PREMINUO MARTI AHTISARI! Tvorca kontroverznog plana za KOSOVO će Srbi VEČNO PAMTITI zbog OVE SRAMNE IZJAVE
Marti Ahtisari, Foto: EPA/JEON HEON-KYUN

NEKADAŠNJI PREDSEDNIK FINSKE

PREMINUO MARTI AHTISARI! Tvorca kontroverznog plana za KOSOVO će Srbi VEČNO PAMTITI zbog OVE SRAMNE IZJAVE

Njegov plan je, iako odbačen od strane Saveta bezbednosti i Srba, postao osnova za proglašenje nezavisnosti Kosova

Objavljeno: 09:53h

Nekadašnji predsednik Finske Marti Ahtisari (86) preminuo je u 86. godini.

Marti Oiva Kalevi Ahtisari rođen je u Viborgu, 23. juna 1937, bivši je predsednik Finske, diplomata i medijator Ujedinjenih nacija. Bio je i specijalni izaslanik UN za status Kosova i Metohije.

Marti Ahtisari je dobio Nobelovu nagradu za mir 2008. godine „za višedecenijsko angažovanje i posredovanje u uspostavljanju mira i rešavanju konflikta na više kontinenata“. Bio je počasni doktor više poznatih univerziteta, među kojima su Moskovski univerzitet i Kijevski univerzitet.

Marta 2020. godine je testiran pozitivan na virus korona, ali se kasnije oporavio. Iste godine mu je i dijagnostikovana Alchajmerova bolest.

Njegov otac, poreklom Norvežanin, bio je oficir. Diplomirao je na univerzitetu u Oslu, opredelio se za karijeru nastavnika u Pakistanu. Godine 1992–1993. predsedava međunarodnom konferencijom o SFRJ. On je specijalni predstavnik generalnog sekretara UN-a. Maja 1999. godine dobrovoljno se ponudio da bude neutralni predstavnik u razgovorima o okončanju rata u SRJ. Posredovao je između ruskog predstavnika Viktora Černomirdina i njegovog američkog kolege Stroba Talbota.

Bivši generalni sekretar UN-a Kofi Anan imenovao ga je za specijalnog izaslanika UN za pregovore o budućem statusu Kosova i Metohije. Njegov plan je, iako odbačen od strane Saveta bezbednosti i Srba, postao osnova za proglašenje nezavisnosti Kosova.

Dana 8. avgusta je izjavio da su Srbi krivi kao narod.

Krajem juna i početkom jula 2007. godine u mnogim srpskim glasilima se pojavila vest da je Ahtisari primao mito od albanske mafije. Cifre se kreću od 2 do 40 miliona evra.

Krajem juna 2007. godine prvu vest o mitu je demantovala kancelarija Martija Ahtisarija, ali već početkom jula navode nemačke obaveštajne službe BND da je Ahtisari primio mito je potvrdio i Globalni informativni sistem.

I predsednik američkog saveta za KiM – Džim Džatras je potvrdio da ima saznanja o primanju mita od strane Ahtisarija.

Marti Ahtisari
Marti Ahtisarifoto: EPA/JEON HEON-KYUN

Kontroverza oko Nobelove nagrade

2008. godine dobio je Nobelovu nagradu za mir. Dodeljivanje Nobelove nagrade bivšem finskom predsedniku Martiju Ahtisariju je skandalozno jer se radi o „arhitekti” nasilne secesije Kosova i Metohije od Srbije, ocenio je švedski institut TFF.

TFF, jedan od vodećih svetskih instituta za mirovne studije, ocenio je da „izbor Martija Ahtisarija ne zadovoljava ni jedan od kriterijuma koji se nalaze u zavetu Alfreda Nobela, a to su: doprinos prijateljstvu u svetu, smanjenje vojski i stvaranje mirovnih konferencija”.

„Ahtisari je uporno funkcionisao kao 'tvorac mira' za zapadne političke elite. On je 1999. ubedio srpsku državu da odustane posle 78 dana bombardovanja koji je preduzeo NATO, najbrutalnijeg događaja u Evropi nakon 1945, koje je učinjeno bez mandata Saveta bezbednosti UN”, dodaje se u saopštenju prosleđenom Tanjugu.

TFF dalje navodi kako je Ahtisari zatim izabran za „arhitektu” plana o secesiji „nezavisnog” Kosova, koje se nakon bombardovanja otcepilo od Srbije… a nezavisno Kosova danas priznaje samo 25% država sveta”. „Dakle, Ahtisari je čovek koji svojim 'posredništvom' pomaže 'mir' koji je postignut militarističkim načinom i kršenjem međunarodnog prava, a ne prateći normu UN 'do mira mirnim putem'“, ocenio je švedski institut.

Martiju Ahtisariju treba dati Nobelovu nagradu za podsticanje separatizma, izjavio je Andrej Klimov, zamenik predsednika Komiteta za međunarodne odnose Državne dume Rusije komentarišući dodeljivanje Nobelove nagrade za mir finskom političaru.

„Ako je i zaslužio nagradu, onda je to za podstrekavanje rata i podsticanje separatizma”, smatra Klimov i dodaje da u svetskoj javnosti ne postoji jedinstveno mišljenje o zakonitosti plana kojim je Ahtisari hteo da reši probleme na Balkanu.

Ahtisariju je pred kraj leta 2021. godine dijagnostikovana Alchajmerova bolest, te se povukao sa svih javnih funkcija.

Bonus video:

00:41

PREMINUO DAVID ALBAHARI: Poznati pisac izgubio životnu bitku u 75. godini posle duge bolesti

(Espreso/ Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.