Francuska vlada spremna za izbore: Mobilisano 50.000 policajaca u Francuskoj!
Foto: AP

jačanje bezbednosti

Francuska vlada spremna za izbore: Mobilisano 50.000 policajaca u Francuskoj!

Premijer je pozvao na nacionalno jedinstvo i pozvao narod da "ne podlegne strahu"
Objavljeno:

Francuska vlada preispitala je svoje već opsežne bezbednosne mere pred izbore u nedelju i navela da je "potpuno mobilisana" posle oružanog napada na policiju na Jelisejskim poljima u centru Pariza u kome su ubijeni jedan policajac i napadač. Francuski premijer Bernar Kaznev rekao je posle sastanka vladinog saveta za bezbednost, da su "varvarstvo i kukavičluk pogodili sinoć Pariz, kao što su nedavno pogodili mesta drugde u Evropi, u Berlinu, u Stokholmu u Londonu". - Cela Evropa je na meti zato što predstavlja vrednosti i ideale mira - rekao je Kaznev. On je rekao da je više od 50.000 policajaca i žandarma mobilisano za zaštitu tokom prvog kruga predsedničkih izbora u nedelju, a dodatnih 7.000 vojnika je takodje u patroli.

CEO PARIZ NA NOGAMA: U terorističkom napadu ubijena dva policajca! (FOTO) (VIDEO) Kaznev je dodao da obaveštajna služba radi "u senci" i da su elitne interventne policijske snage na oprezu. - Ništa ne sme poremetiti ovaj demokratski trenutak, tako važan za našu zemlju - rekao je Kaznev. Premijer je pozvao na nacionalno jedinstvo i pozvao narod da "ne podlegne strahu".

foto: AP

U sinoćnjem napadu na Jelisejskim poljima ubijeni su policajac i napadač dok su dva policajca i jedna turistkinja ranjeni. Portparol ministarstva unutrašnjih poslova rekao je da je jedan od povredjenih policajaca teže ranjen od drugog ali da su obojica bolje a turistkinja je okrznuta. Prema navodima policije jedan čovek izašao je iz automobila i otvorio vatru na policijsko vozilo blizu metro stanice Frenklin Ruzvelt na Jelisejskim poljima, a nakon razmene vatre napadač je ubijen. Policija je brzo uzvratila vatru i ubila napadača.

foto: Reuters

Portparol policije je naveo da su hiljade ljudi bili na Jelisejskim poljima u toku napada i da je brzim odgovorom policajaca koji su pucali i ubili ga, izbegnuto krvoproliće. Troje vodećih predsedničkih kandidata za izbore otkazalo je za danas najavljene skupove, poslednjeg dana predsedničke kampanje pred izbornu ćutnju koja počinje noćas u ponoć. Predsednički kandidat centra Emanuel Makron apelovao je na francuske glasače da drže hladnu glavu posle napada.

foto: AP

On prema anketama predvodi zajedno sa kandidatkinjom krajnje desnice Marin Le Pen koja je otkazala dva planirana skupa zbog osećanja "pristojnosti".

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.