POZNATI AUTOMOBILSKI PROIZVOĐAČ U PROBLEMIMA! Ukida se 5.000 radnih mesta ŠIROM SVETA, kriza stigla...
Fabrika/Ilustracija, Foto: RINA

dramatično

POZNATI AUTOMOBILSKI PROIZVOĐAČ U PROBLEMIMA! Ukida se 5.000 radnih mesta ŠIROM SVETA, kriza stigla...

To je nešto manje od tri posto od ukupno 200.000 zaposlenih koliko ih je prema zvaničnim podacima iz septembra radilo u Kontinentalu

Objavljeno:

Nemačka multinacionalna kompanija Kontinental planira da ukine nekoliko hiljada administrativnih radnih mesta u posrnulom odseku za automobilske delove.

Poslovni list Manager Magazin, pozivajući se na upućene izvore, navodi da će odsek za automobilske ekrane i sisteme za pomoć u vožnji ukinuti oko 5.500 radnih mesta širom sveta.

To je nešto manje od tri posto od ukupno 200.000 zaposlenih koliko ih je prema zvaničnim podacima iz septembra radilo u Kontinentalu.

ŽELE DA UŠTEDE OGROMAN NOVAC

- Kompanija planira da prvo ukine administrativna radna mesta dok će radna mesta u proizvodnji i razvoju očigledno za sada biti pošteđena - navodi Menager Magazin u izveštaju.

Najmanje hiljadu radnih mesta biće ukinuto u matičnoj Nemačkoj.

Ukidanjem radnih mesta šef odseka Filip fon Hiršajt želi da uštedi oko 400 miliona dolara godišnje od 2025. godine. Kompanija bi mogla da uštedi otprilike polovinu tog iznosa već 2024. godine i da ponovo posluje u plusu.

Mercedes, Automobil, Automobili
foto: Profimedia

Automobilski odsek kompanije zapošljava inače 100.000 ljudi i lani je ostvario promet od 18.3 milijarde evra.

Portparol kompanije nije hteo da komentariše glasine o otpuštanju.

- Kompanija razmatra dodatne mere jačanja konkurentnosti automobilskog sektora, uključujući moguće promene u administrativnoj strukturi, kako bi se omogućilo brže i agilnije odlučivanje - izjavio je portparol.

Kriza uveliko drma automobilsku industriju u Nemačkoj.

Proizvođač automobila Sono Motors definitivno se nalazi pred bankrotom dok otkaze dobijaju i poslednji zaposleni.

Folksvagen grupa saopštila je u oktobru da će proizvodnja električnog ID.3 i njegovog tehnološkog blizanca Cupre Borna biti obustavljena zbog pada potražnje za ta dva modela.

Stigla je i loša vest da nije pronađen novi investitor za Fordovu fabriku u Sarluju.

Nemački poslodavci, podsetimo, takođe upozoravaju da je građevinska industrija u toj zemlji u velikoj krizi i da bi za dve godine moglo da nestane 300.000 radnih mesta.

(Espreso/Kurir/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.