VOJSKA NIJE SPREMNA ZA NAPAD? Amerika ZABRINUTA, Izraelu jedna stvar predstavlja OZBILJNU PREPREKU, a Hamas...
Foto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

NEMAJU OSTVARIVE VOJNE CILJEVE?

VOJSKA NIJE SPREMNA ZA NAPAD? Amerika ZABRINUTA, Izraelu jedna stvar predstavlja OZBILJNU PREPREKU, a Hamas...

Američki zvaničnici održali su maratonske sastanke i telefonske razgovore sa svojim izraelskim kolegama kako bi razgovarali o kopnenoj operaciji, za koju su mnogi mislili da bi IDF pokrenula do ponedeljka

Objavljeno:

Američka administracija je zabrinuta, jer Izrael za svoje operacije u Gazi nema ostvarive vojne ciljeve, što navodi Vašington na uverenje da izraelska vojska (IDF) još nije spremna za kopneni napad na Pojas Gaze, piše "Tajms of Izrael".

Američki zvaničnici održali su maratonske sastanke i telefonske razgovore sa svojim izraelskim kolegama kako bi razgovarali o kopnenoj operaciji, za koju su mnogi mislili da bi IDF pokrenula do ponedeljka.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin imao je skoro svakodnevne telefonske razgovore sa izraelskim kolegom Joavom Galantom, tokom kojih ga je pozvao na značaj pažljivog razmatranja načina napada na Gazu, gde će teroristi delovati iz tunela i gusto naseljenih područja, prenosi „Tajms of Izrael“ pisanje „Njujork tajmsa“, koji se poziva na neimenovane američke zvaničnike.

U nedeljnom intervjuu za Ej-Bi-Si (ABC) „Ove nedelje“, Ostin je rekao da bi kopnena invazija koju Izrael planira da pokrene mogla da potraje duže nego što je Amerikancima bilo potrebno SAD da uklone Islamsku državu sa vlasti u Mosulu, u Iraku, kada je on bio šef Centralne komande američke vojske.

„Urbane borbe su izuzetno teške. To ide sporim tempom. Ovo može biti malo teže zbog podzemne mreže tunela koju je Hamas izgradio tokom vremena i činjenice da su imali dugo vremena da se pripreme za borbu“, rekao je Ostin.

Lojd Ostin
Lojd Ostin foto: Profimedia

Američki zvaničnici rekli su da Izrael mora da odluči da li želi da eliminiše teroriste Hamasa kombinacijom hirurških napada i ciljanih upada specijalnih snaga, kao što su SAD uradile zajedno sa iračkim i kurdskim vojnicima u Mosulu 2017. godine, ili da pokrene široku kopnenu invaziju, kao što su američke trupe uradile zajedno sa iračkim i britanskim snagama u Faludži 2004.

Jedan izraelski zvaničnik je za „Tajms of Izrael“ rekao da su vladini ministri više puta ukazivali na Faludžu kao na primer vrste operacije koju žele da IDF pokrene u Gazi.

Obe strategije će rezultirati velikim gubicima, iako bi model Faludže bio daleko krvaviji i za vojnike i za civile, rekli su američki zvaničnici, dodajući da mnogi u Pentagonu shodno tome više vole primer Mosula. Ali čak i u toj bici, 9.000 do 11.000 civila je ubijeno.

Američki zvaničnici rekli su listu da su napustili razgovore sa izraelskim kolegama osećajući se kao da još nisu videli ostvariv plan akcije za postizanje cilja premijera Benjamina Netanjahua o iskorenjivanju Hamasa.

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahufoto: EPA/ATEF SAFADI

„Njujork tajms“ je izvestio da SAD takođe žele još vremena da bi se bolje pripremile za sve potencijalne napade na američke mete u regionu od strane grupa bliskih Iranu, za koje veruju da će se verovatno povećati kako rat bude odmicao.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je novinarima u ponedeljak da je nekoliko visokih oficira američke vojske koji imaju iskustva u „vrstama operacija koje Izrael sprovodi i koje bi mogao da sprovodi u budućnosti“, poslato da savetuju IDF.

 Džon Kirbi
Džon Kirbifoto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Među savetnicima je general-potpukovnik Džejms Glin, general marinaca sa tri zvezdice koji je učestvovao u operacijama tokom borbe SAD protiv Islamske države u Iraku.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je u nedelju da bi Izrael već trebalo da osmisli strategiju ko će vladati Gazom, ako IDF završi svoju najavljenu misiju rušenja Hamasa.

Čini se da je to bio prvi put da je Vašington javno pozvao Izrael da razmisli o svojoj široj strategiji, nakon što su zvaničnici koji su ranije govorili anonimno rekli da su Bajden i zvaničnici administracije privatno pritiskali Netanjahua i njegove pomoćnike da smisle neku strategiju, kako bi izbegli iste greške koje su SAD napravile nakon napada 11. septembra 2001. godine, što je dovelo do toga da su više od decenije bile uvučene u bliskoistočne ratove.

 Entoni Blinken
Entoni Blinkenfoto: Profimedia

Izraelski zvaničnici su javno rekli da su trenutno fokusirani na iskorenjivanje Hamasa i da ne razmišljaju o tome šta bi moglo da dođe kasnije.

„Tajms of Izrael“ navodi da IDF veruje da je bolje pre da počne kopnenu ofanzivu nego kasnije kako bi se postigli vladini ciljevi. Vojska je saopštila vladi da je u potpunosti spremna za kopnenu ofanzivu u pojasu Gaze i veruje da može da postigne postavljene ciljeve, čak i uz rizik velikih žrtava za vojnike.

Izraelska vojska, međutim, strahuje da vlada možda nikada neće izdati naređenje za početak kopnene ofanzive ili će je odložiti na duži period, dodaje list.

Što se tiče 220 potvrđenih talaca koje drže Hamas i druge terorističke grupe u Pojasu Gaze, IDF se spremao za mogućnost spasilačkih operacija usred kopnene ofanzive. Vojska je zabrinuta da bi dalje oslobađanje talaca od strane Hamasa moglo da navede političko vođstvo Izraela da odloži kopneni upad ili ga čak zaustavi na pola puta.

Ipak, IDF veruje da bi ofanziva zapravo mogla da izvrši pritisak na Hamas da oslobodi nove taoce, piše „Tajms of Izrael“.

Bonus video:

04:01

IZRAEL NE BI TREBALO DA SE PONAŠA KAO HAMAS Đukić: Pretrpeli su užasan udarac, imaju prava na odgovor, ali NE OVAKO NEMILOSRDAN

(Espreso/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.