"BIĆE MI POTREBNO...": Zelenski pozvao Trampa da dođe u Kijev, želi da bivši predsednik sam proceni RAZMERE SUKOBA
Volodimir Zelenski, Foto: EPA-EFE/JULIA NIKHINSON / POOL

Procena razmere sukoba

"BIĆE MI POTREBNO...": Zelenski pozvao Trampa da dođe u Kijev, želi da bivši predsednik sam proceni RAZMERE SUKOBA

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je Donalda Trampa da dođe u Kijev

Objavljeno:

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio je od SAD više pomoći u borbi protiv ruske agresije i pozvao je bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa u Kijev da sam proceni razmere sukoba.

U intervjuu za NBC, Zelenski je pozvao Trampa da poseti Ukrajinu i iz prve ruke iskusi posledice sukoba koji je započeo predsednik Rusije Vladimir Putin u februaru 2022.

Tramp, koji se kandiduje za reizbor 2024. i vodeći je kandidat za predsedničku nominaciju Republikanske stranke, oštro je kritikovao podršku SAD Kijevu i rekao da bi mogao da okonča rat za 24 sata ako bude ponovo izabran.

- Ako može da dođe ovde, biće mi potrebno 24 minuta da objasnim predsedniku Trampu da ne može da upravlja ovim ratom - rekao je Zelenski i dodao da "mira ne može da bude zbog Putina".

Zelenski je rekao da bi američki vojnici na kraju mogli da budu uvučeni u veći evropski sukob sa Rusijom ako Vašington ne poveća podršku.

- Ako nas Rusija ubije sve, oni će napasti zemlje NATO, a vi ćete poslati svoje sinove i ćerke u rat - rekao je Zelenski u intervjuu emitovanom u nedelju.

Predstavnički dom američkog Kongresa, koji predvode republikanci, usvojio je prošle nedelje zakon o potrošnji kojim se Izraelu pruža pomoć od 14,3 milijarde dolara, ali ne dodaje ništa kao pomoć Ukrajini, što je suprotno zahtevu predsednika Džoa Bajdena koji je tražio 106 milijardi dolara.

Najveći deo tog novca bi otišao na jačanje odbrane Ukrajine, a ostatak bi bio podeljen između Izraela, indopacifičkog regiona i američko-meksičke granične službe.

Američki senator Čak Šumer, lider većine Senata koji kontrolišu demokrate, rekao je da neće staviti na glasanje predlog zakona u Predstavničkom domu, a Bajden je obećao da će staviti veto ako dođe do njega.

Žestoke borbe vode se u Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine, gde su ukrajinski vojnici rekli Rojtersu da su se ruski artiljerijski napadi znatno pojačali proteklih nedelja.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je juče da je nova strateška nuklearna podmornica "Car Aleksandar Treći" uspešno testirala interkontinentalnu balističku raketu "Bulava".

Bonus video:

01:38

ZELENSKI IMA LUDAČKA RAZMIŠLJANJA, POBIJENI SU MU SVI VOJNICI, GOTOVO JE Pavlović: Dođu da naprave selfi kako bi imali događaj

(Espreso/Glas Amerike)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.