DA LI JE BAJDENOVA POSETA IZRAELU UBLAŽILA TENZIJE? Sukobi ušli u 14. dan, stručnjaci složni oko JEDNOG
Džo Bajden, Foto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

IMA LI KRAJA?

DA LI JE BAJDENOVA POSETA IZRAELU UBLAŽILA TENZIJE? Sukobi ušli u 14. dan, stručnjaci složni oko JEDNOG

Bajden je tokom posete uspeo da pokaže svoje suboko poštovanje prema Izraelu, a tokom govora je pomenuo i Holokaust, obećavajući da će uvek biti uz jevrejski narod

Objavljeno:

Američki predsednik Džo Bajden boravio je juče u poseti Izraelu, u trenutku kada je situacija zbog rata u toj zemlji bila vrlo napeta.

Bajden je rekao novinarima da je zadovoljan što je "obavio posao", posebno kada je u pitanju deblokada humanitarne pomoći za Gazu.

Međutim, njegova misija je takođe pokazala granice uticaja koje SAD ima u regionu, kada je u pitanju eskalacija sukoba između Izraela i arapskih država, posebno nakon granatiranja bolnice u Gazi.

Bajden je tokom posete uspeo da pokaže svoje duboko poštovanje prema Izraelu, a tokom govora je pomenuo i Holokaust, obećavajući da će uvek biti uz jevrejski narod.

On je takođe zamolio izraelske lidere da ne dozvole da bes zbog ubistava utiče na njihov glavni cilj, a to je da pokušaju da unište Hamas.

Bajden je u govoru takođe napravio razliku između Palestinaca i pripadnika Hamasa, koje je optužio da civile koriste kao živi štit, a takođe je spomenuo i nevine žrtve koje su stradale u Gazi tokom bombardovanja.

Nakon eksplozije u bolnici, širom regiona održani su protesti, a mnogi su smatrali da postoji veliki rizik da sukob dodatno eskalira. Bajden je novinarima rekao da je svestan da je njegova poseta bila rizična, ali je insistirao da je uspeo u onome što je zamislio.

Ipak, s obzirom na to da je Bajdenova poseta bila veliki politički izazov jer se radilo o iznenadnom putovanju, treba postaviti pitanje koliko je njegovo putovanje bilo uspešno.

Bajden i Netanijahu pri sletanju aviona predsednika Amerika u Izrael
Bajden i Netanijahu pri sletanju aviona predsednika Amerika u Izraelfoto: Brendan SMIALOWSKI / AFP / Profimedia

Granatiranje bolnice zasenilo Bajdenovu posetu

Granatiranje bolnice u Gazi, u kom je prema zvaničlnim podacima Ministarstva zdravlja Gaze poginulo nekoliko stotina ljudi, dovelo je do protesta u mnogim arapskim državama. Bajden je stao na stranu izraelskih tvrdnji da je eksploziju izazvala neuspešna raketa militantne grupe "Islamski džihad" koju su lansirali prema Izraelu. Ovakve tvrdnje podržala je i američka obaveštajna služba.

Međutim, pitanja o poreklu eksplozije malo su ublažila bes koji je nastao među arapskim stanovništvom, koje ima malo poverenja u izjave američkih ili izraelskih vlada.

Tragedija je dovela do otkazivanja kritične naredne faze Bajdenove posete Amanu, gde je trebalo da se sastane sa jordanskim kraljem Abdulahom Drugim, egipatskim predsednikom i liderom palestinskih vlasti.

Umesto da bude domaćin predsedničkog samita, Aman je u sredu bio potresen zbog protesta. Demonstracije su izbile i u Tunisu, Iraku, Iranu, na okupiranoj Zapadnoj obali i Libanu. Američki Stejt department savetovao je Amerikance da ne putuju u Liban, a sve veći nemir javnosti oko situacije u Gazi izgleda da je očvrsnuo stavove ključnih regionalnih sila.

Na primer, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je "čovečanstvo da preduzme mere da bi se zaustavila brutalnost u Gazi".

Redžep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdoganfoto: Profimedia

Sastanak u Amanu će biti od vitalnog značaja za Bajdenove napore da uravnoteži svoju nedvosmislenu podršku Izraelu, nakon što je više od 1.400 civila ubijeno od strane Hamasa.

Činjenica da su kralj, egipatski predsednik Abdel Fatah el-Sisi i lider palestinskih vlasti Mahmud Abas odbili predsednika SAD, njihovog ključnog saveznika, ne govori mnogo o uticaju Vašingtona u ovom trenutku ili nadama da Vašington može da dovede do ponovnog uspostavljanja mira.

