IZRAELCI BI SAD SVE DALI DA UHVATE LIDERA HAMASA, A JEDNOM SU MU SPASILI ŽIVOT: Ono što je naterao saborca...
Jahja Šinuvar, Foto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

NJEGOV ŽIVOT LEDI KRV

IZRAELCI BI SAD SVE DALI DA UHVATE LIDERA HAMASA, A JEDNOM SU MU SPASILI ŽIVOT: Ono što je naterao saborca...

Lider Hamasa Jahja Šinuvar osumnjičen je za organizaciju masakra 7. oktobra koji je izazvao rat u Izraelu

Objavljeno:

Izraelske odbrambene snage saopštile su sinoć da je lider Hamasa Jahja Šinuvar "opkoljen i izolovan u svom skrovištu".

On se smatra glavnim organizatorom masakra 7. oktobra koji je izazvao najnoviji sukob, a Sinvar je najtraženiji čovek Izraela u njegovom napadu na Gazu, prenosi "Protothema".

Ovaj 61-godišnjak je pomogao u izgradnji Hamasovog vojnog krila, pozntog kao Kasam brigada.

Postao je poznat kao "kasapin Kan Junisa" zbog svog rada na lovu na izraelske špijune i Palestince osumnjičene za saradnju s Izraelom.

Sinvar je 1989. godine osuđen za ubistvo dva izraelska vojnika i četiri Palestinca i osuđen na četiri doživotne kazne. Služio je 22 godine pre nego što je pušten na slobodu 2011. godine kao deo sporazuma o razmeni zatvorenika u kojem je zarobljeni izraelski vojnik razmenjen za više od 1.000 Palestinaca.

Miha Kobi, bivši obaveštajac izraelske bezbednosne agencije Šin Bet, koji je ispitivao Sinuara 1989. godine, rekao je za "Financial Times" da se jednom hvalio kako je jednog člana Hamasa – čiji je brat bio osumnjičen za špijunažu – prisilio da "rođenog brata živog zakopa".

Jahja Sinvar
foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Tokom zatočeništva, Sinuar se posvetio proučavanju svog neprijatelja, učenju hebrejskog i čitanju dela ranih cionista, kao i izraelskih političara.

Petnaest godina nakon odsluženja kazne dao je intervju na hebrejskom na izraelskoj televiziji u kojem je pozvao na primirje između Izraela i Hamasa.

Kada se vratio u Gazu, Sinvar se brzo popeo kroz redove Hamasa i imenovan je za vođu 2017. Preživeo je pokušaj ubistva nakon reizbora 2021.

Sinvar je trebalo da bude mrtav, ali 2008. su izraelski lekari uklonili maligni tumor iz njegovog mozga. Tačnije, izraelski lekari su mu spasili život dok je bio u zatvoru u toj zemlji, rekla je Orit Adato, bivši komesar izraelskog zatvora, preneo je "Times of Israel".

Jahja Sinvar
foto: Ahmad Hasaballah / Zuma Press / Profimedia

Adato je rekla da je Sinvar preživeo tumor na mozgu zahvaljujući operaciji koju su izveli izraelski lekari dok je služio višestruke doživotne kazne za otmicu i ubistvo dva izraelska vojnika 1988. godine.

Odgovarajući na navode da izraelski zatvori drže palestinske zatvorenike u nehumanim uslovima, Adato je navela slučaj Sinvara i rekala da su oni jedini razlog zašto je danas živ.

"Kada kažu da se ne leče dobro, zamolila bih vas i druge da telefonirate jednoj određenoj osobi, Jahji Sinuaru, koji je danas živ samo zbog operacije spasavanja života", rekao je ona.

Bonus video:

02:22

PRAVI LI HAMAS ŽIVI ŠTIT OD 300.000 PALESTINACA? Analitičar: Amerika koristi jednu zaboravljenu reč koja označava STRAŠNO STANJE

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.