LIDER HAMASA KOJI JE PROGLAŠEN MRTVIM PRE SKORO DECENIJU IPAK ŽIV? Izraelci veruju da se OVDE krije, u "mreži..."
Vođe Hamasa, Foto: AP Photo Fatima Shbair

palestina i izrael

LIDER HAMASA KOJI JE PROGLAŠEN MRTVIM PRE SKORO DECENIJU IPAK ŽIV? Izraelci veruju da se OVDE krije, u "mreži..."

Kruže špekulacije o mogućnosti da je jedan od lidera Hamasa, brat Jahje Sinvare i dalje živ

Objavljeno:

Lider Hamasa koji je proglašen mrtvim pre više godina navodno je živ i veruje se da je pomogao u planiranju napada 7. oktobra, rekli su izrealski obaveštajci, prenosi The Telegraph.

Muhameda Sinvara, najmlađeg brata lidera Hamasa u Gazi Jahja Sinvara, militanta grupa proglasila je mrtvim 2014. godine, a čak je objavljena i njegova fotografija na kojoj leži u krvavom krevetu.

Međutim, izraelski špijuni sada veruju da je njegova smrt lažirana i da on godinama živi u Hamasovoj "paukovoj mreži" tunela ispod Gaze, rekao je izvor blizak obaveštajcima.

Jahja Sinvar
Jahja Sinvarfoto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Espreso nije mogao nezavisno da proveri ove navode.

"On je 100 odsto bio jedan od jezgra tima koji je planirao 7. oktobar", rekao je za The Telegraph bivši šef Mosada za borbu protiv terorizma.

Iznenadni napad Hamasa na Izrael 7. oktorba doveo je do ubistva oko 1.400 ljudi i otmice oko 240 talaca.

"U vojnom vođstvu on je veoma važan. On je sedmi na listi traženih ljudi, zajedno sa Muhamedom Deifom, Marvanom Isom i Tavfikom Abu Naimom. On je važna ličnost i sigurno je još uvek živ", rekao je bivši šef Mosada o mlađem Sinvaru.

Mlađi Sinvar specijalizovao se za pomoć u oslobađanju Palestinaca koji se nalaze u izraelskim zatvorima kroz infiltraciju na granicama i kidnapovanje, rekao je Ronen Solomon, nezavisni obaveštajni analitičar.

1 / 6 Foto: EPA ALAA BADARNEH

Solomon je rekao da je Sinvar preživeo šest pokušaja atentana tokom poslednje dve decenije i da je ograničio kretanje kako bi se zaštitio.

Otkako je proglašen mrtvim nije viđen u javnosti, a stanovnici Gaze ga verovatno sada ne bi prepoznali, dodao je on.

IDF je na X nagovestila da ponovo cilja Muhameda Sinvara, pišući da su vojnici pretražili kancelariju povezanu s njim i pronašli "dokumente o vojnoj doktrini".

Sinvar je jedan od najranijih članova vojnog ogranka Hamasa, koji je ranije radio na administrativnim poslovima, navodi The Telegraph.

1 / 6 Foto: EPA MOHAMMED SABER

Bivši šef Mosada rekao je da je Sinvar takođe igrao ključnu ulogu u obezbeđivanju oslobađanja njegovog starijeg brata iz izraelskog zatvora u razmeni zatvorenika 2011. godine.

Jahja Sinvar je najtraženija meta Izraela. Izraelski ministar odbrane Joav Galan rekao je ranije ove nedelje da je stariji Sinvar, kojeg su jednom spasili izraelski doktori dok je bio u zatvoru u Izraelu, opkoljen u bunkeru. Zvaničnici su ga opisali "mrtvim čovekom koji hoda".

Jahja je postao lider Hamasa u Gazi i član njegovog biroa 2017. godine, prema istraživačkom centru Evropskog saveta za spoljne odnose.

Veruje se da je on jedna od ključnih ličnosti koja povezuje Hamasov politički biro sa njegovom vojnom frakcijom, dodaje taj centar.

Bonus video:

04:39

HAMAS SE PREVARIO, HESBULAH TREBAO DA OTVORI NOVI FRONT ALI ZBOG OVOGA ODUSTAO?! Koprivica tvrdi: Izrael sve unapred isplanirao

(Espreso/ Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.