AMERIKU ĆEMO ZBRISATI SA LICA ZEMLJE! Severna Koreja upozorava! Da li je Treći svetski rat na pomolu?
Foto: Reuters

pretnje

AMERIKU ĆEMO ZBRISATI SA LICA ZEMLJE! Severna Koreja upozorava! Da li je Treći svetski rat na pomolu?

Udarna grupa američke Mornarice Karl Vinson biće u vodama nadomak Korejskog poluostrva za nekoliko dana
Objavljeno:

Na zvaničnom veb sajtu Severne Koreje pojavilo se upozorenje da će Pjongjang “zbrisati SAD sa lica Zemlje” ukoliko Vašington započne rat na Korejskom poluostrvu.

Udarna grupa američke Mornarice Karl Vinson biće u vodama nadomak Korejskog poluostrva za nekoliko dana, kako je u subotu izjavio potpredsednik SAD Majk Pens, uoči najava da se Severna Koreja sprema za šesti nuklearni test.

Mapa pokazuje koliko daleko Kim pože da ga pogodi ako zapuca, a možda je baš danas taj dan: Rakete mogu da stignu čak i do Srbije!

Veruje se da Pjongjang ne poseduje tehnologiju koja bi im omogućila da izrade raketu koja je sposobna da dopre do kopna SAD, ali su samo ovog meseca sprovedena dva raketna testa, a retorika je pooštrena, prenosi AFP.

foto: Reuters

U nekoliko uvodnika koji su se pojavili u zvaničnom glasilu severnokorejske Radničke partije, Rodong Sinmun, navodi se da zemlja nije zaplašena dolaskom udarne grupe američke Mornarice.

– Takve pretnje možda bi uplašile meduzu, ali to nikada neće uspeti sa Severnom Korejom – piše u današnjem Rodongu.

Dan ranije objavljeno je da su revolucionarne snage Severne Koreje “borbeno spremne da potope nuklearni nosač aviona SAD jednim udarom”.

Retorika Pjongjanga intenzivira se svakog proleća, kada SAD i Južna Koreja drže zajedničke vojne vežbe koje one vide kao probe za napad.

U uvodniku se navodi da je dolazak udarne grupe dokaz da se invazija Severne Koreje bliži, a autor teksta ocenjuje da je to loša procenaVašingtona da poredi Severnu Koreju i Siriju, koja nije, nakon što su SAD lansirale krstareće rakete na vazduhoplovnu bazu Šajrat.

foto: Reuters

Svet će sada biti svedok kako se nuklearni nosači aviona Vašingtona pretvaraju u ogromne gomile čelika zakopanih u moru i kako će zemlja pod nazivom Amerika biti zbrisana sa lica Zemlje – kaže se u uvodniku.

Postoje i strepnje da će Severna Koreja sprovesti još jedan test u cilju obeležavanja 85. godišnjice osnivanja Korejske narodne armije (KPA) u utorak.

Sever nikada nije testirao interkontinentalnu balističku raketu dovoljnog dometa da dospe do kopna SAD, iako ima ambicije da razvije jednu tavku raketu. Nije poznato da su dovoljno umanjili atomsku tehnologiju kako bi mogli da je stave u nuklearnu bojevu glavu rakete, piše AFP.

Zvaničnici SAD su upozoravali da su “sve opcije na stolu”, uključujući i vojni udar, kako bi osujetili oružane ambicije Severne Koreje.

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli nije isključila mogućnost udara SAD protiv Severne Koreje ako Pjongjang bude testirao novu nuklearnu raketu.

Hejli je gostovala na više tv stanica i tom prilikom je pohvalila ulogu Kine koja pokušava da izvrši pritisak na Severnu Koreju da prekine sa testiranjima raketa.

foto: Reuter/Kevin Lamarque

Tom prilikom kritikovala je severnokorejskog lidera Kim Džong Una kao "nestabilnog i paranoidnog", prenela je agencija AP.

"Nećemo uraditi nešto sem ako nam ne da razlog da nešto učinimo, kao što je napad na američku vojnu bazu ili upotreba interkontinentalne balističke rakete", kazala je Hejli. Na pitanje šta će se dogoditi ako Severna Koreja bude ponovo testirala rakete, Hejli je za NBC odgovorila:"Mislim da onda predsednik stupa na scenu i odlučuje šta će da usledi". Severna Koreja često obeležava važne datume demonstracijom vojnih kapaciteta, a južnokorejski zvaničnici tvrde da postoji mogućnost da Pjongjang danas povodom proslave dana severnokorejske vojske izvede šestu nuklearnu probu ili ispali interkontinentalnu balističku raketu, prenosi AP.

foto: Giphy

Agencija ocenjuje da bi ovakvi potezi mogli da predstavljaju test za politiku koju prema Severnoj Koreji razvija predsednik SAD Donald Tramp, koji se izgleda priklonio strategiji pritisaka na Pjongjang uz pomoć Kine, jedinog velikog severnokorejskog saveznika, umesto vojnih opcija ili pokušaja svrgavanja vlade Severne Koreje. Predsednik Kine Si Djinping poručio je Trampu da se nada da će sve strane pokazati uzdržanost oko problema Severne Koreje i da se Kina protivi svemu što krši rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.