25. DAN RATA U IZRAELU: Bolivija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom (UŽIVO)
Rat u Izraelu, Foto: AP Photo Fatima Shbair, EPA-EFE MOHAMMED SABER, EPA-EFE ATEF SAFADI, EPA-EFE HAITHAM IMAD

borbe se nastavljaju

25. DAN RATA U IZRAELU: Bolivija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom (UŽIVO)

Ne nazire se kraj sukobu Izraela i Hamasa, ni nakon 25 dana konstantnih borbi

Objavljeno: 23:49h

Borbe Izraela i Hamasa ušle su u 25. dan, a premijer Izraela Benjamin Netanijahu rekao je u ponedeljak da nema govora o prekidu vatre.

Činjenice:

Ne nazire se kraj sukobu Izraela i Hamasa, ni nakon 25 dana konstantnih borbi. Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je u svom obraćanju u ponedeljak rekao da njegova zemlja neće pristati na prekid vatre, dodavši da je sada vreme za rat.

Benjamin Netanijahu
Benjamin Netanijahufoto: EPA-EFE/AMIR COHEN / POOL

"Kao što Sjedinjene Države ne bi pristale na prekid vatre nakon bombardovanja Perl Harbora ili nakon terorističkog napada 11. septembra 2001. godine, Izrael neće pristati na prekid neprijateljstava sa Hamasom nakon užasnih napada 7. oktobra", rekao je Netanijahu i dodao da su pozivi na prekid vatre isto što i "poziv Izraelu da se preda Hamasu, da se preda terorizmu i varvarstvu".

Tokom jučerašnjeg dana Izraelske odbrambene snage spasile su Ori Megidiš, mladu devojku, izraelskog vojnika, koja je bila zatočenik Hamasa od 7. oktobra. Devojka je vraćena svojoj porodici, a o sudbinama ostalih talaca se i dalje ništa ne zna.

Izrael veruje da kopnena ofanziva na Pojas Gaze "zapravo otvara mogućnost" za oslobađanje talaca.

"Posvećeni smo vraćanju svih talaca kući. Mislimo da ova metoda ima šanse. To je cilj kojem smo posvećeni", rekao je Netanijahu.

1 / 9 Foto: EPA MOHAMMED SABER

Iz časa u čas:

23:38 Bolivija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom

Ministarka spoljnih poslova Marija Nela Prada rekla je da je konferencija za novinare sazvana "u vezi sa zločinima protiv čovečnosti počinjenim u Pojasu Gaze nad palestinskim narodom". Bolivija je među prvim zemljama koje su aktivno prekinule diplomatske odnose sa Izraelom zbog rata u Gazi, koji je Izrael pokrenuo nakon krvavog napada Hamasa 7. oktobra u kojem je poginulo 1.400, a 240 oteto.

Zdravstvene vlasti u Gazi kažu da je u izraelskom kontranapadu do sada poginulo 8.525 ljudi, uključujući 3.542 dece. Izrael optužuje Hamas da koristi civilne zgrade da bi sakrio borce, komandante i oružje, što Hamas negira.

Vlada Bolivije saopštila je u utorak da prekida diplomatske odnose sa Izraelom, optužujući tu zemlju da je počinila zločine protiv čovečnosti u napadima na pojas Gaze. Vlada je "odlučila da prekine diplomatske odnose sa Državom Izrael, u znak osude izraelske agresivne i nesrazmerne vojne ofanzive u pojasu Gaze", rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Fredi Mamani na konferenciji za novinare, a prenosi Rojters.

Bolivija je već prekinula diplomatske odnose sa Izraelom 2009. godine u znak protesta zbog njegovih napada na pojas Gaze. 2020. godine vlada predsednice Žanin Anes je ponovo uspostavila veze. Mamani je dodao da Bolivija poziva na prekid vatre i okončanje "blokade koja sprečava ulazak hrane, vode i drugih bitnih elemenata za život".

22:47 Sunak razgovarao o sukobu u Pojasu Gaze sa Netanijahuom i Abasom

Britanski premijer Riši Sunak razgovarao je danas telefonom sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom i predsednikom Palestinske uprave Mahmudom Abasom o situaciji u Pojasu Gaze, saopštila je britanska vlada.

"Premijer je danas popodne razgovarao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom. Premijer je istakao važnost brzog povećanja priliva humanitarne pomoći u Gazu i pozdravio posvećenost Izraela da omogući značajno povećanje zaliha", navodi se u saopštenju objavljenom na veb stranici britanske vlade.

15:04 - Huti prete Izraelu

Jemenski Huti koje podržava Iran saopštili su u utorak da su lansirali "veliki broj" balističkih projektila i dronova prema Izraelu. Vojni portparol grupe Jahja Sari rekao da je ovo treća operacija kojoj je meta Izrael, a "da će ih još doći".