Mogućnost da se nemiri širom arapskog sveta prošire i izazovu nestabilnost, verovatno će uticati na političke odluke ključnih lidera u regionu, čak i onih koji su u savezu sa SAD.

"Drugi tim"

Bajden je možda pojačao regionalne sumnje u ulogu SAD kada je rekao da je eksploziju u bolnici izazvao "drugi tim". Za mnoge, ovo je bio podsetnik na to kako Bajden često pravi neprijatne situacije koje utiču na tvrdnje republikanaca da će, u 80. godini, možda teško uspeti da ispunjava svoje obaveze, ukoliko dobije drugi mandat.

Predsednikova reputacija je takođe na kocki zbog odnosa koji ima prema pomoći za civile u Gazi. On je apelovao na izraelsku vladu da dozvoli humanitarnu pomoć za enklavu iz Egipta pod uslovom da ona ide civilima, a ne borcima Hamasa.

"Kao što su vam verovatno rekli, bio sam veoma otvoren prema Izraelcima. Izrael ima velike žrtve. Ukoliko imaju priliku da ublaže patnju ljudi koji nemaju gde da odu, to je ono što treba da urade. Ako to ne urade snosiće odgovornost", rekao je Bajden juče pre nego što je odleteo iz Izraela.

Bajden je takođe rekao da je razgovarao sa egipatskim predsednikom više od sat vremena, a zatim je dodao da je Sisi pristao da otvori prelaz Rafa u Gazi za 20 kamiona koji prevoze humanitarnu pomoć.

Predsednik je rekao da put mora da se popravi pre nego što kamioni prođu i da očekuje da će oni krenuti u petak.

Granični prelaz bi se otvorio samo za pomoć, ali ne i za evakuaciju ljudi.

Dok bi dolazak kamiona označio proboj, nivo potrebe među civilima u Gazi koji nemaju gde da pobegnu od napada je ogroman, a upitno je i da li će tih 20 kamiona uspeti da prođu.

Bajdenova prikrivena upozorenja Izraelu

Šta se sve dešava tokom jedne predsedničke posete, nije uvek vidljivo za javnost. Privatni sastanci sa stranim liderima često utiču na ono što će se dalje dešavati. Koliko god zvaničnici Bele kuće pokušavaju da umanje očekivanja, postojao je jasan imperativ da Bajdenova poseta treba da smanji tenzije na Bliskom istoku, što se na kraju nije dogodilo.

Međutim, Bajdenov govor izraelskom narodu bio je u znaku podrške savezniku koji je teško pogođen nakon terorističkih napada. Zbog pomoći koju je dobio od SAD, ali i zbog slabljenja reputacija nakon sukoba, izraelski premijer Benjamin Netanjahu sada je podložniji da podpadne pod američki uticaj.

Benjamin Netanijahu
Benjamin Netanijahufoto: EPA-EFE/AMIR COHEN / POOL

Ajvo Dalder, bivši američki ambasador u NATO-u, rekao je za CNN da je Bajdenova poseta bila vredna truda jer su pokazali Izraelu da nije sam.

"Mislim da je iskoristio posetu da uključi premijera Netanjahua i ratnu vladu u neke veoma ozbiljne razgovore o strategiji koju je Izrael započeo. Mislim da je predsednik ima izvesnu sumnju da se trenutni napori Izraela kreću u pravom smeru", smatra bivši ambasador.

Bajden je takođe poslao upozorenje izraelskim neprijateljima da su SAD spremne da učine sve što je potrebno da odbrane svog saveznika.

"Moja poruka bilo kojoj državi ili bilo kom drugom neprijatelju koji razmišlja o napadu na Izrael je ista kao i prošle nedelje", poručio je Bajden.

S obzirom na to da nije uspeo da napravi napredak u rešavanju sukoba, mnogi analitičari su saglasni da je Bajdenovo putovanje pokazalo granice uticaja SAD na međunarodnoj sceni. Ova činjenica je vrlo zabrinjavajuća jer je vrlo upitno šta će se dešavati sa budućim sukobima.

Bonus video:

01:59

HAMAS IMA 2 CILJA U IZRAELU! Pukovnik u penziji tvrdi: Taoci koje drže teroristi trpe STRAŠNO FIZIČKU I PSIHIČKU PRESIJU

(Espreso/ Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.