NA DANAŠNJI DAN JE PROGLAŠEN ZA CARA, NJEGOVA PUNA TITULA ĆE VAS ZAPANJITI, A VLADAO JE 58 GODINA: Znate li ko je?
Hajle Selasije I, Foto: Wikipedia

apsolutni vladar

NA DANAŠNJI DAN JE PROGLAŠEN ZA CARA, NJEGOVA PUNA TITULA ĆE VAS ZAPANJITI, A VLADAO JE 58 GODINA: Znate li ko je?

Bio je 225. potomak kralja Solomona i kraljice od Sabe

Objavljeno:

Na današnji dan 1930. godine Hajle Selasije I je proglašen za cara Etiopije, nasledivši svoju rođaku caricu Zauditu.

Rođen je 23. jula 1892. u etiopskom naselju Ejersa Goro pod imenom Tafari Makonen. Iako je bio kraljevskog porekla, verovatno nije ni sanjao da će jednoga dana postati apsolutni vladar i (poslednji) car Etiopije - svetu poznat po imenu Hajle Selasije.

Hajle na etiopskom jeziku znači „snaga“, a Selasije znači „Sveto trojstvo“ - dakle Hajle Selasije otprilike može da se prevede kao „Snaga Svetog Trojstva“.

Njegova cela titula, dok je vladao, bila je: njegovo carsko veličanstvo Hajle Selasije I, car careva, gospodar gospodara, osvajački lav judejskog plemena, izabranik Božji.

Bio je 225. potomak kralja Solomona i kraljice od Sabe.

 Hajle Selasije I
Hajle Selasije Ifoto: Wikipedia

Etiopsko carstvo, nekada poznato i po nazivu Abisinija, na vrhuncu svoje moći obuhvatalo je delove južnog Egipta, istočnog Sudana, Jemena i zapad Saudijske Arabije. Carstvo je postojalo još od prve polovine 12. veka - u vreme kada je Hajle Selasije proglašen carem, Etiopija je slovila za najstarije carstvo na svetu.

Etiopija je u kontekstu Afrike jedan veliki i fascinantni izuzetak i po tome što je jedina izvorna afrička politička tvorevina koja se uspešno odbranila od napada evropskog kolonijalizma u 19. i 20. veku.

 Hajle Selasije I
Hajle Selasije Ifoto: Wikipedia

Tokom 58 godina koliko je vladao, prvo kao regent, a zatim i kao car, Hajle Selasije je dobio brojne počasti i odlikovanja, kako u Etiopiji, tako i u inostranstvu.

Kao rezultat mnogobrojnih poseta stranim državama postao je jedna od najodlikovanijih ličnosti u ljudskoj istoriji. Ginisova knjiga rekorda ga je prepoznala kao najodlikovaniju osobu.

U nastavku pogledajte prilog o kralju Milutinu:

01:16

KRALJ MILUTIN JE DAVAO KILO ZLATA IZ NAŠIH RUDNIKA ZA KILO FARBE Kastratović: Sada sva prirodna bogastva poseduju NATO agresivci

(Espreso/ 24 sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.