BLISKI ISTOK DOBIO JOŠ JEDNOG "OPASNOG" IGRAČA: Ova vojna sila postaje sve veći PROBLEM, a imaju i podršku IRANA
Foto: EPA ATEF SAFADI

TENZIJE NA IVICI PUCANJA

BLISKI ISTOK DOBIO JOŠ JEDNOG "OPASNOG" IGRAČA: Ova vojna sila postaje sve veći PROBLEM, a imaju i podršku IRANA

Američki zvaničnici su ove nedelje rekli da bi sukob u Gazi mogao da poremeti mirovni proces u Jemenu

Objavljeno:

Juče su jemenski Huti koje podržava Iran saopštili su u utorak da su lansirali "veliki broj" balističkih projektila i dronova prema Izraelu. Vojni portparol grupe Jahja Sari rekao da je ovo treća operacija kojoj je meta Izrael, a "da će ih još doći".

Vojska jemenskih Huta pojavljuje se kao jedinstvena pretnja izraelskim i američkim interesima – uprkos tome što je skoro 2.200 kilometara udaljena od rata između Izraela i Hamasa – dok Teheran okuplja svoje saveznike iza šireg bliskoistočnog sukoba.

Huti su, kako piše portal "Semafor", prošlog četvrtka iznenadili Pentagon lansiranjem niza napadačkih dronova i krstarećih raketa dugog dometa iz Jemena za koje američki odbrambeni zvaničnici kažu da su bili namenjeni Izraelu, ali da ih je presreo američki razarač vođenih raketa USS Karni iznad Crvenog mora. Huti su u prošlosti pretili da će udariti na Izrael u znak podrške Teheranu i njegovim bliskoistočnim saveznicima, uključujući Hamas na palestinskim teritorijama i Hezbolah u Libanu. Ali ovo je prvi put da su delovali i pokazali sposobnost dugog dometa, rekli su zvaničnici SAD i Bliskog istoka koji prate Hute i njihov vojni savez sa Iranom.

"Budimo jasni da Iran povećava sofisticiranost i smrtonosnost opreme koju je godinama obezbeđivao Hutima", rekao je visoki zvaničnik američke odbrane.

"Vidimo da je demonstrirao obrazac nastavka pomoći Hutima, a Huti su nam upravo predstavili neke od svojih sposobnosti koje predstavljaju pretnju po region."

Huti sada imaju možda najsofisticiraniji arsenal balističkih projektila i dronova među iranskim regionalnim saveznicima i zastupnicima, poznatim kao "Osovina otpora", prema analitičarima Bliskog istoka. Ali geografski položaj te milicije čini je posebnom pretnjom globalnoj trgovini i isporuci energije. Jemen se nalazi uz moreuz Bab-el-Mandeb koji služi kao prigušnica za brodove koji ulaze u Crveno more i Suecki kanal. Huti su takođe u dometu Persijskog zaliva kroz koji prolazi čak 30 odsto svetske nafte.

Izrael, rat u izraelu, Palestina, rat
foto: AP Photo Fatima Shbair

Huti su poslednjih godina pokazali spremnost da napadnu glavne komercijalne ciljeve, posebno u ratu protiv Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ove operacije uključuju napad dronom 2019. na rafineriju nafte Abkaik kompanije "Saudi Aramco" u istočnoj Saudijskoj Arabiji; napad u januaru 2021. na trgovački centar u Abu Dabiju u UAE; i napadi na komercijalne brodove koji prolaze kroz Crveno more i Adenski zaliv.

Teheran je decenijama gradio svoju "Osovinu otpora", koristeći unutrašnje sukobe na Bliskom istoku i ratove SAD u Iraku i Avganistanu. Ova mreža uključuje Hamas, Hezbolah i šiitske milicije u Iraku i Siriji. Ali Huti su jedinstveni po tome što su se uglavnom fokusirali na borbu protiv američkih sunitskih arapskih saveznika — Saudijske Arabije, Bahreina i UAE — i do sada nisu učestvovali u arapsko-izraelskom sukobu.

Huti su se pojavili u južnom Jemenu kao moćna vojna sila početkom 2010-ih nakon svrgavanja dugogodišnjeg diktatora Alija Abdulaha Saleha. Pripadnici milicije, koji se u velikoj meri pridržavaju sekte šiitskog islama, kasnije su 2014. zbacili jemensku vladu koju podržava Saudijska Arabija i stekli kontrolu nad većim delom jemenskog arsenala, uključujući projektile, tenkove i vazdušna sredstva. Huti su ih iskoristili da preuzmu kontrolu nad većim delom severnog Jemena 2016. godine.

Iran je iskoristio ulazak Saudijske Arabije i UAE u građanski rat u Jemenu kao sredstvo da ubije dva glavna regionalna rivala Teherana. Tokom protekle decenije, Teheran je prokrijumčario oružje u Jemen koje je značajno poboljšalo domet i preciznost raketnih i bespilotnih sistema Huta, omogućavajući napade na Saudijsku Arabiju i UAE. Za to vreme, sposobnosti Huta su na neki način napredovale čak i iznad onih Hezbolaha, koji se nadaleko smatra najsofisticiranijom iranskom snagom, kažu analitičari.

"Huti su jedini zastupnik Islamske Republike sa krstarećim raketama za kopneni napad i balističkim raketama srednjeg dometa u svom posedu, ljubaznošću Teherana, naravno", rekao je Behnam Ben Taleblu iz istraživačkog centra Fondacije za odbranu demokratija u Vašingtonu.

Prošlog meseca, Huti su organizovali ogromnu vojnu paradu u glavnom gradu Jemena, Sani, na kojoj su pokazali svoje sposobnosti. Demonstracija snage uključivala je probni let obnovljenog borbenog aviona i novih balističkih projektila iranskog dizajna sa dometom većim od 2.000 kilometara. Huti su takođe prikazali napredne sisteme protivbrodskih balističkih raketa.

Slogan "Smrt Americi, smrt Izraelu, prokletstvo Jevreja, pobeda islamu" odštampan je sa strane mlaznog aviona u znak uticaja Irana.

Zvaničnici Bajdenove administracije nisu sigurni u spremnost Huta da se dalje angažuju u vojnim operacijama protiv SAD i Izraela, s obzirom na to šta bi mogli da izgube u Jemenu. SAD su bile posrednik u mirovnim pregovorima između Huta i Saudijske Arabije koji su uključivali prekid vatre koji se održava više od godinu dana. Konačni sporazum bi verovatno učvrstio većinu teritorijalnih dobitaka te šiitske milicije u protekloj deceniji.

Džo Bajden
Džo Bajden foto: EPA-EFE/Ron Sachs / POOL

Američki zvaničnici su ove nedelje rekli da bi sukob u Gazi mogao da poremeti mirovni proces u Jemenu.

"Naravno, najviše se plašim da će Jemen biti uvučen u još jedan rat, a jemenski rat još nije završen", rekao je specijalni izaslanik Bajdenove administracije za Jemen Tim Lenderking u utorak u američkom Institutu za mir u Vašingtonu.

Bonus video:

07:19

IZRAELCI KRENULI U KOPNENU OFANZIVU METODOM SPRŽENE ZEMLJE! Jolović tvrdi: Hamas će im OVOM strategijom napraviti VELIKI PROBLEM

(Espreso/ Telergaf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.