DEČAK ODUZEO SEBI ŽIVOT POSLE MALTRETIRANJA U ŠKOLI: Majka OČAJNA, evo ŠTA je sud odlučio o nasilnicima
Vršnjačko nasilje, Foto: Jean-Christophe Verhaegen / AFP / Profimedia

vršnjačko nasilje

DEČAK ODUZEO SEBI ŽIVOT POSLE MALTRETIRANJA U ŠKOLI: Majka OČAJNA, evo ŠTA je sud odlučio o nasilnicima

Dečak Lukas oduzeo je sebi život zbog maltretiranja u školi, dvojica dečaka i dve devojčice oslobođene optužbi

Objavljeno:

Dvojica maloletnih dečaka i dve devojčice, koji se sumnjiče da su svog druga iz škole, 13-godišnjeg Lukasa kinjili sve dok dečak nije počinio samoubistvo, oslobođeni su svih optužbi, odlučio je francuski sud.

Maleni Lukas obesio se 7. januara ove godine u svom domu u Vogeziju u Francuskoj, a nakon što je mesecima bio žrtva vršnjačkog nasilja u školi. Navodno je čitav slučaj bio prijavljen upravi škole, ali niko nije reagovao.

Majka: Zlostavljali su ga

Majka Severina tvrdi da su njeno dete zlostavljali jer je shvatio da voli druge dečake i da je bio na meti vršnjaka zbog svoje homoseksualnosti, koju su svi u kući i širi članovi porodice i prijatelji otvoreno prihvatili, ali ne i vršnjaci.

- Lukas je nosio uske pantalone, patike na kojima je bilo nekih roze detalja... Nije za dečake to... Nisam očekivala toliko zlobe i nerazumevanja - rekla je svojevremeno majka za medije.

"Zlostavljano dete krije svoje probleme"

Ona je rekla da je primećivala da je njen sin bio nesrećan po dolasku iz škole i da je pokušavala da priča sa njim.

- Zlostavljano dete krije svoje probleme. Govorio je da je sve dobro, smejao se, trudio se da pokaže da je srećan. Živeo je život punim plućima, otkrivao mi svoje planove. Verovatno je hteo da me umiri, da ne brinem, da me zaštiti - ispričala je majka.

Ona je istakla da je razredna primetila da Lukas ima probleme u školi i da je upravo ona alarmirala druge profesore i prijavila slučaj.

- Poslala je poruku svim njegovim učiteljima, ističući da moraju da budu oprezni, jer Lukasa zlostavljaju jer je homoseksualac. Ipak, rukovodstvo škole ništa nije uradilo, tu decu su jednom pozvali na razgovor i ništa. Nikakve sankcije im nisu uvedene - tvrdila je majka.

Optužbe odbačene

Nakon dečakove smrti, iako majka nije podnela tužbu, tužilaštvo je ipak reagovalo i u junu ove godine optužilo četvoro maloletnika za vršnjačko nasilje.

Međutim, u ponedeljak je odlučeno da nema elemenata krivičnog dela, i sve optužbe su odbačene. Advokat jednog od optuženih maloletnika rekao je da je ustanovljeno da nije bilo vršnjačkog nasilja u školi. To je za Lukasovu majku bio stravičan udarac.

- Ova odluka pokazuje da je odgovor zakonodavnih vlasti da se zaštite žrtve uznemiravanja neefikasan. Pravosudni sistem danas ne reaguje na realnost koju doživljavaju žrtve uznemiravanja koje moraju biti zaštićene - naveo je advokat porodice u saopštenju za javnost i dodao da se "moraju razjasniti konture krivičnog dela nasilja u školi".

Kako je istakao, porodica razmišlja da uloži žalbu na odluku suda.

Apelacioni sud u Nansiju je u svojoj odluci izrekao oslobađajuću presudu zbog "nedostatka dokazanog efekta na Lukasovo mentalno zdravlje” i odsustva "uzročne veze" sa samoubistvom školarca. Ministar prosvete Gabrijel Atal je polovično prokomentarisao ovu odluku suda.

- U ovim slučajevima uvek mislim na roditelje. Moja odgovornost, ono što želim da uradim, jeste da osiguram da se više ne nađemo u situacijama poput onih koje smo doživeli sa Lukasom, sa Lindzi, sa Nikolasom, sa Marion, sa Mari i sa toliko drugih - rekao je on.

Bonus video:

00:23

Vršnjačko nasilje u Sremskoj Mitrovici

(Espreso/Kurir.rs/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.