana Pabla i Manuelu.

Baš kao i mnoge druge porodice, želeli su da posete Diznilend u SAD.

Slika ispred Bele kuće

U to vreme, Eskobar je bio u gradskom veću Medeljina, a nešto kasnije je dobio i mesto u Kongresu. Pretpostavlja se da je koristio diplomatski, pa čak i lažni pasoš kako bi putovao sa porodicom u SAD. Ipak, u to vreme ga Amerikanci nisu još posmatrali kao ogromnu pretnju.

Pablo Eskobar sa sinom ispred Bele kuće
Pablo Eskobar sa sinom ispred Bele kućefoto: RED CREEK PRODUCTIONS/SEBASTIAN / AFP / Profimedia

Rat protiv droga je nezvanično započet tokom mandata Ričarda Niksona, ali su operacije proširene kada je Ronald Regan postao predsednik 1981. godine.

Iako nije poznato mnogo detalja, čini se da su posetili najmanje dva mesta - Vašington i Orlando na Floridi. Narko-bos se postarao da ih prati i telohranitelj.

Supruga Marija je slikala sina Huana Pabla sa Eskobarom ispred Bele kuće, a nakon toga su se provodili i u Diznilendu.

Pad najpoznatijeg trgovca drogom

Nakon putovanja u Belu kuću, Eskobarova moć i bogatstvo su rasli. Kartel je likvidirao brojne političare, policajce, novinare i građane kako bi učvrstio svoju vlast. Smatra se da je bio odgovoran za smrt 4.000 ljudi.

Posao je bio toliko unosan da je Eskobar kontrolisao 80 odsto svetske trgovine kokainom.

Tada je mogao i da se razmeće luksuzom, pa je na svojoj hacijendi "Napulj" imao i zoo-vrt sa brojnim egzotičnim životinjama, a njegovi nilski konji i dan-danas Kolumbiji prave ogromne probleme.

Vlasti mu praktično ništa nisu mogle sem da se dogovore sa njim o odlasku u zatvor. Eskobar je 1991. godine to i učinio, ali pod svojim uslovima. Boravio je u zatvoru La Katedral koji je sam osmislio. "Katedrala" je imala saunu, džakuzi, sobe za bilijar i disko. Očekivano, svoj narko-biznis je nastavio da bez problema vodi i iza rešetaka.

Pošto ga je i sam izgradio, nije bilo iznenađujuće kada je pobegao iz zatvora 1992. godine. Pokrenuta je velika nacionalna potraga, a osim kolumbijske policije jurila ga je i specijalna jedinica Los Pepes, sačinjena od brojnih neprijatelja.

Već tada je bio i na meti američke Uprave za suzbijanje droge (DEA).

Ubijen je 2. decembra 1993. godine u Medeljinu dok je preko krovova bežao od policije, mada postoje teorije o tome čiji metak ga je tačno usmrtio.

I tako se završila priča o najmoćnijem narko-bosu o čijem životu su snimljeni mnogi filmovi, serije i dokumentarci.

Kada se baci pogled na njegovu porodičnu fotografiju ispred Bele kuće ne bi se moglo zaključiti da je to bio krvolok koji je vodio narko imperiju.

Bonus video:

00:23

Eskobar iz Nikšića ubijen u Rušnju

(Espreso/ 24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.