11:45 - Izrael tvrdi da je uništio kuću drugog čoveka Hamasa

10:58 - Tri scenarija brutalne smrti Šani Luk

Nemačka umetnica Šani Luk je ubijena u Izraelu
Nemačka umetnica Šani Luk je ubijena u Izraelufoto: Printscreen/Instagram/shanukkk

10:45 - Izrael napao tunele Hamasa

Izraelske odbrambene snage (IDF), saopštile su da su u okviru kopnenih operacija u Pojasu Gaze izvršeni napadi na tunele Hamasa.

10:01 Hamas drži 240 talaca

Broj talaca za koje se veruje da ih Hamas drži u Gazi dostiže 240, rekao je portparol izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari.

On je rekao da je 315 vojnika IDF-a poginulo od napada Hamasa u Izraelu 7. oktobra.

IDF je u ponedeljak završio svoje prvo uspešno izvlačenje taoca od 7. oktobra, spasavajući izraelskog vojnika kojeg je oteo Hamas.

09:12 - "Ubili smo organizatora masakra"

Izraelske odbrambene snage (IDF) tvrde da su ubile komandanta Hamasa Nasima Abu Ajina, komandanta Hamasovog bataljona Beir Lahia, za kojeg tvrde da je "režirao masakr 7. oktobra u kibucu Erez i Moshav Netiv Haasara“.

08:36 - Mediji: Izrael pristao da pušta 100 kamiona pomoći svakog dana u Gazu

Izrael je pristao da svakoga dana pušta 100 kamiona humanitarne pomoći u Pojas Gaze, posle intenzivnog diplomatskog angažmana administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena, izjavio je američki zvaničnik za Tajms of Izrael. Kako je navedeno, dogovor je usledio nekoliko sati nakon što je Agencija UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) upozorila da ograničeni broj kamiona pomoći koji ulaze u Gazu ne može da zadovolji "humanitarne potrebe bez presedana" u toj palestinskoj enklavi.

08:19 - Hamas protivtenkovskim raketama gađa izraelske snage koje napadaju grad Gazu

Palestinski militantni pokret Hamas je saopštio da njegovi borci uzvraćaju iz teškog pešadijskog naoružanja i protivtenkovskim raketama prema izraelskim snagama u severnoj i južnoj Gazi, koje od jutros napadaju glavni grad enklave, što izaziva zabrinutost zbog teškog položaja palestinskih civila koji tu žive.

08:04 - IDF: Oko 300 ciljeva Hamasa pogođeno proteklog dana

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je oko 300 ciljeva palestinske militantne grupe Hamas pogođeno proteklog dana. IDF navodi da su njeni pripadnici ubili "brojne Hamasove teroriste", u borbama sa, kako je navedeno, "terorističkim ćelijama" koje su prema njima "ispaljivale i protivtenkovske rakete i pucale iz mitraljeza". Među pogođenim ciljevima su lansirne stanice za protivtenkovske rakete, kao i pozicije Hamasa u podzemnim tunelima, prenosi BBC.

07:10 - Šahar: UN su izneverile Izrael

Izraelska ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi Meirav Eilon Šahar saopštila je da su UN "izneverile" njenu zemlju. Ona je u ponedeljak rekla da šefovi agencija UN nisu učinili dovoljno da osude militantni islamistički pokret Hamas i rastući antisemitizam, prenosi Rojters.

"Moram reći, načelno, Ujedinjene nacije su izneverile narod Izraela", izjavila je Šahar novinarima, dodavši da neki šefovi agencija nisu osudili napade Hamasa 7. oktobra na izraelsku teritoriju. Njena izjava se odnosila na komentare direktora Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedrosa Adhanoma Gebrejezusa na društvenim mrežama, gde je izrazio zabrinutost zbog smrti palestinskih civila u Gazi, dan nakon najsmrtonosnijeg napada na Izrael od osnivanja zemlje 1948., navodi Rojters.

Izrael, Palestina, Rat u Palestini, Gaza
foto: AP Photo Ali Mohmoud

"Šta se dešava, kada ovde, u Ženevi, imate Svetsku zdravstvenu organizaciju, koja sledeći dan, 8. oktobra, počne da govori o Gazi? ", rekla je Šahar. Izrael je ranije kritikovao i generalnog sekretara UN Antonija Gutereša kojeg je optužio da opravdava napade Hamasa na Izrael. Gutereš je odbacio optužbe Izraela, i rekao da je reč o pogrešnom tumačenju njegovih izjava.

07:08 - Brigade Al Kasam protivtenkovskim raketama gađaju izraelske snage

Brigade Al Kasam, militantno krilo Hamasa, saopštile su jutros da su ispalile protivtenkovske rakete na izraelske snage i da trupe "napadaju na južnu osu Gaze". Hamas je saopštio da je raketama gađao dva izraelska tenka i buldožera u severozapadnoj Gazi, prenosi Gardijan.

Bonus video:

04:35

IZRAEL POSEDUJE NUKLEARNO NAORUŽANJE, ISKORISTIĆE GA SAMO U OVOM MOMENTU! Jolović tvrdi: Poseduju 200 strateških bojevih glava

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.