NAJJAČA VOJSKA NA BLISKOM ISTOKU SATIMA BILA NEMOĆNA PROTIV TERORISTA: Tri PROPUSTA dovela do POKOLJA u Izraelu?
Rat u Izraelu, Foto: AP Photo Fatima Shbair, EPA-EFE ATEF SAFADI, Profimedia

rat u izraelu

NAJJAČA VOJSKA NA BLISKOM ISTOKU SATIMA BILA NEMOĆNA PROTIV TERORISTA: Tri PROPUSTA dovela do POKOLJA u Izraelu?

Izraelska vojska na Bliskom istoku satima je bila nemoćna protiv terorista

Objavljeno:

Neposredno pre nego što su u subotu u zoru napadači iz Gaze upali u Izrael, izraelska obaveštajna služba je otkrila porast aktivnosti na nekim od militantnih mreža Gaze, piše "Njujork tajms".

Shvativši da se nešto neobično dešava, poslali su uzbunu izraelskim vojnicima koji čuvaju granicu sa Gazom, ali na upozorenje nije reagovano – ili zato što ga vojnici nisu dobili, ili ga nisu pročitali, izjavila su dvojica visokih izraelskih bezbednosnih zvaničnika.

Ubrzo nakon toga, Hamas je poslao bespilotne letelice da onesposobe pojedine od stanica za komunikaciju mobilnih telefona i nadzorne kule izraelske vojske duž granice, onemogućivši dežurne vojnike da nadgledaju područje na daljinu pomoću video kamera.

Bespilotne letelice su, takođe, uništile mitraljeze na daljinsko upravljanje koje je Izrael postavio na svoja granična utvrđenja, čime je uklonjeno ključno sredstvo za borbu protiv kopnenog napada.

rat, Izrael, Palestina, rat u izraelu
foto: EPA SERGEY DOLZHENKO

To je Hamasovim napadačima olakšalo da priđu i raznesu delove granične ograde i sa iznenađujućom lakoćom buldožerima se obruše na nekoliko mesta, omogućavajući hiljadama Palestinaca da prođu.

Ovi operativni neuspesi i slabosti bili su deo širokog spektra logističkih i obaveštajnih propusta izraelskih bezbednosnih službi koji su utrli put za upad iz Gaze u južni Izrael, smatraju četiri visoka izraelska bezbednosna zvaničnika koji su govorila pod uslovom anonimnosti.

Drska infiltracija u više od 20 izraelskih gradova i vojnih baza u tom napadu bilo je najgore ugrožavanje odbrane Izraela u poslednjih 50 godina i razbilo je osećaj bezbednosti nacije. Satima je najjača vojska na Bliskom istoku bila nemoćna da se bori protiv daleko slabijeg neprijatelja, ostavljajući čitava sela veći deo dana bez odbrane od odreda napadača koji su ubili više od 1.000 Izraelaca, uključujući vojnike u donjem vešu, oteli najmanje 150 ljudi, pregazili najmanje četiri vojna logora i raširili se na više od 30 kvadratnih milja izraelske teritorije.

Četiri zvaničnika su rekla da je uspeh ovog napada, na osnovu njihove rane procene, leži u nizu bezbednosnih propusta izraelske obaveštajne zajednice i vojske, navodi „Njujork tajms“.

Izrael, rat u izraelu, Palestina, rat
foto: AP Photo Fatima Shbair

„Trošimo milijarde i milijarde na prikupljanje obaveštajnih podataka o Hamasu“, rekao je Joel Guzanski, bivši visoki zvaničnik u Savetu za nacionalnu bezbednost Izraela. „A onda, u sekundi, sve se srušilo kao niz domina“, dodao je on.

Prvi neuspeh bio je mesecima pre napada, pošto su izraelski šefovi bezbednosti izneli pogrešne pretpostavke o obimu pretnje koju je za Izrael predstavljao Hamas iz Gaze. Hamas je prošle godine ostao van dva sukoba, dozvoljavajući Islamskom džihadu, manjoj palestinskoj naoružanoj grupi u Gazi, da se sam bori protiv Izraela. Prošlog meseca, vođstvo Hamasa je takođe okončalo period nereda duž granice, u sporazumu u kome je posredovao Katar, ostavljajući utisak da ne želi eskalaciju.

„Hamas je veoma, veoma uzdržan i razume implikacije daljeg prkosa“, rekao je Cahi Hanegbi, savetnik za nacionalnu bezbednost Izraela, u radio intervjuu samo šest dana pre napada.

