LAVROV PREDLOŽIO KIM DŽONG UNU NEŠTO ZBOG ČEGA ĆE ZAPAD ZADRHTATI: Ovo im se NIMALO NEĆE DOPASTI!
Sergej Lavrov, Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV / POOL

ŠTA OVO ZNAČI?

LAVROV PREDLOŽIO KIM DŽONG UNU NEŠTO ZBOG ČEGA ĆE ZAPAD ZADRHTATI: Ovo im se NIMALO NEĆE DOPASTI!

Lavrov je od juče u u dvodnevnoj poseti Pjongjangu za koju se očekuje da će se fokusirati na jačanje odbrambenih veza dve zemlje na osnovu septembarskog sasatanka Kima i ruskog predsednika Vladimira Putina

Objavljeno:

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je danas severnokorejskom lideru Kim Džong Unu na sastanku u Pjongjangu predložio održavanje razgovora Rusije, Severne Koreje i Kine o bezbednosti da bi se usaglasio odgovor o, kako je rekao, "povećanoj vojnoj pretnji" koju u zajedničkom regionu predvode SAD.

Lavrov je od juče u u dvodnevnoj poseti Pjongjangu za koju se očekuje da će se fokusirati na jačanje odbrambenih veza dve zemlje na osnovu septembarskog sasatanka Kima i ruskog predsednika Vladimira Putina.

Prošle nedelje su SAD saopštile da je Severna Koreja poslala više od 1.000 kontejnera municije Rusiji za rat u Ukrajini, što je kršenje rezolucija Saveta bezbednosti UN koje zabranjuju bilo kakvu trgovinu oružjem u koju je uključena Severna Koreja.

Ruska novinska agencija TASS je prenela da su Lavrov i Kim razgovarali oko jednog sata, ali detalji razgovora nisu preneti. Navedeno je da je Lavrov rekao novinarima da je predložio održavanje redovnih razgovora o bezbednosnim pitanjima na Korejskom poluostrvu Rusije sa Severnom Korejom i Kinom.

Sergej Lavrov
Sergej Lavrovfoto: EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY

Lavrov se danas sastao i sa svojim severnokorejskim kolegom Čoeom Sonom Huijem i pohvalio produbljavanje bilateralne saradnje.

"SAD, Japan i Južna Koreja ovde jačaju vojnu aktivnost i premeštanje strateške infrastrukture Vašingtona, uključujući nuklearnu, i izazivaju veliku zabrinutost i nas i naših severnokorejskih prijatelja. Protivimo se ovoj nekonstruktivnoj i opasnoj politici", rekao je Lavrov, prenosi TASS.

Sergej Lavrov
Sergej Lavrovfoto: Profimedia

Tokom banketa u sredu Lavrov je rekao da Rusija duboko ceni "nepokolebljivu i principijelnu podršku" Severne Koreje njenom ratu protiv Ukrajine i odluku Pjongjanga da prizna "nezavisnost" separatističkih regiona koje je Rusija anektirala u istočnoj Ukrajini.

Državni mediji Severne Koreje su preneli da je Lavrov pohvalio Severnu Koreju jer je "nezainteresovana za bilo kakav pritisak SAD i Zapada" i rekao da Rusija u potpunosti podržava Kimovo nastojanje da zaštiti bezbednost i ekonomske interese svje zemlje. Čoe je rekao da Pjongjang i Moskva grade "neraskidivi drugarski odnos" pod vođstvom Kima i Putina.

Bonus video:

00:57

OVE ZEMLJE SU STEKLE BENEFITE ZBOG RATA U UKRAJINI! Tomić nema dilemu: Severna Koreja može izazvati ono od čega svi bežimo

(Espreso/ Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.