Izrael, rat u izraelu, Palestina
foto: EPA ATEF SAFADI

Kada su izraelski obaveštajci prošle nedelje obavestili šefove o najhitnijim pretnjama za odbranu zemlje, oni su se fokusirali na opasnosti koje predstavljaju libanski militanti duž severne granice Izraela. Izazov koji je postavio Hamas jedva da je pominjan. Hamas je odvraćen, ocenili su tada.

Hamasovi operativci su u razgovorima, koje su ih prisluškivali izraelski obaveštajci, takođe odavali utisak da nastoje da izbegnu još jedan rat sa Izraelom tako brzo nakon štetnog dvonedeljnog sukoba u maju 2021, kažu izraelski bezbednosni zvaničnici. Izraelska obaveštajna služba, kako su rekli, sada ispituje da li su ti razgovori bili iskreni, ili odglumljeni jer su znali da ih prisluškuju.

Izrael, rat u izraelu, Palestina, rat
foto: AP Photo Fatima Shbair

Sledeći neuspeh bio je operativan. Zvaničnici su rekli da se izraelski sistem nadzora granice gotovo u potpunosti oslanja na kamere, senzore i mitraljeze kojima se upravlja na daljinu.

Izraelski komandanti su postali previše sigurni u neosvojivost tog sistema. Smatrali su da kombinacija daljinskog nadzora i oružja, barijera iznad zemlje i podzemnog zida koji bi sprečili Hamas da kopa tunele prema Izraelu čini masovnu infiltraciju malo verovatnom, smanjujući potrebu da značajan broj vojnika bude fizički stacioniran duž same granične linije.

Sa uspostavljanjem tog sistema, vojska je počela da smanjuje broj vojnika na tom mestu, premeštajući ih u druga područja, uključujući Zapadnu obalu. Ali sistem daljinskog upravljanja imao je ranjivost: mogao je daljinski i da se uništi, i Hamas je iskoristio tu slabost slanjem dronova da napadnu tornjeve koji su prenosili signale ka i iz sistema za nadzor.

Bez signala sa tornjeva, sistem je bio beskoristan. Vojnici u kontrolnim sobama iza linija fronta nisu primili alarm da je probijena ograda koja razdvaja Gazu i Izrael, i nisu mogli da gledaju video koji im pokazuje gde napadači Hamasa buldožerom ruše barikade. Pored toga, pokazalo se da je barijeru lakše probiti nego što su očekivali izraelski zvaničnici.

To je omogućilo da više od 1.500 boraca u Gazi prođu kroz skoro 30 tačaka duž granice, od kojih neki paraglajderima preko barikada, i stignu do najmanje četiri izraelske vojne baze bez presretanja. Fotografije koje je podelio jedan od izraelskih zvaničnika pokazuju da je na desetine izraelskih vojnika tada pogođeno dok su spavali u svojim spavaonicama. Neki su još bili u donjem rublju.

Izrael, rat u izraelu, Palestina
foto: EPA ATEF SAFADI

Drugi operativni neuspeh bilo je grupisanje vođa iz armijske divizije Gaze na jednoj lokaciji duž granice. Nakon što je baza preplavljena, većina visokih oficira je ubijena, ranjena ili zarobljena, kažu bezbednosni zvaničnici. Ta situacija, u kombinaciji sa komunikacijskim problemima izazvanim udarima dronova, sprečila je koordinisan odgovor.

Ovo je sprečilo bilo koga duž granice da shvati punu širinu napada.

Sve to značilo je da je bilo teško, posebno u ranim fazama, preneti ozbiljnost situacije vojnoj komandi u Tel Avivu. Kao rezultat toga, niko tamo nije osetio neposrednu potrebu za masovnim, brzim vazdušnim pokrivanjem, čak i kada su se društveni mediji pojavili sa izveštajima o napadima u mnogim zajednicama.

Izrael, rat u izraelu, Palestina
foto: EPA ATEF SAFADI

Vazduhoplovnim snagama su bili potrebni sati da stignu u veći deo područja, iako ima baze udaljene samo nekoliko minuta u vremenu leta, prema dvojici izraelskih zvaničnika i preživelih u napadima.

Bonus video:

09:34

NACIJA U ŠOKU: POLA MILIONA IZRAELACA U SLUŽBI ODBRANE! Uživo iz Tel Aviva, Izrael Dojč: Jasno je da su se mesecima PRIPREMALI

(Espreso/Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.